Tetemes bírságot kapott a német iskola diákjait megbetegítő cég

2020. január 23.
A Hunyad megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) 40 ezer lejre bírságolta meg az aradi Adam Müller Guttenbrunn német tannyelvű iskolában január 10-én kártevőirtást végző dévai céget, miután kiderült, hogy a vegyszernek, amellyel a fertőtlenítést végezték, már hónapok óta lejárt a forgalomba hozási engedélye.
<em>Hír szerkesztése</em> Tetemes bírságot kapott a német iskola diákjait megbetegítő cég
Fotó: specialarad.ro

Az iskola több mint 70 tanulója került kórházba rosszulléttel a fertőtlenítést követően.

A vizsgálat nyomán kiderült, hogy a kártevőirtásnál felhasznált biocid, a SEIF PLUS PREVENTOL CD 601, tavaly május elseje óta nem hozható már forgalomba, mivel a gyártónak nem sikerült regisztrálnia azt a jóváhagyott szerek listáján – áll a Hunyad megyei közegészségügyi igazgatóság csütörtökön kiadott közleményében.

A kártevőirtást végző cég raktárán volt még 35 liter ebből a szerből, a szavatossági idő márciusban járna le. A DSP elrendelte a szer megsemmisítését és az ezt igazoló dokumentum benyújtását.

Az egészségügyi ellenőrök azt is megállapították, hogy a cég összekeverte a kártevőirtásra és fertőtlenítésre használatos szereket és úgy használta azokat, ez pedig ellentmond a szerek egészségügyi engedélyében leírtaknak. Az ellenőrök szerint ugyanakkor a cég alkalmazottai rendelkeznek megfelelő szakmai képzéssel.

Január közepén, a téli vakáció után az aradi Adam Müller-Guttenbrunn német iskola 59 tanulója került kórházba az intézményben január 10-én végzett kártevőirtást követően. Egy héttel később – miután az iskolában szünetelt a tanítás – ismét kórházba vittek 11 tanulót, akik rosszullétre, hányingerre, fejfájásra panaszkodtak, akárcsak a korábban kórházba kerülők.

Az ügyet a rendőrség is átvette, gondatlanságból elkövetett testi sértés, magánokirat-hamisítás, hamis okirat tudatos felhasználása és mérgező anyagokkal való visszaélés gyanújával indítottak bűnvádi eljárást.

Agerpres

További hírek

Hír beküldése
Első- és másodfokú szélriadót léptettek érvénybe az ország 27 megyéjében. Vasárnap este hat órától hétfő este hat óráig elsőfokú, erős szélre vonatkozó riasztás alatt áll. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az első sárga riasztás Arad megyét is érinti. A Körösök-vidékének északi részében 65-80 km/órás széllökések lehetnek.
Hír beküldése
Régi adósságot rótt le Arad a néhai műépítész emléke előtt.
<em>Hír szerkesztése</em> Kovács Gergely az erdélyi római katolikus főegyházmegye új érseke
Gyulafehérváron püspökké szentelték szombaton és az erdélyi római katolikus főegyházmegye élére állították Kovács Gergelyt. A főegyházmegye új érseke Márton Áron szavait idézve azt mondta: „meg kell tanulnunk, hogy egymásért munkát vállaljunk és tudjunk együtt dolgozni az élet minden területén".
<em>Hír szerkesztése</em> Egy híján húsz a pénteken elfogott migránsok száma
Tornyánál akartak Magyarországra szökni.
<em>Hír szerkesztése</em> Súlyos baleset történt Simándon [FRISSÍTVE]
Két embert szállítottak kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> Rangsorolják az RMDSZ-es megyei tanácsosjelölteket
Március 7-én az MKT ülésén lesz az „előválasztás”.
<em>Hír szerkesztése</em> Tízhónapos csecsemő is volt a migránsok között
Több mint harminc illegális bevándorlót tartóztattak fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Régi adósságot ró le a város a Szántay-szoborral [AUDIO]
A néhai műépítész munkássága meghatározta Arad mai arculatát.
<em>Hír szerkesztése</em> Mézvásárt rendeznek a hétvégén az Expón
Szombaton 9 és 18, vasárnap 9 és 16 óra között látogatható a rendezvény.
<em>Hír szerkesztése</em> Jubileumi Aradi Magyar Majális
A Bagossy Brothers Company és a 3+2 zenél a huszadik rendezvényen.