Tóth Árpádra emlékeztek az aradi iskolaközpont diákjai

2018. november 22.
November 21-én, szerdán délután az aradi Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpádról elnevezett dísztermében szervezte meg második alkalommal az Aradi Magyar Költészet Napját a Pro Move Arad Egyesület.
<em>Hír szerkesztése</em> Tóth Árpádra emlékeztek az aradi iskolaközpont diákjai
A középiskolások műsora Tóth Árpádról

A rendezvénnyel a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakjára, az aradi születésű Tóth Árpád költőre, szerkesztőre és műfordítóra emlékeztek halálának (1928. november 7.) közelmúltbeli 90. évfordulója alkalmából.

A Communitas Alapítvány támogatásával megtartott megemlékezésen Spier Tünde iskolaigazgató köszöntötte a nagy számban megjelent diákokat és a pedagógusokat, majd Pataky Lehel Zsolt, az aradi magyar szellemi, épített és kulturális örökség népszerűsítését a zászlajára tűző egyesület elnöke ismertette a civil szervezet törekvéseit, kiemelve, hogy a már létező aradi kulturális és hagyományőrző egyesületekkel karöltve, azok munkáját kiegészítve próbálják ápolni és népszerűsíteni az aradi magyar értékeket.

A másodszor megszervezett Aradi Magyar Költészet Napjával nemcsak a magyar irodalom legelégikusabb költője, az aradi születésű Tóth Árpád emléke előtt tisztelegnek, hanem a néhai és a kortárs aradi magyar tollforgatókra is fel akarják hívni a figyelmet, a szárnybontogató fiataloknak is egy megjelenési fórumot kívánnak biztosítani.

A főgimnázium középiskolai tagozatos diákjai közül Köteles Nikolett, Mártonfi Gedeon, Naschauer Kinga, Musteața Izabella, Andó Karina, Godó Ákos és Tóthpál Eszter szavalatokkal, levélrészletek felolvasásával és megzenésített versekkel mutatták be a költő debreceni kibontakozását, rövid, de annál tartalmasabb életét és munkásságát (gyerekkorában szerzett tüdőbaja miatt Tóth Árpád fiatalon, 42 évesen hunyt el).

Az igényesen összeállított műsort Rudolf Ágnes magyartanár irányításával készítették el a fiatalok. Ezt követően az ödötikes Lészay Sarolta és Gyarmati Tímea is szavalattal állt a közönség elé.

A megemlékezés alkalmával a díszterem előterében kiállították azokat a versillusztrációkat, amelyeket az általános és középiskolás tanulók készítettek az évfordulóra. Siska-Szabó Hajnalka képzőművész-rajztanár elmondta, hogy mintegy 80 alkotás készült el, ebből 40 került a falra. Mikes Sarolta nyugalmazott magyartanár azt értékelte nagyra, hogy a versillusztrációk elkészítése során több tucat diák elolvasott egy-egy Tóth Árpád-költeményt, a maga módján értelmezte azt, és alkotásra késztette őket, ezáltal is közelebb kerültek Tóth Árpádhoz.

A Pro Move Arad Egyesület célja, hogy a versillusztrációkat jövőre egy albumban jelentesse meg.

Az Erdély TV riportja Pálfi Kinga szerkesztésében alább tekinthető meg:

FRISSÍTÉS: A Duna TV Térkép című magazinműsorában a következő linkre kattintva tekinthető meg rövid beszámoló a rendezvényről (15:40-től): https://www.mediaklikk.hu/video/terkep-2018-12-01-i-adas/

További hírek

Hír beküldése
Tiszavirágzás a Maroson.
<em>Hír szerkesztése</em> A nemzeti összetartozás évének nyilvánították 2020-at
A magyar Országgyűlés kedden a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum 100. évfordulóját. A képviselők 166 igen szavazat, öt nem ellenében és egy tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot. Támogatják azokat a programokat, amelyek erősítik a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint 20 ezren hűsöltek a strandon
Felüdülés a városvezetésnek is, mert májusban egy jegyet sem adtak el.
<em>Hír szerkesztése</em> Egyórás várakozási idő volt az autópálya-határátkelőnél
Sokan töltötték külföldön az ortodox pünkösdöt.
Beadhatók magyar állampolgársági igénylések és egyéb kérvények.
<em>Hír szerkesztése</em> Cserbenhagyásos gázolás: meghalt egy kerékpáros Zimándköz határában
A 21 éves biciklis nem viselt láthatósági mellényt, és a kerékpárja sem volt megfelelően felszerelve.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradon is megáll a Kamara-karaván
A Zördög című Móricz-vígjátékokból összeállított komédiát táncház követi.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismerős Arcok-koncert a Pécskai Magyar Napokon
Megtartják a hagyományos Szent Iván-éji tűzugrást is.
<em>Hír szerkesztése</em> Ötven háztartást sújtott az árvíz, öt személyt kimenekítettek
Felbecsülték az árvízkárokat.
<em>Hír szerkesztése</em> „Életem legjobb napja!”
Parasztolimpia – Ifjúsági és Sportnap Szentpálon.