Hétfőn becsengetnek

2018. szeptember 9.
Szeptember 10-én, hétfőn kezdődik a 2018 – 2019-es tanév.
Hír beküldése
Archív felvétel

Arad megyében a magyar oktatásban néhány fontos változással indul az iskolaév: az egyik ilyen, hogy a Csiky Gergely Főgimnáziumban új igazgatót neveztek ki Spier Tünde személyében, de talán ennél is jelentősebb változás, hogy Zimándközön újraindul a hét éve bezárt magyar elemi iskola. Erről Lehoczky Attila, a zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója tájékoztatott, ugyanis annak az iskolának a tagintézménye a zimándközi.

A kerületi iskolák magyar tagozatai sajnos továbbra is létszámgondokkal küszködnek, pozitívum viszont, hogy a Csiky Gergely Főgimnáziumban két előkészítő osztály indul: az egyik Bálint Erika, a másik Viszhányó Aranka tanítónővel. Utóbbi a vakációban hagyta ott az Aurel Vlaicu Általános Iskola aligazgatói tisztségét a Csiky-s állásért, míg a Vlaicu-iskolában Barbócz Izabella tornatanárt nevezték ki a helyére.

A Csiky-ben a diákok reggel 8-kor az osztálytermekben gyülekeznek, az előkészítő osztályosok pedig a Tóth Árpád-teremben (díszteremben) találkoznak a tanítónőkkel. 9 órakor az iskola udvarán kezdődik a tanévnyitó ünnepség, majd 10 órakor az osztályok a saját tantermükbe vonulnak tanítójukkal, osztályfőnökükkel. Fél 11-kor a diákok (az előkészítő osztályosok kivételével) a belvárosi római katolikus plébániatemplomba mennek a Veni Sancte ökumenikus istentiszteletre.

A tanév szerkezete

Az új tanév 34 hétből (168 tanítási napból) áll. Az első félév 2019. február elsejéig tart, a második február 11-től jövő június 14-ig.

A téli vakáció időpontja: 2018. december 22.–2019. január 13; a félévközi vakációt jövő február 2. és 10. között kapják a diákok, míg a tavaszi vakáció április 20.–május 5. között lesz. A nyári vakáció június 15-én kezdődik és szeptember 15-ig tart majd. Ezek mellett az elemi tagozatosok és az óvodások idén október 27-től november 4-ig külön vakáción lesznek. A középiskolai végzősök jövő május 31-én, az általános iskolai végzősök június 7-én fejezik be az iskolát, hogy felkészülhessenek az érettségi, illetve a képességviszgákra.

Tiltakozik a Magyar Szülők Szövetsége

A román nyelv magyar elemi osztályokban történő oktatására vonatkozó kormányrendelet visszavonását vagy alkalmazásának felfüggesztését kérte pénteki nyilatkozatában a romániai Magyar Szülők Szövetsége. A szervezet az MTI-hez eljuttatott dokumentumban közölte, hogy Valentin Popa oktatásügyi miniszterhez és Klaus Iohannis államfőhöz fordult a rendelet visszavonása vagy hatályba lépésének elhalasztása érdekében.

A szövetség szerint alapjaiban rengeti meg a teljes kisebbségi oktatást az a – hétfői tanévkezdés előtt tíz nappal közzétett – kormányrendelet, amelynek értelmében a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban a tanítók helyett szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell oktatniuk a román nyelvet. A szülői szervezet kijelentette: alapvető érdeknek tekinti, hogy a magyar gyermekek megtanulják a román nyelvet, hiszen azt szeretnék, hogy a gyermekeik a szülőföldjükön boldoguljanak, és egyenlő esélyekkel induljanak. Úgy tekintik azonban, hogy a nyelvoktatásra vonatkozó kormányrendelet elveszi tőlük ennek a lehetőségét. A szülői szervezet közölte, kész tárgyalni az illetékesekkel a román nyelv oktatásának a javításáról, de arra is készen áll, hogy tiltakozzék a jogfosztónak, diszkriminatívnak tekintett kormányrendelet ellen.

A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, Biró Zsolt arra biztatta a szülőket egy csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón, hogy jelentsék fel az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál Valentin Popa oktatásügyi minisztert, és így próbálják rávenni a kormányrendelet visszavonására.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Tizenöt éve áll köztéren a Szabadság-szobor
Fórum, koszorúzás és ünnepi hangverseny az évfordulón.
Hír beküldése
<em>Hír szerkesztése</em> Szép gesztus a múzeumtól
Három nyelven kívánt kellemes húsvéti ünnepeket a közgyűjtemény vezetősége.
<em>Hír szerkesztése</em> Balszerencsésen vesztett pontokat az UTA
Sokba került a kapushiba a feljutásért versengő Chindia ellen.
„A Feltámadt Jézus életet hozott, de ezt az életet élni kell, és nemcsak távolról szemlélni. Aktívan bele kell kapcsolódnunk az Ő életébe és az Ő közösségének az életébe, akkor is, ha ez kockázattal jár. Ha ez nem történik meg, akkor az életnek a perifériájára fogunk szorulni, lehet, hogy gazdagon, talán híresen, de boldogtalanul."
<em>Hír szerkesztése</em> Kézműves foglalkozásokkal hangolódtak a Húsvétra [AUDIÓ]
Természetes anyagokkal, hagyományos módszerekkel festettek piros tojásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pély Barna-koncert a Flexben
Május 3-án lép fel az egykori United tagja.
<em>Hír szerkesztése</em> Átvehették az első babacsomagokat az aradiak [AUDIÓ]
A magyar kormány támogatása a Köldökzsinór-programban részt vevő családoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Durrdefekt miatt borult fel a kisbusz kilenc utassal
Szerencsére senki sem sérült meg az autópályán történt balesetben.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti vásár a városháza előtt
Nagypénteken kezdődik.