Megszavazták a Szántay-szobor felállítását [AUDIÓ]

2018. március 1.
Az aradi képviselő-testület keddi ülésén megszavazták a kultúrpalota lépcsőjén álló szobor felállításáról szóló határozattervezetet.
<em>Hír szerkesztése</em> Megszavazták a Szántay-szobor felállítását [AUDIÓ]
A városvezetés által 2011-ben, halálának 50. évfordulóján elhelyezett emléktábla a Szántay-palota falán

Tavaly, születésének 145. évfordulóján döntött úgy az aradi önkormányzat – Bognár Levente aradi alpolgármester javaslatára –, hogy szobrot állít a város néhai neves építészének, Szántay Lajosnak. Az Aradon született műépítész munkássága a mai napig meghatározza a városképet. Számos lakóépület, közintézmény és ipari létesítmény készült a tervei nyomán, az utókor viszont csak a közelmúltban kezdte ápolni méltóképp az emlékét.


Vázlat

„Ez a legjellegzetesebb épület a városban, ami a munkásságához köthető, ráadásul idén befejeződik a kultúrpalota felújítása is, úgyhogy méltó helyen lesz a szobra. Az öt lehetséges variáció közül azt választottuk, amelyik a lépcsősor tetején, úgymond a közönséget várja ábrázolja a műépítészt” – mondta Bognár Levente.

A 220 centiméter magas, neoklasszicista jegyeket viselő, realsita stílusú egészalakos bronzszobor elkészítésére Kocsis Rudolf aradi szobrászművészt kérték fel, akinek több köztéri alkotása is látható Aradon. A mű elkészítése valamivel több mint 200 ezer lejbe kerül majd (áfa nélkül), és a városi költségvetésből eztuán különítik el a keretet rá – mondta Bognár, hozzátéve, hogy még be kell szerezni a műemlékvédelmi bizottság engedélyét, lévén, hogy a kultúrpalota műemléképület. Reméhetőleg, ez év végére felavathathák a Szántay-szobrot Aradon.

Szántay Lajos 1872. február 20-án született Aradon. Építészpályája Budapesten indult, de 1902-ben, édesanyja halála után a szülővárosában nyitott tervezőirodát. Itt is dolgozott 1961. március 8-i haláláig.


A Szántay-palota

Hallgassa meg Pataky Lehel Zsolt összeállítását, amely a Temesvári Rádió Magyar adásában hangzott el:

További hírek

Hír beküldése
A diákok játékos formában sajátíthatnak el informatikai, matematikai és angolnyelv-ismereteket, emellett sportolhatnak és helyismereti városnéző túrán vesznek részt.
Hír beküldése
A gyorshajtás okozta a vesztét egy fiatalembernek, aki ráadásul négy másik személyt is életveszélybe sodort.
Az Eurotrans Alapítvány által biztosított szolgáltatások teljes mértékben ingyenesek.
<em>Hír szerkesztése</em> Csődvédelem alá került a hőerőmű
A veszteség fő oka az elavult rendszer és a vezetők arcpirítóan magas fizetése.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétszáz éves az aradi magyar színjátszás [AUDIÓ]
Színháztörténeti szimpóziummal és kiállítással, valamint a budapesti Nemzeti Színház vendégjátékával ünnepelték szombaton az aradi magyar színjátszás 200. évfordulóját.
<em>Hír szerkesztése</em> Ítéletidő tombolt Aradon
A kiadós esőt orkánerejű szél kísérte, ami reklámtáblákat, molinókat szaggatott le, utcai kukákat borított fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint kéttucat új villamost vásárol Arad
Az 57 millió eurós beruházásból 28 új szerelvényt vásárolnak, meglévő húszat pedig felújítanak.
Anglia labdarúgó-válogatottja Harry Kane duplájának köszönhetően 2–1-es győzelmet aratott Tunézia csapata felett az oroszországi világbajnokság G-csoportjában, hétfőn este. Ennél sokkal simábban nyertek a belgák a vb-újonc Panama ellen. Svédország tizenegyesgóllal verte Dél-Koreát.
<em>Hír szerkesztése</em> Befejeződtek a képességvizsgák
A nemzetiségi tantárgyak maradtak a végére. Keddre várhatók az eredmények.
<em>Hír szerkesztése</em> 80 nap alatt a Föld körül
Fábry Sándor önálló szabadtéri estje Aradon.