Engedményeket is adtak az 500%-os adó mellé

2018. december 14.
Csütörtökön több mint kétszáz ingatlan felüladóztatását szavazta meg az aradi képviselő-testület, de pénteken már bizonyos engedményeket jelentett be Gheorghe Falcă polgármester.
<em>Hír szerkesztése</em> Engedményeket is adtak az 500%-os adó mellé
Ráfér a tatarozás

Már októberben írtunk arról, hogy 100-tól 500 százalékig emelhetik meg – egy országos törvény alapján – azoknak az épületeknek az ingatlanadóját, amelyek elhanyagoltak, romos állapotban vannak, közveszélyesek és rontják a városképet. Ezek az (általában műemlék-) épületek a város úgynevezett örökségvédelmi övezetében – a bel- és óvárosban – találhatók, amit a helyhatóság szeretne idővel felújítani és vonzóvá tenni idegenforgalmi szempontból.

A minapi tanácsülésen a választott képviselők 206 ingatlan esetében szavazták meg a többletadót: 70 esetében 100%-os, 59 esetében 200%-os, 33 esetében 300%-os, 27 esetében 400%-os, 17 esetében pedig 500%-os lesz az adó január elsejétől (a tulajdonosokat előre felszólították, hogy kezdjék meg a felújítást, és figyelmeztették őket, hogy mi vár rájuk, ha elmulasztják ezt). A város egyik jelképes épülete, a legrégebbi, még ma is álló kelet-közép-európai kőszínház, az aradi Hirschl-ház, vagy régi színház adója például évi 3200 lejről 19 ezer lejre nő – tájékoztatott közleményében a városháza.


A régi színház az összedőlés határán

Persze, azok a tulajdonosak, akik idén december 31-ig megkezdtik a munkát, vagy legalább kiváltják a felújítási engedélyt, mentesülnek a többletadó alól, s ideig-óráig haladékot kapnak; 11 ilyen ingatlan van, mind a központban.

Pénteki sajtótájékoztatóján a polgármester bejelentette, hogy akiknek az anyagi helyzete nem teszi lehetővé a restaurálást, segítséget kaphatnak az önkormányzattól olyan formában, hogy a városkasszából állják az illető tulajdonosra eső részt (mondjuk, egy bérház esetében). Az is elképzelhető, hogy az összköltségek 30%-át átvállalja az önkormányzat – tette hozzá Falcă. További segítség, hogy a műemléképületek esetében a kultuszminisztériumtól kért engedélyekért nem kell fizetni, mint ahogy az állvonyok köztéri területfoglalási díjától is eltekint város. A munkálatok befejezése után pedig öt évig ingatlanadót sem kell fizetnie a tulajdonosoknak.

Minden ingatlan esete más, mert egyes (a kommunizmusban államosított) épületeket a bérlők idővel potom áron megvásárolhattak, de eddig nem költöttek a felújításra. Más épületeket pedig lelakva kapott vissza az egykori tulajdonos örököse, és most főhet a feje, hogy mit vett a nyakába… S olyan épületek is vannak, melyek teljes egészében külföldi, főleg olasz kézben vannak, mert vagy befektetők, vagy spekulánsok vásárolták meg. De tény, hogy bárkié is, most már rendbe kell szednie a tulajdonát.

További hírek

Hír beküldése
Tiszavirágzás a Maroson.
<em>Hír szerkesztése</em> A nemzeti összetartozás évének nyilvánították 2020-at
A magyar Országgyűlés kedden a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum 100. évfordulóját. A képviselők 166 igen szavazat, öt nem ellenében és egy tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot. Támogatják azokat a programokat, amelyek erősítik a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint 20 ezren hűsöltek a strandon
Felüdülés a városvezetésnek is, mert májusban egy jegyet sem adtak el.
<em>Hír szerkesztése</em> Egyórás várakozási idő volt az autópálya-határátkelőnél
Sokan töltötték külföldön az ortodox pünkösdöt.
Beadhatók magyar állampolgársági igénylések és egyéb kérvények.
<em>Hír szerkesztése</em> Cserbenhagyásos gázolás: meghalt egy kerékpáros Zimándköz határában
A 21 éves biciklis nem viselt láthatósági mellényt, és a kerékpárja sem volt megfelelően felszerelve.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradon is megáll a Kamara-karaván
A Zördög című Móricz-vígjátékokból összeállított komédiát táncház követi.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismerős Arcok-koncert a Pécskai Magyar Napokon
Megtartják a hagyományos Szent Iván-éji tűzugrást is.
<em>Hír szerkesztése</em> Ötven háztartást sújtott az árvíz, öt személyt kimenekítettek
Felbecsülték az árvízkárokat.
<em>Hír szerkesztése</em> „Életem legjobb napja!”
Parasztolimpia – Ifjúsági és Sportnap Szentpálon.