Tóth Árpádra emlékeztek az aradi iskolaközpont diákjai

2018. november 22.
November 21-én, szerdán délután az aradi Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpádról elnevezett dísztermében szervezte meg második alkalommal az Aradi Magyar Költészet Napját a Pro Move Arad Egyesület.
<em>Hír szerkesztése</em> Tóth Árpádra emlékeztek az aradi iskolaközpont diákjai
A középiskolások műsora Tóth Árpádról

A rendezvénnyel a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakjára, az aradi születésű Tóth Árpád költőre, szerkesztőre és műfordítóra emlékeztek halálának (1928. november 7.) közelmúltbeli 90. évfordulója alkalmából.

A Communitas Alapítvány támogatásával megtartott megemlékezésen Spier Tünde iskolaigazgató köszöntötte a nagy számban megjelent diákokat és a pedagógusokat, majd Pataky Lehel Zsolt, az aradi magyar szellemi, épített és kulturális örökség népszerűsítését a zászlajára tűző egyesület elnöke ismertette a civil szervezet törekvéseit, kiemelve, hogy a már létező aradi kulturális és hagyományőrző egyesületekkel karöltve, azok munkáját kiegészítve próbálják ápolni és népszerűsíteni az aradi magyar értékeket.

A másodszor megszervezett Aradi Magyar Költészet Napjával nemcsak a magyar irodalom legelégikusabb költője, az aradi születésű Tóth Árpád emléke előtt tisztelegnek, hanem a néhai és a kortárs aradi magyar tollforgatókra is fel akarják hívni a figyelmet, a szárnybontogató fiataloknak is egy megjelenési fórumot kívánnak biztosítani.

A főgimnázium középiskolai tagozatos diákjai közül Köteles Nikolett, Mártonfi Gedeon, Naschauer Kinga, Musteața Izabella, Andó Karina, Godó Ákos és Tóthpál Eszter szavalatokkal, levélrészletek felolvasásával és megzenésített versekkel mutatták be a költő debreceni kibontakozását, rövid, de annál tartalmasabb életét és munkásságát (gyerekkorában szerzett tüdőbaja miatt Tóth Árpád fiatalon, 42 évesen hunyt el).

Az igényesen összeállított műsort Rudolf Ágnes magyartanár irányításával készítették el a fiatalok. Ezt követően az ödötikes Lészay Sarolta és Gyarmati Tímea is szavalattal állt a közönség elé.

A megemlékezés alkalmával a díszterem előterében kiállították azokat a versillusztrációkat, amelyeket az általános és középiskolás tanulók készítettek az évfordulóra. Siska-Szabó Hajnalka képzőművész-rajztanár elmondta, hogy mintegy 80 alkotás készült el, ebből 40 került a falra. Mikes Sarolta nyugalmazott magyartanár azt értékelte nagyra, hogy a versillusztrációk elkészítése során több tucat diák elolvasott egy-egy Tóth Árpád-költeményt, a maga módján értelmezte azt, és alkotásra késztette őket, ezáltal is közelebb kerültek Tóth Árpádhoz.

A Pro Move Arad Egyesület célja, hogy a versillusztrációkat jövőre egy albumban jelentesse meg.

Az Erdély TV riportja Pálfi Kinga szerkesztésében alább tekinthető meg:

FRISSÍTÉS: A Duna TV Térkép című magazinműsorában a következő linkre kattintva tekinthető meg rövid beszámoló a rendezvényről (15:40-től): https://www.mediaklikk.hu/video/terkep-2018-12-01-i-adas/

További hírek

Hír beküldése
Székelyföldre és Havasalföldre telepítik át az állatokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint egy tucat sérült a lippai balesetben
Kamionnal ütközött egy mikrobusz.
<em>Hír szerkesztése</em> „Lehetett volna rosszabb is a 2018-as év” [AUDIÓ]
Faragó Péter parlamenti képviselő értékelője.
<em>Hír szerkesztése</em> Történelmi mélyponton a lej
Újabb történelmi mélypontra került a román fizetőeszköz az euróval szemben, a lej átlépte a pszichológiai határnak tekintett 4,70 lejt. A lej a dollárral szemben is gyengült, amelynek egy egysége 4,1377 lejbe került. Elemzők szerint a zuhanás oka a „kapzsisági adó”, az idei költségvetés-tervezet késése és az import növekedése.
<em>Hír szerkesztése</em> Kritikusan alacsony a munkanélküliségi arány [AUDIÓ]
Munkahely lenne, de a bérek nem vonzók a magyarországi munkavállalók számára.
Hír beküldése
Utána a Szinkorn és DJ Tino zenél.
Az Ipartestület szervezi.
<em>Hír szerkesztése</em> Helytörténetek az elmúlt száz évből [AUDIÓ]
Az első kötetbe 26 település fért bele. Folytatása következik.
<em>Hír szerkesztése</em> Nyilvános a Kölcsey-díjasok névsora
Hosszú Zoltán és Siska-Szabó Zoltán (post mortem) kapja 2018-ra az elismerést.
<em>Hír szerkesztése</em> Statisztikai szolgáltatást indított az RMDSZ
Az erdelystat.ro előrejelzéseket is fog közölni.