Meggyalázták a Szabadság-szobrot [FRISSÍTETT]

2015. február 14.
Ismeretlen tettesek piros-sárga-kék színűre festették és obszcén szavakkal telefirkálták az aradi Szabadság-szobrot, Zala György monumentális alkotását.
<em>Hír szerkesztése</em> Meggyalázták a Szabadság-szobrot [FRISSÍTETT]

A 13 aradi vértanú közül hatnak – gróf Leiningen-Westerburg Károlynak, Török Ignácnak, Schweidel Józsefnek, Poeltenberg Ernőnek, Láhner Györgynek és Dessewffy Arisztidnek – a domborművét mázolták be a román trikolór színeivel, a kőtalapzatra pedig fekete festékkel firkáltak nyomdafestéket (de még internetes felületet) sem tűrő szavakat románul.

Szerkesztőségünket Bognár Levente aradi alpolgármester, megyei RMDSZ-elnök értesítette, neki pedig a helyi rendőrségtől szóltak szombat délelőtt. Bognár megdöbbenve és felháborodva tapasztalta a történteket, és mint mondta, egy európai értékeket valló, a Magyar–román megbékélés parkjával és az etnikumok állítólagos harmonikus egymás mellett élését hirdető városhoz méltatlan cselekedet történt. Három és fél éve ellopták bizonyos bronz elemeit az először 1890-ben felavatott szoborcsoportnak: akkor azt mondták, hogy színesfém-tolvajok rongálták meg, de most egyértelmű, hogy etnikai indíttatású a cselekedet – vélte az alpolgármester.

A téren nincs rendőrjárőr, de a térfigyelő kamerák állítólag működnek, és megvizsgálják a felvételeket. Bognár Levente azt mondta, hogy kérni fogják a rendőri jelenlét visszaállítását az egykori Attila (Tűzoltók) téren.

A Szabadság-szobrot 2004-ben – a magyar kormány közvetítésével is – sikerült visszaállítani, azóta ez a harmadik eset, hogy megrongálták. A mostani vandalizmus nem sokkal azután történt, hogy a város román polgármestere, Gheorghe Falcă élesen bírálta az aradi rendőrséget és a prefektúrát, amiért a Noua Dreapta (Új Jobboldal) nevű szélsőséges román szervezet feljelentése nyomán egy, a polgármesteri hivatalban kifüggesztett magyar nyelvű történelmi oklevél miatt kezdett vizsgálatokat.

A szobor helyreállítása a város feladata lesz, már szombaton kikérték Kolozsi Tibor kolozsvári, és Kocsis Rudolf (ő restaurálta a kőtalapzatot) aradi szobrász-restaurátorok véleményét.

Bognár Levente már az MTI-nek nyilatkozva elmondta, a rendőrség hivatalból elkezdte a nyomozást, az RMDSZ hétfőn mérlegeli, hogy szükséges-e feljelentést tennie. Az alpolgármester Kocsis Rudolfot is elvitte a helyszínre, szemügyre venni a rongálás következményeit. Kocsis az MTI-nek elmondta, első ránézésre azt állapították meg, hogy hagyományos festéksprayt használt az elkövető. Hozzátette, elemezni kell a festék vegyi összetételét, és meg kell keresni a festék oldószerét. Megjegyezte, a bronzplakettek lemosása, lekaparása feltehetőleg tönkreteszi a domborművek patináját, de ez a hatás is kezelhető. Kocsis Rudolf szerint a kőrészek letakarítása lesz nehezebb.

Gheorghe Falcă polgármester közleményben ítélte el a történteket, „súlyos társadalomellenes cselekedtnek” nevezve a rongálást, és sürgette a rendőrséget, hogy vonják feelősségre a tetteseket.

Pataky Lehel Zsolt

 

További hírek

Hír beküldése
A bronzérmes DVSC-től az ezüstérmes Vidihez igazol.
<em>Hír szerkesztése</em> Winkler Gyula EP-választási kampányfinise Arad megyében [AUDIÓ]
A jelölt szerint figyelemfelkeltésből függesztette fel az együttműködést az RMDSZ a kormánypártokkal.
<em>Hír szerkesztése</em> Mária főhadnagy – nagyoperett a kamaraszínház bérleteseinek
Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc leverésének 170. évfordulójára készült programsorozat díszelőadása.
<em>Hír szerkesztése</em> Felmondja a parlamenti együttműködést az RMDSZ
Az úzvölgyi temetőgyalázás miatt a „helyzet rendezéséig” nem támogatják a kormánykoalíciót.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatta új edzőjét az UTA [AUDIÓ]
Bálint György László júliustól veszi át a csapatot, amellyel az első három hely egyikét célozza meg.
Hír beküldése
Arad, Bihar és Hunyad megyére adtak ki riasztást.
<em>Hír szerkesztése</em> Elindult a paradicsom-termesztési támogatási program
A termelők hektáronként háromezer euró támogatást kaphatnak az államtól.
<em>Hír szerkesztése</em> Winkler Gyula Nagyiratosra látogat
Pénteken lakossági fórumon veszt részt a EP-képviselő.
<em>Hír szerkesztése</em> Ősztől intézményesítik a magyar iskolai napközis foglalkozást
A magyar kormány Arad megyében is támogatja majd az after schoolt.
<em>Hír szerkesztése</em> Simonyifalvi srácé a szezon legszebb NB I-es gólja [VIDEÓ]
Zsóri Dániel ollózós mozdulata nem csak három pontot ért.