Szalagkorláttal zárták le a bejáratot a lakónegyedbe

2018. augusztus 3.
Ideiglenesen lezárták a bejáratot, és 30 napos ultimátumot adtak a beruházónak.
<em>Hír szerkesztése</em> Szalagkorláttal zárták le a bejáratot a lakónegyedbe
Fotó: news.ro

A Temesvári Regionális Út- és Hídépítő Vállalat aradi kirendeltsége csütörtökön szalagkorlátot szerelt fel az Öthalomban (Vladimirescu) épült Via Carmina lakónegyedbe vezető út és a 7-es számú országút kereszteződésébe. A regionális igazgatóság közleménye szerint biztonsági okokból volt szükség az intézkedésre, mert sok baleset történt már, amikor az új negyedből a gépkocsivezetők olykor figyelmetlenül, máskor türelmetlenül ráhajtottak a főútra.

Az Arad melletti nagyközség szinte már egybeépült a megyeszékhellyel, és a település határában az elmúlt évtizedben új házak épültek Via Carmina negyed néven, amit főleg az Aradról kiköltőző családok népesítettek be. Az útügy szerint az ingatlanfejlesztő, az Imotrust Rt., amely a házakat-telkeket értékesíti, engedély nélkül és szabálytalanul épített bekötőutat az igen forgalmas 7-es sz. országút és a „kertváros” között, és hiába szólították fel többször is a törvényesség betartására, mindeddig nem tette meg. Ezért most ideiglenesen lezárták a bejáratot, és 30 napos ultimátumot adtak a beruházónak.

A kisebbfajta falut kitevő lakosok – mintegy hatszázan – természetesen elégedetlenek, hiszen most nem hajthatnak be és ki közvetlenül a főútrol a negyedbe, hanem kerülővel, a községközpont felől egy keskeny, ráadásul kátyúkkal teli úton közelíthetik meg az otthonaikat. Most, a vakáció és szabadságok idején még elviselhető a helyzet, de az ősszel kezdődő „csúcsidőben” hírhedten nagy dugók alakulnak ki az elővárosi közlekedésben, ezért elképzelni is rossz, mi várható majd szeptember derekától…

Az ott élők szerint, amikor megvásárolták a telkeket, az ingatlanfejlesztő azt ígérte, hogy egy körforgalom létesül majd a negyed bejáratánál, amivel biztonságosabbá tehető majd gépjármű-közlekedés, de ebből nem lett semmi.

A jogi és közéleti kérdésekből egyesek nem voltak restek politikai vitát gerjeszteni. A Nemzeti Liberális Párt aradi szervezetének elnöke, Sergiu Bîlcea, aki egyben a megyei tanács egyik alelnöke is, nyilatkozatot adott ki, amelyben egyenesen a szociáldemokrata kormányt tette felelőssé, mondván, hogy több száz ember szabad közlekedését korlátozza az általa felügyelt vállalat, az állami útügy révén, és felszólította a megye prefektusát és a szocdem honatyákat, „hogy sürgősen lépjenek közbe az aradiak érdekében”.

Az érintett lakosokat érthetően nem a felelősségre vonás érdekli, hanem az, hogy akár a beruházó, akár a községi tanács vagy az állami útügyi vállalat tegye lehetővé, hogy biztonságban és felesleges idegeskedés nélkül megközelíthessék házaikat.

FRISSÍTÉS: Az útügyi igazgatóság péntek délelőtt a főút másik oldalán, a szmeben lévő Európa-lakóparkba vezető utat is szalagkorláttal zárta el, a fentiekhez hasonló okból. Ioan Crișan, Öthalom polgármestere szerint ez visszaélés, mert a lakóparkok építésekor jóváhagyta a bekötőutak létesítését, azzal a kikötéssel, hogy a befektetők hozzájárulnak majd egy körforgalom megépítésének a költségeihez. A létesítményt az útügyi vállalatnak kellett volna megépítenie, de még nem kezdtek neki a munkának. A lakosok tiltakozásul az utcára vonultak.

További hírek

Hír beküldése
A Ioan Slavici-színház művészei és amatőr színjátszók korhű jelmezekben játsszák majd el a történetet.
Hír beküldése
Negyven Arad és Hunyad megyei rendőr tartott egy időben hat házkutatást a múlt pénteken a Hunyad megyei Zsilyvajdejvulkánban, ahol azzal gaynúsítottak öt férfit és egy nőt, hogy két rablást és három betörést hajtottak végre nemrég Arad, Hunyad és Krassó-Szörény megyék több településén.
Hír beküldése
Szeptember 28-án, pénteken lesznek a nyitó rendezvények.
<em>Hír szerkesztése</em> Gólzáporos pályaavatót játszott az UTA
Az aradiak magabiztos győzelmet arattak a 2. Liga második fordulójában.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint 60 ezren tüntetnek a kormány ellen
Több mint hatvanezresre duzzadt a bukaresti Victoriei téren tüntető tömeg. Újabb dulakodás tört ki a csendőrök és demonstrálók között. A bukaresti tájékoztatása szerint eddig 172-en szorultak orvosi ellátásra. Kilenc személyt szállítottak kórházba, közülük ketten csendőrök. A tüntetők elmondták: ki akarták fejezni szolidaritásukat az anyaországban hátrahagyottakkal.
<em>Hír szerkesztése</em> Holttestet emeltek ki a feltóti víztározóból
A búvároknak 240 hektáros vízfelületet és 4-től 16- méterig terjedő mélységet kellett „átfésülniük”. Egy 28 éves férfi az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Tisztújításra készül a gazdaszervezet
Ifj. Zágoni-Szabó András az elnöki poszt várományosa.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy halott és öt sérült a nagylaki balesetben
Mentőhelikoptert is kellett hívni az egyik sérülthöz.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécskán bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést
Minden második hétfőn viszik el a műanyag és a fém hulladékot.
<em>Hír szerkesztése</em> Zárva marad a Menyháza környéki turistautak fele
Még nem takarították el a tavaly szeptemberi vihar nyomait.