Meggyalázták a Szabadság-szobrot [FRISSÍTETT]

2015. február 14.
Ismeretlen tettesek piros-sárga-kék színűre festették és obszcén szavakkal telefirkálták az aradi Szabadság-szobrot, Zala György monumentális alkotását.
<em>Hír szerkesztése</em> Meggyalázták a Szabadság-szobrot [FRISSÍTETT]

A 13 aradi vértanú közül hatnak – gróf Leiningen-Westerburg Károlynak, Török Ignácnak, Schweidel Józsefnek, Poeltenberg Ernőnek, Láhner Györgynek és Dessewffy Arisztidnek – a domborművét mázolták be a román trikolór színeivel, a kőtalapzatra pedig fekete festékkel firkáltak nyomdafestéket (de még internetes felületet) sem tűrő szavakat románul.

Szerkesztőségünket Bognár Levente aradi alpolgármester, megyei RMDSZ-elnök értesítette, neki pedig a helyi rendőrségtől szóltak szombat délelőtt. Bognár megdöbbenve és felháborodva tapasztalta a történteket, és mint mondta, egy európai értékeket valló, a Magyar–román megbékélés parkjával és az etnikumok állítólagos harmonikus egymás mellett élését hirdető városhoz méltatlan cselekedet történt. Három és fél éve ellopták bizonyos bronz elemeit az először 1890-ben felavatott szoborcsoportnak: akkor azt mondták, hogy színesfém-tolvajok rongálták meg, de most egyértelmű, hogy etnikai indíttatású a cselekedet – vélte az alpolgármester.

A téren nincs rendőrjárőr, de a térfigyelő kamerák állítólag működnek, és megvizsgálják a felvételeket. Bognár Levente azt mondta, hogy kérni fogják a rendőri jelenlét visszaállítását az egykori Attila (Tűzoltók) téren.

A Szabadság-szobrot 2004-ben – a magyar kormány közvetítésével is – sikerült visszaállítani, azóta ez a harmadik eset, hogy megrongálták. A mostani vandalizmus nem sokkal azután történt, hogy a város román polgármestere, Gheorghe Falcă élesen bírálta az aradi rendőrséget és a prefektúrát, amiért a Noua Dreapta (Új Jobboldal) nevű szélsőséges román szervezet feljelentése nyomán egy, a polgármesteri hivatalban kifüggesztett magyar nyelvű történelmi oklevél miatt kezdett vizsgálatokat.

A szobor helyreállítása a város feladata lesz, már szombaton kikérték Kolozsi Tibor kolozsvári, és Kocsis Rudolf (ő restaurálta a kőtalapzatot) aradi szobrász-restaurátorok véleményét.

Bognár Levente már az MTI-nek nyilatkozva elmondta, a rendőrség hivatalból elkezdte a nyomozást, az RMDSZ hétfőn mérlegeli, hogy szükséges-e feljelentést tennie. Az alpolgármester Kocsis Rudolfot is elvitte a helyszínre, szemügyre venni a rongálás következményeit. Kocsis az MTI-nek elmondta, első ránézésre azt állapították meg, hogy hagyományos festéksprayt használt az elkövető. Hozzátette, elemezni kell a festék vegyi összetételét, és meg kell keresni a festék oldószerét. Megjegyezte, a bronzplakettek lemosása, lekaparása feltehetőleg tönkreteszi a domborművek patináját, de ez a hatás is kezelhető. Kocsis Rudolf szerint a kőrészek letakarítása lesz nehezebb.

Gheorghe Falcă polgármester közleményben ítélte el a történteket, „súlyos társadalomellenes cselekedtnek” nevezve a rongálást, és sürgette a rendőrséget, hogy vonják feelősségre a tetteseket.

Pataky Lehel Zsolt

 

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Nagyobb büntetés az okos eszközök vezetés közbeni használatért
Szigorítja a Román Rendőrség a büntetéseket azokkal szemben, akik autóvezetés közben telefonon üzenetet írnak, élőben közvetítenek, képet rögzítenek vagy telefonon beszélnek. A rendőrség tájékoztatása szerint októbertől a felsoroltakért kiróható bírság összege 870 lejről 1160 lejre emelkedik.
Hír beküldése
Földes László Hobo és a Nemzeti Színház előadása a kamaraszínház műsorán.
Hír beküldése
A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. közreműködésével.
<em>Hír szerkesztése</em> XX. Magyar–magyar gazdatalálkozó [AUDIÓ]
Közös gondok és célok a Kárpát-medencei magyar agráriumban.
<em>Hír szerkesztése</em> Gazdák, figyelem! – Ilyen lesz az idő a héten
A nappali csúcsok 18 és 32 Celsius-fok között váltakoznak.
<em>Hír szerkesztése</em> Próbára teszi az időjárás a hegyaljai bortermelőket [AUDIÓ]
A körülmények ellenére jó évjáratra számítanak.
<em>Hír szerkesztése</em> Döntetlent játszott az UTA a rangadón
Izgalmas meccsen osztozkodtak a pontokon.
<em>Hír szerkesztése</em> Elektromos rollert nyerhet, ha támogatja az Aradi Magyar Napokat
Húszlejes karkötő vásárlásával segíthet a rendezvény sikerén.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem építhetnek toronyházat a Vörös Trikó helyére
Temesvári ingatlanfejlesztő emelt volna tízemeletes lakótömböt.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb rendezvényekkel bővült az Aradi Magyar Napok
Bábjáték, pedagógusnap, hely- és irodalomtörténeti előadás is lesz.