Hétfőn becsengetnek

2018. szeptember 9.
Szeptember 10-én, hétfőn kezdődik a 2018 – 2019-es tanév.
Hír beküldése
Archív felvétel

Arad megyében a magyar oktatásban néhány fontos változással indul az iskolaév: az egyik ilyen, hogy a Csiky Gergely Főgimnáziumban új igazgatót neveztek ki Spier Tünde személyében, de talán ennél is jelentősebb változás, hogy Zimándközön újraindul a hét éve bezárt magyar elemi iskola. Erről Lehoczky Attila, a zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója tájékoztatott, ugyanis annak az iskolának a tagintézménye a zimándközi.

A kerületi iskolák magyar tagozatai sajnos továbbra is létszámgondokkal küszködnek, pozitívum viszont, hogy a Csiky Gergely Főgimnáziumban két előkészítő osztály indul: az egyik Bálint Erika, a másik Viszhányó Aranka tanítónővel. Utóbbi a vakációban hagyta ott az Aurel Vlaicu Általános Iskola aligazgatói tisztségét a Csiky-s állásért, míg a Vlaicu-iskolában Barbócz Izabella tornatanárt nevezték ki a helyére.

A Csiky-ben a diákok reggel 8-kor az osztálytermekben gyülekeznek, az előkészítő osztályosok pedig a Tóth Árpád-teremben (díszteremben) találkoznak a tanítónőkkel. 9 órakor az iskola udvarán kezdődik a tanévnyitó ünnepség, majd 10 órakor az osztályok a saját tantermükbe vonulnak tanítójukkal, osztályfőnökükkel. Fél 11-kor a diákok (az előkészítő osztályosok kivételével) a belvárosi római katolikus plébániatemplomba mennek a Veni Sancte ökumenikus istentiszteletre.

A tanév szerkezete

Az új tanév 34 hétből (168 tanítási napból) áll. Az első félév 2019. február elsejéig tart, a második február 11-től jövő június 14-ig.

A téli vakáció időpontja: 2018. december 22.–2019. január 13; a félévközi vakációt jövő február 2. és 10. között kapják a diákok, míg a tavaszi vakáció április 20.–május 5. között lesz. A nyári vakáció június 15-én kezdődik és szeptember 15-ig tart majd. Ezek mellett az elemi tagozatosok és az óvodások idén október 27-től november 4-ig külön vakáción lesznek. A középiskolai végzősök jövő május 31-én, az általános iskolai végzősök június 7-én fejezik be az iskolát, hogy felkészülhessenek az érettségi, illetve a képességviszgákra.

Tiltakozik a Magyar Szülők Szövetsége

A román nyelv magyar elemi osztályokban történő oktatására vonatkozó kormányrendelet visszavonását vagy alkalmazásának felfüggesztését kérte pénteki nyilatkozatában a romániai Magyar Szülők Szövetsége. A szervezet az MTI-hez eljuttatott dokumentumban közölte, hogy Valentin Popa oktatásügyi miniszterhez és Klaus Iohannis államfőhöz fordult a rendelet visszavonása vagy hatályba lépésének elhalasztása érdekében.

A szövetség szerint alapjaiban rengeti meg a teljes kisebbségi oktatást az a – hétfői tanévkezdés előtt tíz nappal közzétett – kormányrendelet, amelynek értelmében a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban a tanítók helyett szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell oktatniuk a román nyelvet. A szülői szervezet kijelentette: alapvető érdeknek tekinti, hogy a magyar gyermekek megtanulják a román nyelvet, hiszen azt szeretnék, hogy a gyermekeik a szülőföldjükön boldoguljanak, és egyenlő esélyekkel induljanak. Úgy tekintik azonban, hogy a nyelvoktatásra vonatkozó kormányrendelet elveszi tőlük ennek a lehetőségét. A szülői szervezet közölte, kész tárgyalni az illetékesekkel a román nyelv oktatásának a javításáról, de arra is készen áll, hogy tiltakozzék a jogfosztónak, diszkriminatívnak tekintett kormányrendelet ellen.

A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, Biró Zsolt arra biztatta a szülőket egy csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón, hogy jelentsék fel az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál Valentin Popa oktatásügyi minisztert, és így próbálják rávenni a kormányrendelet visszavonására.

További hírek

Hír beküldése
Egy pécsi darabot és egy Arad–Gyula koprodukciót láthatnak a nézők.
Hír beküldése
Az RMDSZ megyei tanácsosai indítványozták.
<em>Hír szerkesztése</em> Kabaré Kisjenőben
A margittai Horváth János Színjátszó Csoport nevetteti meg a közönséget.
<em>Hír szerkesztése</em> A kisiratosi gyermekotthonnak gyűjtöttek [AUDIÓ]
A Csiky Gergely Főgimnázium diákjai kitettek magukért a zöldség–gyümölcs-akcióban.
<em>Hír szerkesztése</em> Fizikai és lelki építkezés Varsándon [AUDIÓ]
Megáldották az evangélikus templom új tornyát és a felújított Obetkó-házat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bákóban sem ment a gólszerzés
Kikapott az UTA Moldvában, ráadásul emberhátrányban fejezte be a meccset.
Hír beküldése
Megkezdődtek az előkészületek a jövőre 25 éves Arad–Gyula testvérvárosi kapcsolat megünneplésére. Az aradi önkormányzat küldöttsége szerdán látogatott a fürdővárosba a Kézfogások programsorozat keretében. Az együttműködést az általános iskolákra és a múzeumokra is ki szeretnék terjeszteni.
Minden második kedden és pénteken viszik el az újrahasznosíthatót.
Hír beküldése
Zenél a Roulette.
<em>Hír szerkesztése</em> Tóth Árpádra emlékeztek halálának 90. évfordulóján [AUDIÓ]
A költő nevét viseli az aradi irodalmi kör.