Kész, de nem használható a váraljai uszoda [VIDEÓ]

2019. március 5.
Csütörtökön a fejlesztési miniszter jelenlétében hivatalosan is megnyitják.
<em>Hír szerkesztése</em> Kész, de nem használható a váraljai uszoda [VIDEÓ]

A létesítményt 2011-ben kezdték el építeni, de egy évre rá, a szociálliberális (USL-) kormány hatalomra kerülése után leállították a munkálatokat, és majd csak 2015-ben vette tervbe az Országos Befektetési Vállalat, amely végül több mint 23 millió lejből fejezte be (a költségek 30 százaléka terhelte a helyi önkormányzatot, ami a telek és a közművesítés biztosításából állt).

Bár a beruházás átadási-átvételi jegyzőkönyvét már tavaly októberben aláírták, mindeddig nem nyitották meg az uszodát. A helyhatóság Bukarestet okolta a késlekedésért, mondván, hogy a fejlesztési minisztériumban többször is hátráltatták a használatba adáshoz szükséges papírmunkát, és Gheorghe Falcă polgármester hozzátette, hogy az azóta eltelt időben a fenntartási költségeket – fűtést, világítást, a vízforgató rendszer villamos energiáját – a városnia fizetnie kellett, s az egymillió lejes számlát be fogják nyújtani.

Politikai egymásnak feszülésre ad okot a hivatalos avató is, amelyre a hírek szerint a szociáldemokrata párti Vasile Daniel Suciu fejlesztési miniszter és miniszterelnök-helyettes jelenlétében kerül sor csütörtökön. A megye és a megyeszékhely nemzeti liberális párti vezetősége erre testületileg jelent meg a sajtóbejáráson: Iustin Cionca megyei tanácselnök és Gheorghe Falcă polgármester mellett mindkét képviselő-testület tagjai a kamerák és fényképezőgépek objektívei elé álltak, mintegy bizonygatva, hogy kié is az érdem…

A beruházás egyébként (romániai viszonylatban) felülmúlja a várakozásokat, még ha olimpiai méretű medencéje nincs is a létesítménynek. Egy 33,33 x 25 méteres „nagy”, továbbá egy 25 x 12,5 méteres gyakorló medence található a tető alatt, igényes kivitelezésűek a férfi és női öltözők, a zuhanyzók, a mellékhelyiségek, bírói öltözővel, orvosi rendelővel, szertárral látták el, a vízilabda-mérkőzésekeknbn vagy úszóversenyeken 400-an szurkolhatnak a lelátókról.

A vesenysport mellett a tömegsportot is szolgálja majd az uszoda – hangsúlyozta a polgármester –, de (hazai szokás szerint) a megnyitó után sem lehet majd igénybe venni, mert egyelőre alkalmazottakat kell fel venni, a tervezett órarendet és tarifákat közvitára, majd a helyi tanács elé kell terjeszteni szavazásra. Az üzemeltetést az önkormányzatnak alárendelt Recons Rt.-re bízzák majd, ez a vállalat működteti a városi strandot és jégpályát is.

Az alábbi videóval virtuális sétát tehet az uszodában:

 

További hírek

Hír beküldése
A falu telepítésének 200. évfordulóját ünnepelték.
Hír beküldése
A szarvasi gazdák adománya az alkotás.
<em>Hír szerkesztése</em> FRISSÍTVE: Kedden temetik Török Zsoltot
Az alpinista tetemét a nagyszebeni igazságügyi orvostani intézetbe szállították.
<em>Hír szerkesztése</em> Eddig hibátlan az UTA
Bálint László vezetőedző együttese a csíkiaktól sem kapott gólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Meghalt Török Zsolt hegymászó
A Fogarasi-havasok egyik szakadékában találták meg az aradi alpinista holttestét.
<em>Hír szerkesztése</em> Szentleányfalva magyarságának ünnepe
Az egyházi ünnepséget bográcsozás és kötetlen beszélgetés követi.
<em>Hír szerkesztése</em> A Csiky udvarán játszik az opera
A Gördülő Kárpát-Haza OperaTúra keretében Donizetti Szerelmi bájitalát mutatják be.
<em>Hír szerkesztése</em> Omega-koncert az Aradi Magyar Napokon
A helyszín a szokásos.
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának munkatársai konzuli fogadónapot tartanak Aradon szeptember 5-én, csütörtökön a Jelen Házban (M. Eminescu utca 55–57. szám) 9 és 13 óra között az Eurotrans alapítvány ügyfeleinek. A magyar útlevél-igényléseknél előzetes bejelentkezés szükséges a 0257/255–786-os vagy a telefonszámon.
<em>Hír szerkesztése</em> Tragédia Lippán: hatéves gyereket gázoltak el a zebrán
Az áldozat nagynénje is súlyosan megsérült.