A Nemzeti Színházzal ünnepeljük a 200 éves aradi magyar színjátszást [AUDIÓ]

2018. május 24.
200 éves az aradi magyar színjátszás idén. A budapesti Nemzeti Színház vendégelőadása mellett színháztörténeti kiállítást és szimpóziumot is szerveznek a vértanúk városában június 16-án.
<em>Hír szerkesztése</em> A Nemzeti Színházzal ünnepeljük a 200 éves aradi magyar színjátszást [AUDIÓ]
Jelenet a Körhinta című előadásból. Fotó: nemzetiszinhaz.hu

Az Aradnak a bánsági és partiumi kulturális életben betöltött szerepét kiemelő szokásos programját idén a 200 éves aradi magyar színjátszásnak szenteli a Kölcsey Egyesület – mondta az aradi magyar kulturális élet szervezésére és támogatására létrehozott civil szervezet alelnöke, Fekete Károly az RMDSZ-székházban csütörtök reggel tartott sajtótájékoztatón. Szerinte az aradi magyarság megérdemel egy demonstratív előadást, ez pedig a budapesti Nemzeti Színház Körhinta című darabja, Vidnyánszky Attila rendezésében.

A színdarab mellett szakmai szimpóziummal és színháztörténeti kiállítással is készülnek a szervezők. A szimpózium anyagát könyvben is szeretnék majd megjelentetni, illetve kiadják a 3Havi Szemle júniusi különszámát, amelyet egy képes aradi színházkrónikának szánnak.

Aradon 1948-ig működött hivatásos magyar színház, amikor is a román kommunista vezetés Temesvárra költöztette a társulatot. Közel 60 év után, 2007-ben alakult meg ismét magyar színház: az Aradi Kamaraszínház, amelynek alapító-igazgatója, Tapasztó Ernő szerint sikerült visszahelyezni Aradot az egyetemes magyar színjátszás térképére.


Fekete Károly, Bognár Levente és Tapasztó Ernő

A rendezvényre helyi költségvetési támogatást szereztek, azaz beépíteték a város kulturális eseménynaptárába (mintegy 145 ezer lejbe, amejdnem 10 millió forintba kerül a két előadás). Arad RMDSZ-es alpolgármestere, Bognár Levente kiemelte, hogy miközben a románok az államiságuk centenáriumát ünneplik idén, fontosnak tartották ezzel a rendezvénnyel is bemutatni, hogy a magyar kultúra sokkal régebben jelen volt ezen a tájon.

A két előadás június 16-án, szombaton látható az aradi nagyszínházban: az első 16, a második pedig 20órától. A belépés ingyenes, de meghívókat igényelni kell az aradi kerületi RMDSZ-szervezeteknél. A június 6. után fennmaradó szabad helyekre megyei székházban lehet majd jelentkezni.

A cikk alján letölthető a kerületi elnökök elérhetősége. Az előkészületekről Pataky Lehel Zsolt készített összeállítást a Temsvári Rádió Magyar adásának. Hallgassa meg:

Csatolmány: 

További hírek

Hír beküldése
Október 13-án kétszer is nevettet a Szomszédnéni Produkciós Iroda és Felméri Péter.
Hír beküldése
Verdi A trúbadúr című operáját adják elő a felújított kultúrpalota első hangversenyén.
<em>Hír szerkesztése</em> Parkosítanak Pécskán
Majdnem 11 millió lejes pályázatot nyert a város.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy-egy arany- és ezüstérmet szereztek a Csiky-sek a sportolimpián
Röplabdában és strandröplabdában állhattak a dobogóra a fiúk.
Hír beküldése
A RO-ALERT lényege, hogy várható szélsőséges időjárás vagy egyéb katasztrófa esetén telefonos írott üzenetben (sms-ben) értesítik a lakosságot. Szeptember 24-én, hétfőn az egész megyében tesztelik majd a rendszert, míg 26-án, szerdán 10 és 12, valamint 17 és 19 óra között országszerte küldenek majd figyelmeztető próbaüzeneteket.
Lépten-nyomon tapasztaljuk. Sajnos.
<em>Hír szerkesztése</em> Mundruc – a Háromszék Táncegyüttes és a Heveder zenekar előadása
A magyarvistai Mátyás Istvánnak és Martin György néptánckutatónak állít emléket a produkció.
<em>Hír szerkesztése</em> Románnyelvoktatás: elégedetlenkedő szülők, megalázott tanítók [AUDIÓ]
A románul még nem beszélő gyerekek nem tudnak értekezni a hozzájuk kinevezett tanárokkal.
<em>Hír szerkesztése</em> Az utolsó percben kapott ki az UTA
Két volt játékosuk intézte el az aradiakat.
<em>Hír szerkesztése</em> Elektromos hulladékgyűjtés Pécskán és környékén
Tombolán új gépeket nyerhetnek a régiekért cserébe.