Remény: jövő húsvétkor kiállíthatják a triptichont [FRISSÍTVE]

2020. augusztus 31.
Az Arad megyei közgyűlés pénteki ülésén 530 ezer lejt szavaztak meg a képviselők az aradi Kultúrpalota nagy kiállítótermének a restaurálására, ahol helyet kap majd (gyakorlatilag ahová visszakerül) Feszty Árpád monumentális hármas képe, a Krisztus temetése című triptichon.
<em>Hír szerkesztése</em> Remény: jövő húsvétkor kiállíthatják a triptichont [FRISSÍTVE]
Több mint 50 év után 2017 márciusában került le a csévékről a festmény | Archív felvétel

A megyei tanács közleménye szerint egy útépítési munkálatra kiírt közbeszerzési eljárás során „megspóroltak” több mint hárommillió lejt (ennyivel kevesebbért kelt el a versenytárgyaláson a megbízás), amit egyéb infrastrukturális fejlesztések, az egészségügyi és kulturális intézmények között osztottak szét.

Így különítettek el 530 ezer lejt a Kultúrpalota nagy kiállítótermének a restaurálására. „Ide kerül vissza – eredeti helyére – Feszty Árpád Krisztus temetése című triptichonja. A munkálatokat fél éven belül kell elvégezni. Úgy néz ki, a triptichon ügye végre révbe ér, és talán 2021 Húsvétjára a kép is helyére kerül” – fejtette ki reményét a közösségi oldalán Fekete Károly, a hármas kép újbóli kiállítását kezdeményező, a festmény újkori életútját nyomon követő Kölcsey Egyesület alelnöke.

Közzétette: Fekete Károly – 2020. augusztus 28., péntek

 

Feszty Árpád Firenzében festette a Krisztus temetését, amelyet 1903-ban Budapesten állított ki, majd nemzetközi körútra indította. A triptichon első képe Jézus kereszthalálát ábrázolja, a második olajfestményen a temetési menet látható, míg a harmadikon a sír, a földre borulva imádkozó Máriával. A Kultúrpalota 1913-as megnyitásakor került Aradra. Az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés nyomán az elszakított területekkel együtt számos műkincs is az új, szomszédos államokhoz került. Így lett a triptichon az aradi múzeumé, ahol az 1950-es évek végéig volt látható, utána letakarták, majd 1962-ben a raktárba száműzte a bibliai témájú műalkotást a kommunista hatalom.

Több mint 50 év után 2017 tavaszán bontották ki a monumentális képet, amit a következő évben Nagyszebenben restauráltak, és 2018 őszén visszaszállítottak Aradra.

Közzétette: Fekete Károly – 2018. október 27., szombat

 

Akkor a megyei önkormányzat eldöntötte, hogy a Kultúrpalota második emeletén rendeznek be a 13 méter hosszú és 4 méter magas alkotás befogadására alkalmas kiállítótermet, 226 ezer lejt szavaztak meg a helyiség villanyhálózatának kialakítására, fűtésére-hűtésére, és teljes rendbetételére. Úgy látszik, ez nem volt elég, mert megtoldották további több mint félmillióval.

Remélhetőleg, látszatja is lesz.

FRISSÍTÉS: A megyei tanács közleménye szerint a Kultúrpalota felújítása során nemcsak a Feszty-triptichon kerül vissza a helyére, hanem számos magyar, osztrák és német festő értékes alkotása is. Megtekinthetők lesznek a Barabás Miklós, Pataky László, Balla Frigyes és Thorma János által készített portrék, ezek mellett Nyilassy Sándor, Zemplényi Tivadar, Ritta Boemm, Wolff Károly, Edvi Illés Aladár, Pállik Béla és Mendlik Oszkár alkotásai is a falakra kerülnek.

További hírek

Hír beküldése
Este kilencig tartanak nyitva a szavazóhelyiségek.
<em>Hír szerkesztése</em> Faragó Péter: vasárnap mutassuk fel az Arad megyei magyar közösség erejét!
Az RMDSZ megyei tanácselnökjelöltje szerint nem veszélyesebb elmenni szavazni, mint például bevásárolni.
<em>Hír szerkesztése</em> Az AMISZ segít eljutni a szavazókörbe
Aki valamiyen oknál fogva nem tud eljutni, kérje az ifjúsági szervezet közbenjárását.
<em>Hír szerkesztése</em> Mészár Sándor kezdő tizenegye
Az RMDSZ aradi polgármesterjelöltje lebontaná a bürokrácia falát, ugyanakkor egészséges környezetet és élhető várost szeretne.
<em>Hír szerkesztése</em> „A pécskai magyarságnak jogos elvárása, hogy egyenrangúként kezeljék őket”
Bölöni György RMDSZ-es polgármesterjelölt szerint a román pártok magyar jelöltjei nem érvényesíthetnek a magyar közösségi érdekeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Mészár Sándor: Orbán Viktor is gratulált az UTA feljutásához [AUDIO]
A Pecsovszky-monográfia román nyelvű fordítását mutatták be, és az 50 évvel ezelőtti Feyenoord-búcsúztatásra emlékeztek Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Németh József: újra egy úton járnak a varsándi magyarok
Az RMDSZ polgármesterjelöltje bízik a közképviselet megerősítésében.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA: első győzelem helyett első vereség
Kétszer herdálta el az előnyét az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Vass Károly: az önkormányzat vezetésében is ott a helyünk
Nagyzerénd RMDSZ polgármesterjelöltje szerint nem elég a tanácsban jelen lenni.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagy sikert aratott Keresztes Ildikó koncertje
Az Aradi Magyar Napokon lépett fel a népszerű magyarországi énekesnő.