Aradra jön a Puskás-vándorkiállítás

A Puskás Intézet az RMDSZ Arad megyei szervezetével együttműködve április 13-án Aradra is elhozza a Puskás Ferenc 10 című vándorkiállítást.

A 2016. november 25-én, az „évszázad mérkőzésének” kikiáltott londoni magyar–angol 6:3 63. évfordulóján a székesfehérvári Szent István Király Múzeumból indult mozgó tárlat apropóját az adta, hogy tavaly volt a világhírű magyar labdarúgó halálának 10., most április elsején pedig születésének a 90. évfordulója, továbbá idén 10 éves a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia.

A Puskás Intézet igyekszik bemutatni a legendás Puskás Öcsi pályafutásának és életének minden korszakából egy-egy részletet. Megtekinthető lesz például a Budapesti Honvéd 1950-es bajnoki zászlója és a győzteseknek járó aranyérmek egyike; a Real Madriddal nyert megannyi kupa, gólkirályi és BEK-serlegek; a 100. osztrák–magyar mérkőzés labdája, valamint Sebes Gusztávnak, az Aranycsapat szövetségi kapitányának az 1953-ban kézzel írt taktikai elképzelése, amelyben azt jegyezte le, miként kell legyőzni az angolokat.

Puskás Öcsi egy fiatal kori képen

Az RMDSZ Arad megyei szervezetének sajtóközleménye szerint emellett az Aranycsapat több tagjának személyes tárgyai is láthatók a kiállításon, így például Lóránt Gyula középhátvédé, aki szorosan kötődik Aradhoz, hiszen 1947-ben tagja volt az első román bajnoki címét ünneplő ITÁ-nak (az UTA jogelődjének), mindössze két évvel azután, hogy a textilgyáros báró Neuman Ferenc megalapította a klubot (Lóránt 1944-ben a Nagyváradi AC-vel magyar bajnoki címet nyert, az 1950-es években pedig a Honvéddal háromszor állt a dobogó legfelső fokára). Az érdeklődők megtekinthetik többek között Lóránt Gyulának az 1953-as Európa-kupán szerzett aranyérmét, amelyet Rómában, az Olimpiai Stadion avatóján Olaszország 3–0-s legyőzésével hódított el az Aranycsapat, továbbá számos személyes tárgya, igazolványa, kitűzője is vitrinbe kerül.

A Puskás Ferenc 10 programsorozat aradi állomásának megnyitóját április 13-án, csütörtökön 16 órától tartják az RMDSZ Episcopiei (Batthyány) utca 32 sz. alatti székházában. A kiállítás április 28-ig látogatható naponta 10–18 óra között (15-én, 16-án és 17-én a tárlat zárva tart).

A rovatból ajánljuk:

Ezüstéremmel vigasztalódhat az aradi női kosárlabdacsapat
A döntő harmadik meccsét is elveszítette.
Döntetlent játszott az UTA az alsóházi rangadón
Van esély a Konferencia-liga-rájátszásra.
Túl nagy falat volt a „szebeni szalámi”
Kétgólos vereséget szenvedett az UTA hazai pályán a Hermannstadtól.