Az Aradi Magyar Napok nyitánya – KÉPEKBEN

2017. szeptember 30.
<em>Hír szerkesztése</em> Az Aradi Magyar Napok nyitánya – KÉPEKBEN

Az Aradi Magyar Napok 2017-es rendezvénysorozata már csütörtökön megkezdődött, de az első, nagyobb tömeget megmozgató eseményre péntek este került sor. A városligeti gokartpályán Rúzsa Magdi és együttese adott közel kétórás koncertet.

Bognár Levente alpolgármester és Gheorghe Falcă polgármester köszöntője után kezdődött a buli. A 2013-as fellépéséhez hasonlóan idén is elbűvölte az aradi közönséget, amely a slágereket vele együtt énekelte.


Több ezren jöttek látni-hallani Rúzsa Magdit

Szombaton a kétévente esedékes véndiák-találkozót rendezték meg a Csiky Gergely Főgimnáziumban és az egykori zárdában (később 1. számú, ma Eminescu-iskola) az Aradon magyarul végzettek számára. Muntean Tibor iskolaigazgató és Nagy Etelka, a szervező Alma Mater Alapítvány elnöke köszöntője után Csiky-s diákok néptánncal, szavalattal és népdalokkal köszöntötték a mintegy 250 résztvevőt.


Mintegy 250 véndiák jött el


A diákok előadása


Az iskola könyvtárában az 1972-ben végzettek 45 éves érettségi találkozóját tartották

Az iskola dísztermében az elmúlt száz év történelmének élő-eleven szereplőjével, az iskola legidősebb véndiákjával, a 96 éves Karczagi Sándor nyugalmazott református lelkésszel bezsélgetett Ujj János nyugalmazott történelemtanár, volt iskolaigazgató.


Ujj János és Karczagi Sándor

A gokartpályán ezzel egy időben megkezdődött az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet ifjőúsági és sportnapja, amelyen különböző szabadidős porgramokkal várták a fiatalokat és a kisgyerekes családokat. Délután négy órára ugyanoda várják az érdeklődőket a Bóbita zenekar koncertjére.


A beer-pong egyik változata


Gyerekfoglalkozás az ifinapon


Ez már ping-pong...

A Nőileg című erdélyi magyar női magazin szerkesztői és aradi tudósítói a Jelen Házban találkoztak olvasóikkal.

Az arad-ségai műfüves focipályán zajlott szombat délelőtt az Arad megyei magyar általános iskolások 5. focibajnoksága a Szabadság-szobor Egyesület szervezésében. Tíz csapat nevezett be, az 5–8. osztályos tanulókból álló együtteseket két csoportba sorolták, és kétszer hét perces meccseket vívtak az elődöntőbe jutásért.


Tíz csapat jelentkezett a focibajnokságra

A cikk írásakor a fináléba jutásért játszottak a csapatok.

Este nyolcra Deák Bill Gyula koncertjére várják az aradi magyarokat, de érdemes korábban is kimenni, a lacikonyhák vagy a sörsátrak árnyékában kikapcsolódni.

További hírek

Hajnali 3 órakor 4 órára kell átállítanunk az óráinkat, így a vasárnap csak 23 órából áll majd. Romániában 1932-ben vezették be először a nyári időszámítást, és 1997-ben csatlakozott az ország az európai uniós nyári-téli időszámításhoz. Elképzelhető, hogy az idei lesz az utolsó nyári idszámítás nálunk.
<em>Hír szerkesztése</em> Az év végétől két új állandó határátkelő nyílik Arad megyében
Kisvarjas és Dombegyház, valamint Ottlaka és Elek között véglegesítik az átjárást. Április 8-án, a magyarországi országgyűlési választások napján is nyitva tart majd az a tíz ideiglenes határátkelőhely, amelyet jelenleg csak szombatonként használhatnak a két ország állampolgárai.
Hír beküldése
Április 10-ig várják a látogatókat.
<em>Hír szerkesztése</em> Az EMNT-nél is leadhatók a levélszavazatok [AUDIÓ]
Április 6-án délután négy óráig, utána a kolozsvári konzulátusra viszik a voksokat.
Erdélyben nyolc városban tartanak meghallgatásokat.
Hír beküldése
Emlékműsor Pécskán az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc hősei tiszteletére.
<em>Hír szerkesztése</em> A hullaégető
Gálvölgyi János drámai főszereplése Aradon
<em>Hír szerkesztése</em> Panoráma Világklub-tagok Pécskán és Aradon
A civil szerveződés célja az összmagyarság összefogása, 95 országban 236 társklubja van.
<em>Hír szerkesztése</em> Március 20-ig lehet regisztrálni a választásokra [AUDIÓ]
Az RMDSZ a levélszavazatok eljuttatását is vállalja, hogy véletlenül se vesszen kárba egyetlen voks sem.
Hír beküldése
Narancssárga jelzésű – másodfokú – árvízriadó van érvényben több erdélyi, illetve a nyugati határ menti megyében is március 19-én, hétfőn délig. Arad megyében a Fehér-Körös több helyen kilépett a medréből, de elöntött ingatlanokról és ingóságokról egyelőre nem érkezett jelentés. Kétszáz tűzoltó áll készenlétben.