Tóth Árpádra emlékeztek az aradi iskolaközpont diákjai

2018. november 22.
November 21-én, szerdán délután az aradi Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpádról elnevezett dísztermében szervezte meg második alkalommal az Aradi Magyar Költészet Napját a Pro Move Arad Egyesület.
<em>Hír szerkesztése</em> Tóth Árpádra emlékeztek az aradi iskolaközpont diákjai
A középiskolások műsora Tóth Árpádról

A rendezvénnyel a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakjára, az aradi születésű Tóth Árpád költőre, szerkesztőre és műfordítóra emlékeztek halálának (1928. november 7.) közelmúltbeli 90. évfordulója alkalmából.

A Communitas Alapítvány támogatásával megtartott megemlékezésen Spier Tünde iskolaigazgató köszöntötte a nagy számban megjelent diákokat és a pedagógusokat, majd Pataky Lehel Zsolt, az aradi magyar szellemi, épített és kulturális örökség népszerűsítését a zászlajára tűző egyesület elnöke ismertette a civil szervezet törekvéseit, kiemelve, hogy a már létező aradi kulturális és hagyományőrző egyesületekkel karöltve, azok munkáját kiegészítve próbálják ápolni és népszerűsíteni az aradi magyar értékeket.

A másodszor megszervezett Aradi Magyar Költészet Napjával nemcsak a magyar irodalom legelégikusabb költője, az aradi születésű Tóth Árpád emléke előtt tisztelegnek, hanem a néhai és a kortárs aradi magyar tollforgatókra is fel akarják hívni a figyelmet, a szárnybontogató fiataloknak is egy megjelenési fórumot kívánnak biztosítani.

A főgimnázium középiskolai tagozatos diákjai közül Köteles Nikolett, Mártonfi Gedeon, Naschauer Kinga, Musteața Izabella, Andó Karina, Godó Ákos és Tóthpál Eszter szavalatokkal, levélrészletek felolvasásával és megzenésített versekkel mutatták be a költő debreceni kibontakozását, rövid, de annál tartalmasabb életét és munkásságát (gyerekkorában szerzett tüdőbaja miatt Tóth Árpád fiatalon, 42 évesen hunyt el).

Az igényesen összeállított műsort Rudolf Ágnes magyartanár irányításával készítették el a fiatalok. Ezt követően az ödötikes Lészay Sarolta és Gyarmati Tímea is szavalattal állt a közönség elé.

A megemlékezés alkalmával a díszterem előterében kiállították azokat a versillusztrációkat, amelyeket az általános és középiskolás tanulók készítettek az évfordulóra. Siska-Szabó Hajnalka képzőművész-rajztanár elmondta, hogy mintegy 80 alkotás készült el, ebből 40 került a falra. Mikes Sarolta nyugalmazott magyartanár azt értékelte nagyra, hogy a versillusztrációk elkészítése során több tucat diák elolvasott egy-egy Tóth Árpád-költeményt, a maga módján értelmezte azt, és alkotásra késztette őket, ezáltal is közelebb kerültek Tóth Árpádhoz.

A Pro Move Arad Egyesület célja, hogy a versillusztrációkat jövőre egy albumban jelentesse meg.

Az Erdély TV riportja Pálfi Kinga szerkesztésében alább tekinthető meg:

FRISSÍTÉS: A Duna TV Térkép című magazinműsorában a következő linkre kattintva tekinthető meg rövid beszámoló a rendezvényről (15:40-től): https://www.mediaklikk.hu/video/terkep-2018-12-01-i-adas/

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Degré Alajos dédunokája volt Lippa vendége [AUDIÓ]
Degré András felolvasást tartott a dédapjáról elnevezett olvasókörben.
<em>Hír szerkesztése</em> Műfű, műfoci
Súlyos vereséget szenvedett hazai pályán az UTA.
<em>Hír szerkesztése</em> Zorán, Tóték és Svejk Aradon – a kamaraszínház kínálja
Március 22-én indul és április 10-ig trat a bérletárusítás.
<em>Hír szerkesztése</em> Világosi zarándoklat Böjte Csabával [AUDIÓ]
Nemzeti ünnepeinket ne silányítsuk munkaszüneti nappá!
<em>Hír szerkesztése</em> „Nem engedhetjük meg magunknak az ellenségeskedés luxusát” [AUDIÓ]
Faragó Péter március 15-i beszéde.
<em>Hír szerkesztése</em> „Az ünnep emlékeztet, de üzen is: megmaradni!” [AUDIÓ]
Semjén Zsolt március 15-i beszéde Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar kultúrkincsekből nyílt kiállítás [AUDIÓ]
Az első világháború után Aradon maradt festmények május 2-ig láthatók.
Hír beküldése
A diákok emlékműsorral tisztelegtek.
Idén a hetedikesek is részt vettek a kisérettségi főpróbáján.
Szerdán a parlament változatlan formában fogadta el az állami költségvetést, amelyről azt követően volt kénytelen újból szavazni, hogy Klaus Iohannis visszaküldte felülvizsgálatra a jogszabálytervezetet. Az elnöknek már nincs semmilyen eszköze a költségvetés kihirdetésének megtagadására, így azt 10 napon belül alá kell írnia.