Tisztújítás az Alma Mater Alapítványnál

2018. március 10.
Az oktatói-nevelői munka támogatására 1991-ben létrehozott Alma Mater Alapítvány tisztújító küldöttgyűlését tartották meg szombaton az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban.
<em>Hír szerkesztése</em> Tisztújítás az Alma Mater Alapítványnál
Nagy Etelka leköszönő elnök köszöntőbeszéde

Az iskola háttérintézményeként működő civil szervezet tagjai, pártolói, támogatói, az aradi magyar közélet szereplői egy részének részvételével tartott eseményen Nagy Etelka leköszönő elnök köszönte meg az eddigi segítséget a jelenlévőknek, és továbbra is támogatásukat kérte az alapítvány munkájához. Muntean Tibor iskolaigazgató köszöntőjében azt mondta, hogy az alapítványnak „köszönheti az iskola a létét, általa nyer értelmet”, kiemelve, milyen fontos a közösség támogatása a nagy kihívások előtt álló aradi magyar oktatás számára.


Hadnagy Éva

Az Alma Mater Alapítvány egyik fő tevékenysége szociális ösztöndíjak biztosítása az iskola bentlakásában lakó diákoknak, hogy családjaikat minél kevésbé terheljék a kollégiumi költségek. Ebben a Bethlen Gábor Alap biztosítja a pénz nagy részét, de németországi és tengerentúli partnerszervezetek, aradi vállalkozók és magánszemélyek is hozzájárultak-hozzájárulnak a költségekhez. A beszámolót ismertető Hadnagy Éva ügyvezető elnök, az iskola volt igazgatója és jelenlegi kémiatanára szerint kevesen maradtak ugyan a „keresztszülői” programban – azaz, valaki magára vállalja egy-egy gyerek iskoláztatási költségeit –, de azok annál kitartóbbak és önzetlenebbek. Meghatónak nevezte, hogy a közelmúltban egy olyan volt diák jelentkezett támogatónak, aki annak idején kedvezményezettje volt ennek a programnak.

Az alapítvány emellett az iskolai rendezvények, a bentlakási foglalkozások, a délutáni tehetséggondozási programok támogatását vállalta fel, kiadói tevékenysége viszont az utóbbi években a Szövétnek című kulturális szemle megjelentetésére szűkült. Hadnagy Éva megosztotta a hallgatósággal, hogy – a Bethlen Gábor Alapnak és Faragó Péter Arad megyei RMDSZ-es parlamenti képviselőnek köszöhetően – a következő tanévben teljesen ingyenessé teszik a bentlakást, remélve, hogy azokat a vidéki családokat is sikerül ezzel meggyőzni, hogy a Csiky-t válasszák gyerekeik továbbtanulási helyszínéül, akik esetleg az anyagiak miatt döntenének valamelyik – számukra – közelebi román tannyelvű iskola mellett.


Kranowszky-Nagy Andrea
és Ilisie Réka

A beszámolók után az iskola és általában véve az aradi magyar oktatás jövőjét latolgató, a magyar iskolák és tagozatok színvonalát firtató, a magyar közösségi rendezvényektől távolmaradó személyek megszólításának módját találgató vita alakult ki a jelenlévők között, de minden igyekezet és jó szándék ellenére nem lehetett megoldást találni néhány óra alatt arra, amire az elmúlt évek is kevésnek bizonyultak.

Ezek után a leköszönő vezetőség bemutatta az általa javasolt személyeket a kilenctagú új kuratóriumba – Nagy Etelka eddigi elnök, Ilisie Réka fogorvos, Gali Izabella közgazdász, Kranowszky-Nagy Andrea, Magyar Nemzeti Kereskedőház aradi regionális irodájának vezetője, László Ferenc operatőr, Pataky Lehel Zsolt újságíró, Boros Krisztián állatorvos, Vékony Zsolt református lelkipásztor és Ghera Róbert jogász –, és a névsort elfogadta a közgyűlés. A kuratórium tagjai választották meg maguk közül két évre az elnököt Kranowszky-Nagy Andrea és az alelnököt Ilisie Réka személyében. Az alapítvány napi szintű teendőit Hadnagy Éva ügyvezető elnöki minéségben folytatja tovább, segítői Spier Tünde matematikatanár és Kori Edina, az iskola titkárságának munkatársa.

Kranowszky-Nagy Andrea a legfontosabb feladatnak a magyar oktatás jó hírének öregbítését, nimbuszának emelését nevezte, hogy a számos jó példát felmutatva tegyék kecsegtetővé az iskolaválasztáskor elbizonyatalanodó magyar vagy vegyes házasságból származó gyerekek számára az magyar nyelvű képzést.

További hírek

Hír beküldése
A diákok játékos formában sajátíthatnak el informatikai, matematikai és angolnyelv-ismereteket, emellett sportolhatnak és helyismereti városnéző túrán vesznek részt.
Hír beküldése
A gyorshajtás okozta a vesztét egy fiatalembernek, aki ráadásul négy másik személyt is életveszélybe sodort.
Az Eurotrans Alapítvány által biztosított szolgáltatások teljes mértékben ingyenesek.
<em>Hír szerkesztése</em> Csődvédelem alá került a hőerőmű
A veszteség fő oka az elavult rendszer és a vezetők arcpirítóan magas fizetése.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétszáz éves az aradi magyar színjátszás [AUDIÓ]
Színháztörténeti szimpóziummal és kiállítással, valamint a budapesti Nemzeti Színház vendégjátékával ünnepelték szombaton az aradi magyar színjátszás 200. évfordulóját.
<em>Hír szerkesztése</em> Ítéletidő tombolt Aradon
A kiadós esőt orkánerejű szél kísérte, ami reklámtáblákat, molinókat szaggatott le, utcai kukákat borított fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint kéttucat új villamost vásárol Arad
Az 57 millió eurós beruházásból 28 új szerelvényt vásárolnak, meglévő húszat pedig felújítanak.
Anglia labdarúgó-válogatottja Harry Kane duplájának köszönhetően 2–1-es győzelmet aratott Tunézia csapata felett az oroszországi világbajnokság G-csoportjában, hétfőn este. Ennél sokkal simábban nyertek a belgák a vb-újonc Panama ellen. Svédország tizenegyesgóllal verte Dél-Koreát.
<em>Hír szerkesztése</em> Befejeződtek a képességvizsgák
A nemzetiségi tantárgyak maradtak a végére. Keddre várhatók az eredmények.
<em>Hír szerkesztése</em> 80 nap alatt a Föld körül
Fábry Sándor önálló szabadtéri estje Aradon.