Zorán, Tóték és Svejk Aradon – a kamaraszínház kínálja

2019. március 16.
A budapesti Nemzeti Színház, az Operettszínház, a tatabányai Jászai Mari Színház, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a kecskeméti Katona József Színház, a Miskolci Nemzeti Színház és Zorán is többek között vendége lesz idén az Aradi Kamaraszínháznak. A színház saját produkcióiban a nézők láthatják majd az Aradra visszatérő Kézdi Imolát, Harsányi Attilát és Éder Enikőt, aki Borsos Pállal a tatabányai Svejk című előadás zenéjét is jegyzi.
<em>Hír szerkesztése</em> Zorán, Tóték és Svejk Aradon – a kamaraszínház kínálja
Zoránnal kezdődik az évad. Fotó: zoran.hu

Az Aradi Kamaraszínház 2019-ben is változatos repertoárral várja a színházkedvelő aradi nézőket – derül ki a sajtónak elküldött évadismertetőből. A decemberig tartó idényben a nagyszínpadi produkciók többsége könnyed kikapcsolódást ígér, a stúdiódarabok közül pedig mindenki ízlése és hangulata szerint válogathat majd.

Nagyszínpad

A nagyszínpadi előadások sorozatát Zorán indítja április 17-én a Kultúrpalotában a „Ti kértétek” című koncertjével.

A Jászai Mari Színház produkciói évek óta szerepelnek a Kamaraszínház műsorán, idén két előadással vendégszerepel a tatabányai teátrum: májusban a Svejk, a katona, a cseh irodalom leghíresebb alakja által ihletett darabbal, amelynek műfaji meghatározása zenés komédia, egy kis tragédiával.


Jelenet a Svejkből. Fotó: jaszaiszinhaz.hu

Az előadás több szálon kötődik Aradhoz, rendezője Tapasztó Ernő, a kamaraszínház alapító-igazgatója, zenéjét Borsos Pál és Éder Enikő szerezte, akik szerzőpárosként már több produkcióban dolgoztak együtt. Az ősz folyamán a Jászai Mari Színház Vajda Katalin Anconai szerelmesek című zenés darabját is bemutatja, egy vérbő mediterrán komédiát, örökzöld olasz slágerekkel, remek humorral fűszerezve.

A Katona József Színház A király beszéde című előadással vendégeskedik Aradon. A négy Oscar-díjat nyert filmsiker történetét Béres Attila rendezésében vitte színre a kecskeméti társulat Zayzon Zsolt és Kőszegi Ákos főszereplésével.

Az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára készült programsorozat díszelőadását, a négy színház koprodukciójában készült Mária főhadnagy című nagyoperettet 2019-ben az aradi közönség is láthatja a budapesti Operettszínház, a békéscsabai Jókai Színház, a veszprémi Petőfi Színház és a Magyar Zenés Színház művészeivel.

A budapesti Nemzeti Színház a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházzal közös, emblematikus Tóték előadását hozza Aradra, Vidnyánszky Attila rendezésében, amelyben az Őrnagy szerepét Trill Zsolt játssza.


Örkény klasszikusa, a Tóték. Fotó: nemzetiszinhaz.hu

Idén Szórvány Kulturális Karavánt indít az Aradi Kamaraszínház a Magyar Kormány támogatásával, amelynek keretében A Zördög címmel Móricz Zsigmond három egyfelvonásos paraszttréfáját állítja színpadra és mutatja be tíz Arad megyei településen és a megyeszékhelyen, Éder Enikő, Harsányi Attila, Tege Antal és Katkó Ferenc előadásában, a szabadkai Juhász Zenekar és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes táncosainak közreműködésével.

Stúdióelőadások

A kamaratermi előadások a nagyszínház stúdiójában, illetve a Bábszínházban, bérleten kívül kerülnek bemutatásra, ezekre jegyet lehet váltani. Az előadások a sokszínűséget képviselik, a könnyed, zenés műfajtól a drámáig. Dallamos emlékeket idéz Csonka András, Kiszely Zoltán és Merényi Nicolette egy zenés est keretében március 30-án, a Gyulai Várszínház pedig a Dózsa című monodrámával vendégszerepel a testvérvárosi együttműködés keretében.

A kamaraszínház legújabb saját produkciójában, Molnár Ferenc A testőr című előadásában Kézdi Imola és Harsányi Attila közös játékát élvezhetik a nézők. A miskolci Nemzeti Színház kétszemélyes Shakespeare-előadásában, a Lear halálában Harsányi Attila és Rózsa Krisztián játszik. A Kézdivásárhelyi Városi Színház április 12-én a Grönholm-módszer című 21. századi tragédiával, vagy inkább komédiával vendégszerepel, a műfaj eldöntését a nézőre bízzák.

Férfi és nő bonyolult kapcsolatáról szól a Vénusz nercben című békéscsabai előadás, a Jókai Színház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciójában, Tege Antal rendezésében.

A diákoknak, ifjúsági előadásként, a budapesti k2 Színház Hűség című produkcióját hozza el az Aradi Kamaraszínház. A legkisebbek a Szórvány Kulturális Karaván keretében A kolozsvári bíró című mesejátékot láthatják a megyében és Aradon is.

Bérletárusítás

A bérleteket március 22-től lehet megvásárolni a nagyszínház pénztárában, majdnem három héten keresztül.

A nagyszínpadi előadások bérlettel, a stúdiódarabok jeggyel tekinthetők meg. Az esti nagyszínházi bérlet (7 előadás) ára 120 lej, a délutáni nagyszínházi bérlet 90 lejbe kerül. A diák- és tanárbérlet ára 40 lej. A bérletek esetében a délutániak kedvezményesek, egyéb engedményt nem lehet igénybe venni.

A nagyszínpadi előadásokra 15 (diák, nyugdíjas), illetve 20 lejbe kerül majd egy jegy. A kamaratermi előadásoknál 10 és 15 lejért lehet helyet váltani.

Bérletárusítás: március 22. és április 10. között a nagyszínház pénztárában. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–14 és 17–19, szombat–vasárnap 10–12 és 17–19 óra között, hétfőn zárva.

A régi bérletesek március 22. és 31. között visszavásárolhatják régi helyeiket. Azok a bérletesek, akik változtatni szeretnének régi helyeiken, megtehetik április 2-től. Új bérleteket kizárólag április 2. és április 10. között lehet váltani. További információt a 0742/598–955-ös telefonszámon, illetve e-mailben az akamara.ro@gmail.com címen kérhetnek az érdeklődők.

Az Aradi Kamaraszínház 2019-es évadát az Aradi Városi Tanács, az Aradi Polgármesteri Hivatal, a Magyar Kormány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint az RMDSZ Arad Megyei Szervezete támogatta.

A színház a műsorváltoztatás jogát fenntartja!

További hírek

Hír beküldése
A falu telepítésének 200. évfordulóját ünnepelték.
Hír beküldése
A szarvasi gazdák adománya az alkotás.
<em>Hír szerkesztése</em> FRISSÍTVE: Kedden temetik Török Zsoltot
Az alpinista tetemét a nagyszebeni igazságügyi orvostani intézetbe szállították.
<em>Hír szerkesztése</em> Eddig hibátlan az UTA
Bálint László vezetőedző együttese a csíkiaktól sem kapott gólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Meghalt Török Zsolt hegymászó
A Fogarasi-havasok egyik szakadékában találták meg az aradi alpinista holttestét.
<em>Hír szerkesztése</em> Szentleányfalva magyarságának ünnepe
Az egyházi ünnepséget bográcsozás és kötetlen beszélgetés követi.
<em>Hír szerkesztése</em> A Csiky udvarán játszik az opera
A Gördülő Kárpát-Haza OperaTúra keretében Donizetti Szerelmi bájitalát mutatják be.
<em>Hír szerkesztése</em> Omega-koncert az Aradi Magyar Napokon
A helyszín a szokásos.
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának munkatársai konzuli fogadónapot tartanak Aradon szeptember 5-én, csütörtökön a Jelen Házban (M. Eminescu utca 55–57. szám) 9 és 13 óra között az Eurotrans alapítvány ügyfeleinek. A magyar útlevél-igényléseknél előzetes bejelentkezés szükséges a 0257/255–786-os vagy a telefonszámon.
<em>Hír szerkesztése</em> Tragédia Lippán: hatéves gyereket gázoltak el a zebrán
Az áldozat nagynénje is súlyosan megsérült.