Engedményeket is adtak az 500%-os adó mellé

2018. december 14.
Csütörtökön több mint kétszáz ingatlan felüladóztatását szavazta meg az aradi képviselő-testület, de pénteken már bizonyos engedményeket jelentett be Gheorghe Falcă polgármester.
<em>Hír szerkesztése</em> Engedményeket is adtak az 500%-os adó mellé
Ráfér a tatarozás

Már októberben írtunk arról, hogy 100-tól 500 százalékig emelhetik meg – egy országos törvény alapján – azoknak az épületeknek az ingatlanadóját, amelyek elhanyagoltak, romos állapotban vannak, közveszélyesek és rontják a városképet. Ezek az (általában műemlék-) épületek a város úgynevezett örökségvédelmi övezetében – a bel- és óvárosban – találhatók, amit a helyhatóság szeretne idővel felújítani és vonzóvá tenni idegenforgalmi szempontból.

A minapi tanácsülésen a választott képviselők 206 ingatlan esetében szavazták meg a többletadót: 70 esetében 100%-os, 59 esetében 200%-os, 33 esetében 300%-os, 27 esetében 400%-os, 17 esetében pedig 500%-os lesz az adó január elsejétől (a tulajdonosokat előre felszólították, hogy kezdjék meg a felújítást, és figyelmeztették őket, hogy mi vár rájuk, ha elmulasztják ezt). A város egyik jelképes épülete, a legrégebbi, még ma is álló kelet-közép-európai kőszínház, az aradi Hirschl-ház, vagy régi színház adója például évi 3200 lejről 19 ezer lejre nő – tájékoztatott közleményében a városháza.


A régi színház az összedőlés határán

Persze, azok a tulajdonosak, akik idén december 31-ig megkezdtik a munkát, vagy legalább kiváltják a felújítási engedélyt, mentesülnek a többletadó alól, s ideig-óráig haladékot kapnak; 11 ilyen ingatlan van, mind a központban.

Pénteki sajtótájékoztatóján a polgármester bejelentette, hogy akiknek az anyagi helyzete nem teszi lehetővé a restaurálást, segítséget kaphatnak az önkormányzattól olyan formában, hogy a városkasszából állják az illető tulajdonosra eső részt (mondjuk, egy bérház esetében). Az is elképzelhető, hogy az összköltségek 30%-át átvállalja az önkormányzat – tette hozzá Falcă. További segítség, hogy a műemléképületek esetében a kultuszminisztériumtól kért engedélyekért nem kell fizetni, mint ahogy az állvonyok köztéri területfoglalási díjától is eltekint város. A munkálatok befejezése után pedig öt évig ingatlanadót sem kell fizetnie a tulajdonosoknak.

Minden ingatlan esete más, mert egyes (a kommunizmusban államosított) épületeket a bérlők idővel potom áron megvásárolhattak, de eddig nem költöttek a felújításra. Más épületeket pedig lelakva kapott vissza az egykori tulajdonos örököse, és most főhet a feje, hogy mit vett a nyakába… S olyan épületek is vannak, melyek teljes egészében külföldi, főleg olasz kézben vannak, mert vagy befektetők, vagy spekulánsok vásárolták meg. De tény, hogy bárkié is, most már rendbe kell szednie a tulajdonát.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Degré Alajos dédunokája volt Lippa vendége [AUDIÓ]
Degré András felolvasást tartott a dédapjáról elnevezett olvasókörben.
<em>Hír szerkesztése</em> Műfű, műfoci
Súlyos vereséget szenvedett hazai pályán az UTA.
<em>Hír szerkesztése</em> Zorán, Tóték és Svejk Aradon – a kamaraszínház kínálja
Március 22-én indul és április 10-ig trat a bérletárusítás.
<em>Hír szerkesztése</em> Világosi zarándoklat Böjte Csabával [AUDIÓ]
Nemzeti ünnepeinket ne silányítsuk munkaszüneti nappá!
<em>Hír szerkesztése</em> „Nem engedhetjük meg magunknak az ellenségeskedés luxusát” [AUDIÓ]
Faragó Péter március 15-i beszéde.
<em>Hír szerkesztése</em> „Az ünnep emlékeztet, de üzen is: megmaradni!” [AUDIÓ]
Semjén Zsolt március 15-i beszéde Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar kultúrkincsekből nyílt kiállítás [AUDIÓ]
Az első világháború után Aradon maradt festmények május 2-ig láthatók.
Hír beküldése
A diákok emlékműsorral tisztelegtek.
Idén a hetedikesek is részt vettek a kisérettségi főpróbáján.
Szerdán a parlament változatlan formában fogadta el az állami költségvetést, amelyről azt követően volt kénytelen újból szavazni, hogy Klaus Iohannis visszaküldte felülvizsgálatra a jogszabálytervezetet. Az elnöknek már nincs semmilyen eszköze a költségvetés kihirdetésének megtagadására, így azt 10 napon belül alá kell írnia.