Óvintézkedések a sertéspestis terjedésének megfékezésére

2019. január 29.
A sertésállomány számbavételét, a beteg egyedek elaltatását és elhamvasztását, továbbá az élőállat-szállítás szigorítását rendelte el kedden az Arad megyei kormánybiztosi hivatalba összehívott megyei járványügyi bizottság.
<em>Hír szerkesztése</em> Óvintézkedések a sertéspestis terjedésének megfékezésére
Illusztráció

Az óvintézkedésekre azért került sor, mert hétfőn bebizonyosodott, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) vírusával fertőződtek meg azok a disznók, amelyek a megyeszékhely egyik külvárosi gazdaságában pusztultak el.

Már a gyanú felmerülésekor, vasárnap döntöttek 55 állat elpusztításáról, és további 21 tetemnek a megsemmisítéséről. Ezzel az a probléma, hogy az elhullott állatok közül csak ötnek a tetemét találták meg, ugyanis a gazda egyszerű módját választotta az eltüntetésüknek: a város Sofronya felőli, illetve kisszentmiklósi határában dobta ki azokat.

A szóban forgó gazdaságot fertőtlenítették, miként a járműveket is, amelyekkel az állatokat szállították. A prefektúra kedd délutáni közleményében felhívja a figyelmet, hogy a sertéseket csak a körzeti állatorvosok vagy az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság engedélyével szabad szállítani. Mint kiderült ugyanis, az állatokat a törvényes előírások által megkövetelt azonosítók és engedélyek nélkül vásárolták egy Bihar megyei férfitől.

Aradon elrendelték megfigyelési övezet kialakítását a fertőzött gazdaság körül három- és tízkilométeres körzetben, amelyben számbaveszik a magángazdaságokban nevelt sertéseket is. Valamennyi önkormányzatot és körzeti állatorvost felszólítanak az előírások szigorú betartására, a gazdákat pedig figyelmeztetik, hogy a szabadon kószáló és azonosítószám nélküli disznókat befogják és elpusztítják. Ez történt három állattal, amelyeket Arad Kisszentmiklós negyedében, a városszéli szemétlerakat közelében láttak az állategészségügyi hatóság ellenőrei, ott, ahol az öt disznótetemet megtalálták.

Az állategészségügyiek és a belügyi alakulatok állományába tartozók is ellenőrzik a piacokat, vásárokat.

További hírek

Hír beküldése
Köszöntőbeszédet mond Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.
Hír beküldése
Tudnivalók a megelőzési és kártérítési lehetőségekről.
<em>Hír szerkesztése</em> A kisebbségi osztályoknak kedvező törvényt fogadtak el
Ki kell kérni az adott nemzeti közösség jóváhagyását.
<em>Hír szerkesztése</em> Márciusban kezdődik az iskolai beiratkozás
Aki augusztus 31-ig betölti a hat évet, kezdheti az előkészítő osztályt.
<em>Hír szerkesztése</em> Régi idők farsangja a Búzavirággal
Télűző hagyományőrző előadás Pécskán.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradon és Pécskán a Mozgó Mozi
A Rákóczi Szövetség filmkaravánja kicsiknek és nagyoknak egyaránt hoz filmeket.
Hír beküldése
Történelmi extázis 21 táncképben.
Az első félév 15, a második 20 tanítási hétből áll majd. Januárban lesz majd a félévek közötti vakáció, a februári szünetet eltörlik, helyette háromhetes lesz a tavaszi vakáció. Az érettségi előtt álló végzősök számára 2020. május 29-én ér véget a tanév, a nyolcadikosok pedig 2020. június 5-én végeznek.
<em>Hír szerkesztése</em> Szellőtitok – Nagy Gizella könyve
Csütörtökön mutatják be a Csiky Gergely Főgimnáziumban.
Szombaton 9–18, vasárnap 9–16 óra között látogatható.