Végleg bezár a Tulipán

2018. június 6.
Ami egy ideje szóbeszéd tárgya volt, az szerda reggel óta hivatalos: bezár az aradi Tulipán Könyvesbolt és Borozó.
<em>Hír szerkesztése</em> Végleg bezár a Tulipán
Emlékkép egy Dúzsi Tamás-féle borkóstolóról

Schmak András társtulajdonos a Facebookon és e-mailes hírlevélben, a tőle megszokott választékos megszólítással és tömör megfogalmazással hozta a közönség tudomására, hogy közel három évtized után megszűnik az aradi magyarság egyik meghatározó közösségi tere. „Hölgyeim és uraim! Június 29. a Tulipán utolsó nyitva tartási napja. Öt éven keresztül tartottuk fenn és vezettük jó szívvel, fáradtsággal, olykor elégedettséggel. Hálásak vagyunk mindazon kedves vásárlóinknak és vendégeinknek, akik rendszeres látogatásukkal támogatták a Tulipánt. Köszönjük a lehetőséget!” – olvasható a bejelentésben.

Először 2013-ban állt fenn a veszélye annak, hogy lakat kerül a közösségi központ szerepét is betöltő Tulipán Könyvesboltra. A magyarok fogyatkozó lélekszáma, a megváltozott olvasói szokások, a nyomtatott szónak a virtuális világba való költözése miatt a vállalkozás képtelen volt fenntartani önmagát. A Tulipán úgy lett az aradi magyarok fóruma, hogy nem állt mögötte semmilyen szervezet, pályázati pénz vagy gazdag mecénás, hanem a közösségi együttlét, a közművelődés, az anyanyelvápolás igénye emelte az identitás-megőrzés fontos intézményévé. Az akkori tulajdonos, Bálint Zoltán a profil kiegészítésétől várt talpraállás reményével adta át a vállalkozást a Schmak házaspárnak, Andrásnak és Jutkának: a polcokon a Kárpát-medence minőségi magyar borai is sorakoztak ezután a könyvek mellett.

„Nem úgy tekintünk a Tulipánra, mint egy vállalkozásra” – mondták egy évvel később. Alighanem azért sikerült megmaradnia az 1989 után Erdély-szerte szövődő Tulipán-üzlethálózat „utolsó mohikánjának”, mert az elmúlt közel harminc év alatt az aradiak, a vásárlók sem úgy tekintettek rá, mint egy egyszerű boltra. A rendszerváltásig hiánycikknek vagy csempészárunak számító magyar könyv szabad forgalmazása valóságos szentéllyé emelte a belvárosi, Templom utcai helyiséget, később a magyar értelmiség egyik fórumává, rendezvényhelyszínévé avanzsálódott, hogy aztán találkahely és viszonyítási pont legyen.


Egy a sok rendezvény közül. Épp Borbély Zsolt Attila mutatja be egyik könyvét. Fotó: Nagy István

Itt nyugodt szívvel lehetett üzenetet vagy csomagot hagyni az ismerős számára, az idegen útbaigazítást kapott, az írott szóra éhező szabadon válogathatott, és a magányos nyugdíjasok is kedvükre lapozgathatták a folyóiratokat, vagy betérhettek, hogy ha csak egy kedves – magyar – szóra vágytak. A profilváltás után a könyvbemutatók mellett borkóstolókat, gasztroesteket, nemzetpolitikai témájú előadásokat is tartottak, a törzsközönség bővült és fiatalodott, rendezvény rendezvényt ért a Tulipánban.

A mindezért nem kevés pénzt és energiát áldozó vállalkozó-házaspár azonban úgy érzi, betelt a (boros)pohár.

Meg lehet érteni őket. Ha mindanniyan több könyvet, folyóiratot, vagy bort vásároltunk volna talán nem jutott volna erre a sorsra a Tulipán. Reméljük, valahol, valamikor folytatni fogják a munkát, azaz a Tulipánnak csak a virága hervad el, a hagymája még megmarad.

További hírek

Hír beküldése
Mária mennybemenetelének az ünnepén a faluból elszármazottak is hazajönnek.
Hír beküldése
A nyílászárók cseréje után a falak nedvesedését is szeretnék megszüntetni.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagyboldogasszony ünnepe
Jézus „röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe” Mária holttestét.
<em>Hír szerkesztése</em> Megkezdődött a szüret Hegyalján [AUDIÓ]
Balla Géza borász szaktekintély szerint megszenvedte az idei szélsőséges időjárást a szőlő.
<em>Hír szerkesztése</em> Kolozsvárnak szállít villamosokat az Astra-vagongyár
A megbízás összértéke 170 millió lej, ebből 22 új szerelvényt kell gyártani.
<em>Hír szerkesztése</em> Ünnepi mise Szent István király tiszteletére
Augusztus 20. egyben a magyar államalapítás ünnepe is.
<em>Hír szerkesztése</em> Ötnapos vakáció a közszférában
A kormány pihenőnapokkal kötötte össze a hivatalos munkaszüneti napnak számító Nagyboldogasszony ünnepét az augusztus 18–19-i hétvégével, ezért szerdától öt nap szabadságot kapnak a közalkalmazottak. Ezeket augusztus 25-én és szeptember elsején, vagy szeptember 7-ig túlórázással kell ledolgozni.
<em>Hír szerkesztése</em> Felidézik a szabad királyi városi cím megszerzését [AUDIÓ]
A Ioan Slavici-színház művészei és amatőr színjátszók korhű jelmezekben játsszák majd el a történetet.
<em>Hír szerkesztése</em> Rablóbandára csaptak le aradi és hunyadi rendőrök
Negyven rendőr tartott házkutatást hat helyszínen.
<em>Hír szerkesztése</em> Alma, Titán és Republic az Aradi Magyar Napokon
Szeptember 28-án, pénteken lesznek a nyitó rendezvények.