Nemsokára itt az igazi tél

2019. november 19.
Az első hó a következő három-négy napban lehullhat mind a hegyvidéken, mind az alacsonyabban fekvő területeken is – mondta Florinela Georgescu, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) igazgatója kedden. Ugyanakkor meglehet, hogy december közepéig az ilyenkor megszokottnál enyhén magasabbak lesznek országszerte a hőmérsékletek.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemsokára itt az igazi tél
Aradon a Maros-part télen | Archív felvétel

A következő három-négy napban megváltozik az időjárás, havazni fog, és nem csak a hegyvidéken, hanem az alacsonyabban fekvő területeken is, mivel hirtelen lehűlés várható. Csütörtökön, pénteken már enyhén alacsonyabbak lesznek a hőmérsékletek az időszakban megszokottnál. És bár ezek az értékek úgymond normálisak ősz végén, a hidegérzés fokozottabb lesz a jelenlegi enyhe idő miatt, megközelítőleg 10 Celsius-fokot fognak esni a hőmérsékletek.

Amióta meteorológiai felméréseket végeznek, a 2019-es év globális szinten az egyik legmelegebb évnek bizonyult, amelyben a szélsőséges időjárás is gyakori volt, és ez a globális felmelegedés következménye – mutatott rá Florinela Georgescu.

A szakember ezzel kapcsolatban felvázolta, hogy 2019-ben eddig 60 azonnal érvénybe lépő (nowcasting), piros jelzésű, szélsőséges időjárásra vonatkozó riadót adtak ki. Megemlítette, tavaly is november végén kezdődött el a tél, amikor az ország legnagyobb részében lehavazott és hóviharok voltak, bár a hónap első felében akkor is szokatlanul magas hőmérsékletek voltak. Az országra nem jellemző, szélsőséges időjárási jelenségként említette meg a január 23–26-án bekövetkezett jeges esőt, illetve a tavaszi, Drăgălinán látott forgószelet.

Nyáron, bár nem voltak rekordhőmérsékletek, ngyjából 38 Celsius-fok körüli értékeket mértek, a hőérzet hosszú időn keresztül kellemetlen volt a levegő magas páratartalma miatt.

„Mindez annak ellenére, hogy a csapadék egyre kevesebb volt július második felétől kezdődően. Hosszú aszályos időszakba léptünk be, amely most sem ért véget. Érdemes még megemlíteni októbert, két erős lehűlési időszakkal a hónap elején és a végén, ami után a november rendkívül magas hőmérsékletekkel érkezett. Novemberben hosszú időszakon keresztül olyan éjszakai hőmérsékleteket regisztráltunk, amelyeket normális esetben nappal kellett volna” – mutatott még rá az ANM szakembere.

Agerpres

További hírek

Hír beküldése
Jól sikerült a második edzőmeccs is.
Hír beküldése
A zöldhatáron próbálkoztak volna.
<em>Hír szerkesztése</em> Útszéli villanypóznának ütközött a Maros-völgyében
A sofőr könnyebben, két utasa súlyosan megsérült.
<em>Hír szerkesztése</em> Múzeumi est a Magyar Kultúra Napján [AUDIO]
Az előadássorozat folytatódik egész évben.
<em>Hír szerkesztése</em> Tetemes bírságot kapott a német iskola diákjait megbetegítő cég
Tiltólistán szereplő vegyszert használtak, ráadásul rosszul.
<em>Hír szerkesztése</em> A Magyar Kultúra Lovagjává ütötték Sándor Tivadart
A magyar kultúra határon túli ápolása érdekében kifejtett életművéért kapta a kitüntetést.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem állt meg a stopnál – baleset lett belőle
A vétkes sofőr megsérült.
<em>Hír szerkesztése</em> Kislányokat kényszerítettek prostitúcióra
Aradon futtatták őket a gyanúsítottak.
<em>Hír szerkesztése</em> Időjárás-előrejelzés: kapunk hideget, meleget
Felmelegszik az idő a régiók többségében az elkövetkező napokban, a Körösök vidékén akár 11 Celsius-fokos nappali csúcsok is lesznek, a jövő héttől kezdődően azonban felére csökkenek a hőmérsékletek, csapadék inkább január 25-étől kezdődően valószínű. A hónap végétől ismét lehűlés várható.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb gyerekek kerültek kórházba a német iskolából
Rejtélyes tömeges megbetegedés.