Megjelent az egyházmegye 2023. évi katolikus falinaptára

2022. november 24.
Megjelent a Temesvári Római Katolikus Megyéspüspökség 2023. évi római katolikus falinaptára.
<em>Hír szerkesztése</em> Megjelent az egyházmegye 2023. évi katolikus falinaptára
Az irgalmas szamaritánus ellátja az idegen sebeit | Forrás: gerhardus.ro

A helyi hagyománynak megfelelően a naptárak idén is magyar, román, német, cseh, horvát, szlovák és bolgár nyelven jelentek meg, amelyek összeállításában segítséget nyújtottak az illető közösségek lelkipásztorai.

A 2023-as pasztorális év központi témája a Diakónia (szolgálat), mottója pedig: „Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek” (Mt 25, 40b). Erre utal a falinaptár illusztrációja is: Az irgalmas szamaritánus ellátja az idegen sebeit. (Falfestmény a temesgyarmati Szent József-templomban, Ulrich Géza festette 1934-ben).

A katolikus falinaptár – amely az ünnepek rendjére vonatkozóan a római naptárt követi – tartalmazza továbbá az egyházmegye fontosabb eseményeit, az ifjúsági programokat, összeállításánál figyelemmel követték a különböző anyanyelvű közösségek hagyományait, nyelvi sajátosságait. Egy naptár ára 6 lej (külföldi megrendelések esetén 2 euró), és az egyházmegye minden plébániáján beszerezhető.

Kapható továbbá a 2023. évi római katolikus naptár, amely 12 oldalon a máriaradnai bazilikáról, illetve egyházmegyénk több templomáról készült illusztrációkat tartalmaz. Újdonság, hogy a naptárban magyar, román és német nyelven szerepel minden ünnep és zarándoklat. A naptár a Püspöki Hivatalban, a máriaradnai kegytemplomban, valamint egyházmegyénk több plébániáján megvásárolható, ára 15 lej.

Advent első vasárnapjára megjelent a Temesvári Egyházmegye direktóriuma is. A direktórium egy liturgikus igenaptár, amelyben a papok, a szerzetesek és a világiak megtalálhatják a szentmisék rendjét az egész liturgikus év folyamán: a munkanapok, ünnepnapok és vasárnapok olvasmányait, az egyes ünnepek rangját, a szentek emléknapjait, a miseruhák liturgikus színét minden napra, valamint a zarándoklatok, találkozók és gyűjtések programját. A direktórium a temesvári püspökségen vásárolható meg, egy példány ára 45 lej.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> 180 éve született Csiky Gergely [AUDIO]
A reverendát cserélte az írói hivatásra a magyar dráma megújítója.
<em>Hír szerkesztése</em> Szabad-e bejönni ide betlehemmel?
Családi karácsonyváró koncert a Kaláka együttessel.
<em>Hír szerkesztése</em> Hihetetlen, de nem követelhetik többé a hivatalok a csatos irattartót
Hogy boldogulnak majd nélküle?
Hír beküldése
A létesítményeket igénybe vevők kötelesek betartani a pályák használatára vonatkozó szabályokat. A helyi önkormányzatok fennhatósága alá tartozó oktatási intézmények szabadtéri sportpályáira ingyenes a belépés a gyerekeknek és a 18 év feletti középiskolás fiataloknak.
<em>Hír szerkesztése</em> „Szállj közénk szép titok, gyermekarcú Isten”
A Szent Mihály Szekere Vándorszínház karácsonyi előadása.
<em>Hír szerkesztése</em> Felkapcsolták a fényeket a százezer eurós műfenyőn
Nem a Jézuska hozta.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi hangverseny a Kultúrpalotában
A belépés ingyenes.
<em>Hír szerkesztése</em> Rendőrautó keveredett balesetbe
Hivatalosan nem közölték, de valószínűleg elnézte a stoptáblát.
<em>Hír szerkesztése</em> Hollandia támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez
A Bulgáriáét viszont elutasítja.
<em>Hír szerkesztése</em> Kiütéses vereséget szenvedett az UTA hazai pályán
Esélyt sem hagyott a Sepsi OSK az aradiaknak.