Óvintézkedések a sertéspestis terjedésének megfékezésére

2019. január 29.
A sertésállomány számbavételét, a beteg egyedek elaltatását és elhamvasztását, továbbá az élőállat-szállítás szigorítását rendelte el kedden az Arad megyei kormánybiztosi hivatalba összehívott megyei járványügyi bizottság.
<em>Hír szerkesztése</em> Óvintézkedések a sertéspestis terjedésének megfékezésére
Illusztráció

Az óvintézkedésekre azért került sor, mert hétfőn bebizonyosodott, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) vírusával fertőződtek meg azok a disznók, amelyek a megyeszékhely egyik külvárosi gazdaságában pusztultak el.

Már a gyanú felmerülésekor, vasárnap döntöttek 55 állat elpusztításáról, és további 21 tetemnek a megsemmisítéséről. Ezzel az a probléma, hogy az elhullott állatok közül csak ötnek a tetemét találták meg, ugyanis a gazda egyszerű módját választotta az eltüntetésüknek: a város Sofronya felőli, illetve kisszentmiklósi határában dobta ki azokat.

A szóban forgó gazdaságot fertőtlenítették, miként a járműveket is, amelyekkel az állatokat szállították. A prefektúra kedd délutáni közleményében felhívja a figyelmet, hogy a sertéseket csak a körzeti állatorvosok vagy az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság engedélyével szabad szállítani. Mint kiderült ugyanis, az állatokat a törvényes előírások által megkövetelt azonosítók és engedélyek nélkül vásárolták egy Bihar megyei férfitől.

Aradon elrendelték megfigyelési övezet kialakítását a fertőzött gazdaság körül három- és tízkilométeres körzetben, amelyben számbaveszik a magángazdaságokban nevelt sertéseket is. Valamennyi önkormányzatot és körzeti állatorvost felszólítanak az előírások szigorú betartására, a gazdákat pedig figyelmeztetik, hogy a szabadon kószáló és azonosítószám nélküli disznókat befogják és elpusztítják. Ez történt három állattal, amelyeket Arad Kisszentmiklós negyedében, a városszéli szemétlerakat közelében láttak az állategészségügyi hatóság ellenőrei, ott, ahol az öt disznótetemet megtalálták.

Az állategészségügyiek és a belügyi alakulatok állományába tartozók is ellenőrzik a piacokat, vásárokat.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Tizenöt éve áll köztéren a Szabadság-szobor
Fórum, koszorúzás és ünnepi hangverseny az évfordulón.
Hír beküldése
<em>Hír szerkesztése</em> Szép gesztus a múzeumtól
Három nyelven kívánt kellemes húsvéti ünnepeket a közgyűjtemény vezetősége.
<em>Hír szerkesztése</em> Balszerencsésen vesztett pontokat az UTA
Sokba került a kapushiba a feljutásért versengő Chindia ellen.
„A Feltámadt Jézus életet hozott, de ezt az életet élni kell, és nemcsak távolról szemlélni. Aktívan bele kell kapcsolódnunk az Ő életébe és az Ő közösségének az életébe, akkor is, ha ez kockázattal jár. Ha ez nem történik meg, akkor az életnek a perifériájára fogunk szorulni, lehet, hogy gazdagon, talán híresen, de boldogtalanul."
<em>Hír szerkesztése</em> Kézműves foglalkozásokkal hangolódtak a Húsvétra [AUDIÓ]
Természetes anyagokkal, hagyományos módszerekkel festettek piros tojásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pély Barna-koncert a Flexben
Május 3-án lép fel az egykori United tagja.
<em>Hír szerkesztése</em> Átvehették az első babacsomagokat az aradiak [AUDIÓ]
A magyar kormány támogatása a Köldökzsinór-programban részt vevő családoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Durrdefekt miatt borult fel a kisbusz kilenc utassal
Szerencsére senki sem sérült meg az autópályán történt balesetben.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti vásár a városháza előtt
Nagypénteken kezdődik.