Tehetetlenek a gazdák a vadkárokkal szemben [AUDIÓ]

2017. szeptember 29.
<em>Hír szerkesztése</em> Tehetetlenek a gazdák a vadkárokkal szemben [AUDIÓ]

Törvénymódosítást szeretne elérni a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete, hogy a mezőgazdaságból élőknek megtérítsék a vadkárokat. Jelenleg ugyanis biztosítást nem lehet erre kötni, az állam pedig nem kártalanítja azokat, akiknek a termését tönkreteszik a vadonélő állatok. A kis- és nagyvadak egyaránt elszaporodtak, a kilövésű kvóták pedig csökkentek, ráadásul vannak olyan rágcsálók, mint a hörcsög például, amelyek védett állatoknak számítanak, a gazdáknak pedig olykor hektárokat kellett újravetniük.

Pataky Lehel Zsolt összeállításában Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák egyesületének elnöke és ifj. Zágoni-Szabó András pécskai gazdálkodó szólal meg. A riport Temesvári Rádió Magyar adása számára készült. Hallgassa meg:

További hírek

Hajnali 3 órakor 4 órára kell átállítanunk az óráinkat, így a vasárnap csak 23 órából áll majd. Romániában 1932-ben vezették be először a nyári időszámítást, és 1997-ben csatlakozott az ország az európai uniós nyári-téli időszámításhoz. Elképzelhető, hogy az idei lesz az utolsó nyári idszámítás nálunk.
<em>Hír szerkesztése</em> Az év végétől két új állandó határátkelő nyílik Arad megyében
Kisvarjas és Dombegyház, valamint Ottlaka és Elek között véglegesítik az átjárást. Április 8-án, a magyarországi országgyűlési választások napján is nyitva tart majd az a tíz ideiglenes határátkelőhely, amelyet jelenleg csak szombatonként használhatnak a két ország állampolgárai.
Hír beküldése
Április 10-ig várják a látogatókat.
<em>Hír szerkesztése</em> Az EMNT-nél is leadhatók a levélszavazatok [AUDIÓ]
Április 6-án délután négy óráig, utána a kolozsvári konzulátusra viszik a voksokat.
Erdélyben nyolc városban tartanak meghallgatásokat.
Hír beküldése
Emlékműsor Pécskán az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc hősei tiszteletére.
<em>Hír szerkesztése</em> A hullaégető
Gálvölgyi János drámai főszereplése Aradon
<em>Hír szerkesztése</em> Panoráma Világklub-tagok Pécskán és Aradon
A civil szerveződés célja az összmagyarság összefogása, 95 országban 236 társklubja van.
<em>Hír szerkesztése</em> Március 20-ig lehet regisztrálni a választásokra [AUDIÓ]
Az RMDSZ a levélszavazatok eljuttatását is vállalja, hogy véletlenül se vesszen kárba egyetlen voks sem.
Hír beküldése
Narancssárga jelzésű – másodfokú – árvízriadó van érvényben több erdélyi, illetve a nyugati határ menti megyében is március 19-én, hétfőn délig. Arad megyében a Fehér-Körös több helyen kilépett a medréből, de elöntött ingatlanokról és ingóságokról egyelőre nem érkezett jelentés. Kétszáz tűzoltó áll készenlétben.