Nemsokára itt az igazi tél

2019. november 19.
Az első hó a következő három-négy napban lehullhat mind a hegyvidéken, mind az alacsonyabban fekvő területeken is – mondta Florinela Georgescu, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) igazgatója kedden. Ugyanakkor meglehet, hogy december közepéig az ilyenkor megszokottnál enyhén magasabbak lesznek országszerte a hőmérsékletek.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemsokára itt az igazi tél
Aradon a Maros-part télen | Archív felvétel

A következő három-négy napban megváltozik az időjárás, havazni fog, és nem csak a hegyvidéken, hanem az alacsonyabban fekvő területeken is, mivel hirtelen lehűlés várható. Csütörtökön, pénteken már enyhén alacsonyabbak lesznek a hőmérsékletek az időszakban megszokottnál. És bár ezek az értékek úgymond normálisak ősz végén, a hidegérzés fokozottabb lesz a jelenlegi enyhe idő miatt, megközelítőleg 10 Celsius-fokot fognak esni a hőmérsékletek.

Amióta meteorológiai felméréseket végeznek, a 2019-es év globális szinten az egyik legmelegebb évnek bizonyult, amelyben a szélsőséges időjárás is gyakori volt, és ez a globális felmelegedés következménye – mutatott rá Florinela Georgescu.

A szakember ezzel kapcsolatban felvázolta, hogy 2019-ben eddig 60 azonnal érvénybe lépő (nowcasting), piros jelzésű, szélsőséges időjárásra vonatkozó riadót adtak ki. Megemlítette, tavaly is november végén kezdődött el a tél, amikor az ország legnagyobb részében lehavazott és hóviharok voltak, bár a hónap első felében akkor is szokatlanul magas hőmérsékletek voltak. Az országra nem jellemző, szélsőséges időjárási jelenségként említette meg a január 23–26-án bekövetkezett jeges esőt, illetve a tavaszi, Drăgălinán látott forgószelet.

Nyáron, bár nem voltak rekordhőmérsékletek, ngyjából 38 Celsius-fok körüli értékeket mértek, a hőérzet hosszú időn keresztül kellemetlen volt a levegő magas páratartalma miatt.

„Mindez annak ellenére, hogy a csapadék egyre kevesebb volt július második felétől kezdődően. Hosszú aszályos időszakba léptünk be, amely most sem ért véget. Érdemes még megemlíteni októbert, két erős lehűlési időszakkal a hónap elején és a végén, ami után a november rendkívül magas hőmérsékletekkel érkezett. Novemberben hosszú időszakon keresztül olyan éjszakai hőmérsékleteket regisztráltunk, amelyeket normális esetben nappal kellett volna” – mutatott még rá az ANM szakembere.

Agerpres

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Lélekemelő hangversenyt adott a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
Aradot is beiktatta adventi turnéjába a székelyföldi kórus.
<em>Hír szerkesztése</em> Tőkés László: a forradalmat nem tekintjük befejezettnek
Gálaest volt a temesvári emlékhét egyik kiemelt programpontja.
<em>Hír szerkesztése</em> Csodasarkot nyertek a Csiky-s diákok
Három a magyar igazság! Ismét jól szerepeltek a Miénk a város című vetélkedőn.
<em>Hír szerkesztése</em> Tőkés László: 1989-ben nem volt már hova hátrálni
Csütörtökön kezdődött a Temesvár 30 elnevezésű forradalmi emlékhét.
A jelenlegi 2080 lejről 2230 lejre növelik a bruttó minimálbért a teljes munkaidőben dolgozó munkavállalók számára, ami 14,04 lejes órabért jelent. A felsőfokú végzettséggel rendelkező, legalább egy éve dolgozó munkavállalóknak továbbra sem lehet 2350 lejnél kisebb a bruttó bére.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétszer riaszották a tűzoltókat az éjjel [VIDEO]
Péntek 13.: egy templom és egy magánház gyulladt ki.
Luca napján.
<em>Hír szerkesztése</em> A muzsika hangja
A dévai Kolostori Kölyökszínház előadása Pécskán.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták Budapesten a borosjenői kőleleteket
A végső kiállítási hely a tervek szerint a restaurált vár lehet.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy lépéssel közelebb Pécska a termálvíz hasznosításához
Közintézmények fűtésére szeretnék fordítani.