Kész, de nem használható a váraljai uszoda [VIDEÓ]

2019. március 5.
Csütörtökön a fejlesztési miniszter jelenlétében hivatalosan is megnyitják.
<em>Hír szerkesztése</em> Kész, de nem használható a váraljai uszoda [VIDEÓ]

A létesítményt 2011-ben kezdték el építeni, de egy évre rá, a szociálliberális (USL-) kormány hatalomra kerülése után leállították a munkálatokat, és majd csak 2015-ben vette tervbe az Országos Befektetési Vállalat, amely végül több mint 23 millió lejből fejezte be (a költségek 30 százaléka terhelte a helyi önkormányzatot, ami a telek és a közművesítés biztosításából állt).

Bár a beruházás átadási-átvételi jegyzőkönyvét már tavaly októberben aláírták, mindeddig nem nyitották meg az uszodát. A helyhatóság Bukarestet okolta a késlekedésért, mondván, hogy a fejlesztési minisztériumban többször is hátráltatták a használatba adáshoz szükséges papírmunkát, és Gheorghe Falcă polgármester hozzátette, hogy az azóta eltelt időben a fenntartási költségeket – fűtést, világítást, a vízforgató rendszer villamos energiáját – a városnia fizetnie kellett, s az egymillió lejes számlát be fogják nyújtani.

Politikai egymásnak feszülésre ad okot a hivatalos avató is, amelyre a hírek szerint a szociáldemokrata párti Vasile Daniel Suciu fejlesztési miniszter és miniszterelnök-helyettes jelenlétében kerül sor csütörtökön. A megye és a megyeszékhely nemzeti liberális párti vezetősége erre testületileg jelent meg a sajtóbejáráson: Iustin Cionca megyei tanácselnök és Gheorghe Falcă polgármester mellett mindkét képviselő-testület tagjai a kamerák és fényképezőgépek objektívei elé álltak, mintegy bizonygatva, hogy kié is az érdem…

A beruházás egyébként (romániai viszonylatban) felülmúlja a várakozásokat, még ha olimpiai méretű medencéje nincs is a létesítménynek. Egy 33,33 x 25 méteres „nagy”, továbbá egy 25 x 12,5 méteres gyakorló medence található a tető alatt, igényes kivitelezésűek a férfi és női öltözők, a zuhanyzók, a mellékhelyiségek, bírói öltözővel, orvosi rendelővel, szertárral látták el, a vízilabda-mérkőzésekeknbn vagy úszóversenyeken 400-an szurkolhatnak a lelátókról.

A vesenysport mellett a tömegsportot is szolgálja majd az uszoda – hangsúlyozta a polgármester –, de (hazai szokás szerint) a megnyitó után sem lehet majd igénybe venni, mert egyelőre alkalmazottakat kell fel venni, a tervezett órarendet és tarifákat közvitára, majd a helyi tanács elé kell terjeszteni szavazásra. Az üzemeltetést az önkormányzatnak alárendelt Recons Rt.-re bízzák majd, ez a vállalat működteti a városi strandot és jégpályát is.

Az alábbi videóval virtuális sétát tehet az uszodában:

 

További hírek

Hír beküldése
Megszólal az új orgona is.
Hír beküldése
Az ötlet nyilván nem saját.
Egyelőre csak tervezet.
Rászorulóknak gyűjtenek téli tüzelőre.
<em>Hír szerkesztése</em> Ifjúsági találkozó és adventi gyertyagyújtás Ségán
Pál József Csaba megyéspüspök is jelen lesz.
<em>Hír szerkesztése</em> Eltörölték az üzemanyag pótlólagos adóját és a részmunkaidősök többlet tb-járulékát
A parlament eltörölte az üzemanyagra kivetett pótlólagos adót, valamint a részmunkaidős dolgozókra kivetett többlet társadalombiztosítási járulékot, vagyis nem kell a minimálbérhez mért járulékot fizetniük.
<em>Hír szerkesztése</em> Évadzáró: Anconai szerelmesek
Zenés vígjáték a kamaraszínház a 2019-es repertoárjának végén.
<em>Hír szerkesztése</em> Veszélyes bűnbandát számoltak fel
Loptak-raboltak Svájcban, majd hazaszöktek.
<em>Hír szerkesztése</em> Üzembe áll a Mikulás-villamos
Több mint húsz éve közlekedik már az év végi ünnepekkor a különjárat.
<em>Hír szerkesztése</em> Rendhagyó aukció a Delta-galériában
Gergye Krisztián Táncfestménye Aradon.