Meghívottak és szónokok a nemzeti gyásznapon

2017. október 4.
<em>Hír szerkesztése</em> Meghívottak és szónokok a nemzeti gyásznapon

Október 6-án az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlásának, az aradi 13 vértanútábornok kivégzésénék 168. évfordulójára emlékezünk.

A nemzeti gyásznapon az emlékezők sokasága mellett egyházi és világi méltóságok is részt vesznek. Koszorút helyez el és beszédet mond Kelemen Hunor parlamenti képviselő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, a magyar kormány üzenetét Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára adja át.

Részt vesz még a megemlékezésen többek között Zákonyi Botond, a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövete, Kiss László Ferenc ezrdes, véderő attasé, továbbá Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke. Rajtuk kívül az aradi és Arad megyei ökormányzati vezetők, a helyi választott és kinevezett tisztségvielők, a prefektúra képviselői lesznek jelen.

Emlékeztetőül az október 6-i, pénteki program:

  • 11.00 ór: az arad-belvárosi római katolikus templomban szentmise az aradi vértanúk emlékére – főcelebráns és szónok Msgr. Fodor József nagyváradi általános helynök, nagyprépost.
  • 13.00 óra: a Megbékélési parkban: emlékezés és koszorúzás a Szabadság-szobornál.
  • 16.30 óra: tisztelgés és koszorúzás a vesztőhelyen.
  • 19.00 óra: az arad-belvárosi római katolikus templomban hangverseny a nemzeti gyásznap alkalmából Kodály Zoltán műveiből (közreműködik a Nemzeti Énekkar, az Angelika Leánykar és az Aradi Filharmonikus Zenekar).

Az RMDSZ Arad megyei szervezetének sajtóközleménye

További hírek

Hír beküldése
A 2,4-es erősségű mozgás nem okozott károkat.
Hír beküldése
A hónap végétől látható az Ambrus Attila sztorijából készült film Romániában.
<em>Hír szerkesztése</em> A PSD jelöltje kapott kormányalakítási megbízást
Viorica Dăncilă lehet az első női miniszterelnöke Romániának, ha a parlament megszavazza majd a kormánynévsort. Klaus Iohannis államfő szerdán az eddig is kormányzó PSD–ALDE szociálliberális koalíció által javasolt EP-képviselőt bízta meg kormányalakítással, a lemondott Mihai Tudose helyett.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét fennakadást okozott az esővíz
Az árkok és kanálisok nem bírták elnyelni a nagy mennyiségű csapadékot.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsz éve „világít” [AUDIÓ]
Decemberben jubilált az aradi kulturális szemle.
<em>Hír szerkesztése</em> Kölcsey-díjátadó és Arany-balladák
Január 25-én a Bábszínházban.
<em>Hír szerkesztése</em> Khell Levente harmadik a „hétköznapi hősök” versenyén
A Nőileg magazin hirdette meg a Mutass jó példát! programot.
Pécskán két bált is rendeznek.
Hír beküldése
Benyújtotta lemondását Mihai Tudose miniszterelnök, miután pártja, a PSD megvonta tőle politikai támogatását. Klaus Iohannis államfő a helyére Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő kormányfőnek. A szocdemek Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt jelölik a posztra; közben történelmi mélypontra zuhant a lej.
Az Eurotrans Alapítvány által szolgáltatásai ingyenesek.