Végleg bezár a Tulipán

2018. június 6.
Ami egy ideje szóbeszéd tárgya volt, az szerda reggel óta hivatalos: bezár az aradi Tulipán Könyvesbolt és Borozó.
<em>Hír szerkesztése</em> Végleg bezár a Tulipán
Emlékkép egy Dúzsi Tamás-féle borkóstolóról

Schmak András társtulajdonos a Facebookon és e-mailes hírlevélben, a tőle megszokott választékos megszólítással és tömör megfogalmazással hozta a közönség tudomására, hogy közel három évtized után megszűnik az aradi magyarság egyik meghatározó közösségi tere. „Hölgyeim és uraim! Június 29. a Tulipán utolsó nyitva tartási napja. Öt éven keresztül tartottuk fenn és vezettük jó szívvel, fáradtsággal, olykor elégedettséggel. Hálásak vagyunk mindazon kedves vásárlóinknak és vendégeinknek, akik rendszeres látogatásukkal támogatták a Tulipánt. Köszönjük a lehetőséget!” – olvasható a bejelentésben.

Először 2013-ban állt fenn a veszélye annak, hogy lakat kerül a közösségi központ szerepét is betöltő Tulipán Könyvesboltra. A magyarok fogyatkozó lélekszáma, a megváltozott olvasói szokások, a nyomtatott szónak a virtuális világba való költözése miatt a vállalkozás képtelen volt fenntartani önmagát. A Tulipán úgy lett az aradi magyarok fóruma, hogy nem állt mögötte semmilyen szervezet, pályázati pénz vagy gazdag mecénás, hanem a közösségi együttlét, a közművelődés, az anyanyelvápolás igénye emelte az identitás-megőrzés fontos intézményévé. Az akkori tulajdonos, Bálint Zoltán a profil kiegészítésétől várt talpraállás reményével adta át a vállalkozást a Schmak házaspárnak, Andrásnak és Jutkának: a polcokon a Kárpát-medence minőségi magyar borai is sorakoztak ezután a könyvek mellett.

„Nem úgy tekintünk a Tulipánra, mint egy vállalkozásra” – mondták egy évvel később. Alighanem azért sikerült megmaradnia az 1989 után Erdély-szerte szövődő Tulipán-üzlethálózat „utolsó mohikánjának”, mert az elmúlt közel harminc év alatt az aradiak, a vásárlók sem úgy tekintettek rá, mint egy egyszerű boltra. A rendszerváltásig hiánycikknek vagy csempészárunak számító magyar könyv szabad forgalmazása valóságos szentéllyé emelte a belvárosi, Templom utcai helyiséget, később a magyar értelmiség egyik fórumává, rendezvényhelyszínévé avanzsálódott, hogy aztán találkahely és viszonyítási pont legyen.


Egy a sok rendezvény közül. Épp Borbély Zsolt Attila mutatja be egyik könyvét. Fotó: Nagy István

Itt nyugodt szívvel lehetett üzenetet vagy csomagot hagyni az ismerős számára, az idegen útbaigazítást kapott, az írott szóra éhező szabadon válogathatott, és a magányos nyugdíjasok is kedvükre lapozgathatták a folyóiratokat, vagy betérhettek, hogy ha csak egy kedves – magyar – szóra vágytak. A profilváltás után a könyvbemutatók mellett borkóstolókat, gasztroesteket, nemzetpolitikai témájú előadásokat is tartottak, a törzsközönség bővült és fiatalodott, rendezvény rendezvényt ért a Tulipánban.

A mindezért nem kevés pénzt és energiát áldozó vállalkozó-házaspár azonban úgy érzi, betelt a (boros)pohár.

Meg lehet érteni őket. Ha mindanniyan több könyvet, folyóiratot, vagy bort vásároltunk volna talán nem jutott volna erre a sorsra a Tulipán. Reméljük, valahol, valamikor folytatni fogják a munkát, azaz a Tulipánnak csak a virága hervad el, a hagymája még megmarad.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> UTA: pontvesztés hazai pályán
Döntetlen játszott az újonccal az aradi csapat.
Hír beküldése
Őze Lajos-díjat kapott Tege Antal.
Hír beküldése
A Török Zsolt, Teofil Vlad és Romeo Popa összetételű romániai Himalája-expedíció tagjai nepáli idő szerint csütörtök délután feljutottak a „Mount Everest lányakényt” emlegetett Pumori-csúcsra. A trió tagjai ezt követően visszatértek a legközelebbi pihenőhelyre, hogy aztán október 19-én, péntek délutánra lejussanak az alaptáborba.
Ez már a második halasztás.
<em>Hír szerkesztése</em> Az evangélikus templom ünnepére készülnek Újvarsándon
Remélik, hogy november 11-ig elkészülnek a felújítással.
<em>Hír szerkesztése</em> Interliga: a nagybetűs futball előszobája [AUDIÓ]
Tizenkét éve zajlik a román–magyar bajnokság a kölyökcsapatok között.
<em>Hír szerkesztése</em> Néptáncoktatás felnőtteknek [AUDIÓ]
Nem kell előképzettség, szívesen látnak minden érdeklődőt.
<em>Hír szerkesztése</em> Eddig bírta az UTA műfüves pályája
A hagyományos, tartalékpályán tartják az edzéseket a sérülésveszély miatt.
<em>Hír szerkesztése</em> Zenés komédia az Aradi Kamaraszínház műsorán
A Tatabányai Jászai Mari Színház mutatja be a Csoportterápiát.
<em>Hír szerkesztése</em> Szabadon kószáló állatokat fogtak be a központban
A gazdájuk járt rosszul: 500 lejre büntették.