Meggyalázták a Szabadság-szobrot [FRISSÍTETT]

2015. február 14.
Ismeretlen tettesek piros-sárga-kék színűre festették és obszcén szavakkal telefirkálták az aradi Szabadság-szobrot, Zala György monumentális alkotását.
<em>Hír szerkesztése</em> Meggyalázták a Szabadság-szobrot [FRISSÍTETT]

A 13 aradi vértanú közül hatnak – gróf Leiningen-Westerburg Károlynak, Török Ignácnak, Schweidel Józsefnek, Poeltenberg Ernőnek, Láhner Györgynek és Dessewffy Arisztidnek – a domborművét mázolták be a román trikolór színeivel, a kőtalapzatra pedig fekete festékkel firkáltak nyomdafestéket (de még internetes felületet) sem tűrő szavakat románul.

Szerkesztőségünket Bognár Levente aradi alpolgármester, megyei RMDSZ-elnök értesítette, neki pedig a helyi rendőrségtől szóltak szombat délelőtt. Bognár megdöbbenve és felháborodva tapasztalta a történteket, és mint mondta, egy európai értékeket valló, a Magyar–román megbékélés parkjával és az etnikumok állítólagos harmonikus egymás mellett élését hirdető városhoz méltatlan cselekedet történt. Három és fél éve ellopták bizonyos bronz elemeit az először 1890-ben felavatott szoborcsoportnak: akkor azt mondták, hogy színesfém-tolvajok rongálták meg, de most egyértelmű, hogy etnikai indíttatású a cselekedet – vélte az alpolgármester.

A téren nincs rendőrjárőr, de a térfigyelő kamerák állítólag működnek, és megvizsgálják a felvételeket. Bognár Levente azt mondta, hogy kérni fogják a rendőri jelenlét visszaállítását az egykori Attila (Tűzoltók) téren.

A Szabadság-szobrot 2004-ben – a magyar kormány közvetítésével is – sikerült visszaállítani, azóta ez a harmadik eset, hogy megrongálták. A mostani vandalizmus nem sokkal azután történt, hogy a város román polgármestere, Gheorghe Falcă élesen bírálta az aradi rendőrséget és a prefektúrát, amiért a Noua Dreapta (Új Jobboldal) nevű szélsőséges román szervezet feljelentése nyomán egy, a polgármesteri hivatalban kifüggesztett magyar nyelvű történelmi oklevél miatt kezdett vizsgálatokat.

A szobor helyreállítása a város feladata lesz, már szombaton kikérték Kolozsi Tibor kolozsvári, és Kocsis Rudolf (ő restaurálta a kőtalapzatot) aradi szobrász-restaurátorok véleményét.

Bognár Levente már az MTI-nek nyilatkozva elmondta, a rendőrség hivatalból elkezdte a nyomozást, az RMDSZ hétfőn mérlegeli, hogy szükséges-e feljelentést tennie. Az alpolgármester Kocsis Rudolfot is elvitte a helyszínre, szemügyre venni a rongálás következményeit. Kocsis az MTI-nek elmondta, első ránézésre azt állapították meg, hogy hagyományos festéksprayt használt az elkövető. Hozzátette, elemezni kell a festék vegyi összetételét, és meg kell keresni a festék oldószerét. Megjegyezte, a bronzplakettek lemosása, lekaparása feltehetőleg tönkreteszi a domborművek patináját, de ez a hatás is kezelhető. Kocsis Rudolf szerint a kőrészek letakarítása lesz nehezebb.

Gheorghe Falcă polgármester közleményben ítélte el a történteket, „súlyos társadalomellenes cselekedtnek” nevezve a rongálást, és sürgette a rendőrséget, hogy vonják feelősségre a tetteseket.

Pataky Lehel Zsolt

 

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Csomortányi István az EMNP új elnöke
A Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetét vezető Csomortányi Istvánt választotta az EMNP elnökévé a párt országos küldöttgyűlése szombaton Nagyváradon. A leadott 170 szavazatból Csomortányi 84, Soós Sándor eddigi alelnök 83 szavazatot kapott. FRISSÍTÉS: Toró T. Tibor az ügyvezető elnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Negyed órát kellett volna még kibírnia az UTÁ-nak
A következő fordulóban a Sportul ellen sem lesz könnyű.
<em>Hír szerkesztése</em> Slágerekkel indul a kamaraszínházi évad
Csonka András, Merényi Nicolette és Kiszely Zoltán zenés estje a Bábszínház színpadán.
<em>Hír szerkesztése</em> Városi múzeummá alakítanák a régi Vármegyeházát
A pincebörtönt is látogathatóvá tennék.
<em>Hír szerkesztése</em> Bővítené turnéhelyszíneit a vándorszínház
Április 30-ig várják a fogadó települések jelentkezését.
<em>Hír szerkesztése</em> Az első lépés a szentpáli gázbevezetéshez
Egyelőre a megvalósíthatósági tanulmány készül el.
<em>Hír szerkesztése</em> Megizzadtak matekból a próba-kisérettségizők
Pénteken tették közzé a próba-kisérettségi eredményeit.
<em>Hír szerkesztése</em> Elhunyt Túry László pápai prelátus, nagyprépost
Összesen 21 évet szolgált Arad megyében.
<em>Hír szerkesztése</em> Kölcsey-termet avattak a könyvtárban [AUDIÓ]
Leleplezték a Himnusz írójának a szobrát is, amely a terem egyik éke.
Hír beküldése
Különösen a rákos megbetegedések kezelésében, illetve az utolsó stádiumban lévő betegek fájdalmának enyhítésében nyújthat segítséget. Több nyugat-európai országban megengedett az orvosi marihuána használata, de korai lenne megjósolni, hogy ez nálunk mikor lenne gyakorlatba ültethető.