Nőtt a személyforgalom, csökkent az illegális migráció

2019. január 23.
Szerdán vonta meg a 2018-as esztendő mérlegét az Arad megyei határrendészet.
<em>Hír szerkesztése</em> Nőtt a személyforgalom, csökkent az illegális migráció a határon
Minden héten elkapnak egy csoport migránst

Tavaly 8,2 milliós személy- és 3,4 milliós gépjárműforgalmat jegyeztek a román–magyar határ Arad megyei szakaszán (a kürtösi vasúti, a nagylaki, gyulavarsándi, tornyai közúti, a nagylaki autópálya-, továbbá a négy ideiglenesen működő határátkelőn). A legforgalmasabbnak a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelő bizonyult, ahol körülbelül 6 millió utast regisztráltak, ezt követően a legtöbben (1,2 millióan) a nagylaki közúti átkelőt használták. A személyforgalom nőtt az Arad megyei határátkelőkön 2017-hez képest, ugyanis tavalyelőtt csak 7,9 millió utast regisztráltak.

A határrendészek 457 illegális határárlépőt tartóztattak fel tavaly, egy részüket a zöldhatáron, másokat a határátkelőkön különböző járművekben megbújva találtak meg, és rajtuk kívül 30 embercsempész ellen indítottak eljárást. A határsértők 85 százaléka a Közép- és Közel-Kelet országaiból származott. A legkirívóbb eset október 15-én volt, amikor is 47 migránst találtak megbújva egy kamionban a nagylaki autópálya-határátkelőhelyen. A migránsok száma egyébként csökkent 2017-hez képest, amikor 2200 illegális határátlépőt állítottak meg.

Az árucsempészet megfékézése is a határrendészet feladata közé tartozik, és a leggyakrabban zárjegy nélküli alkohol- és dohánytermékeket fedeztek fel. Több mint 1770 liternyi ital és több mint 250 ezer cigarettát koboztak el – olvasható az összesítésben, amely kitér arra, hogy a legtöbbet, közel 40 ezer cigarettát egy magyar állampolgár gépkocsijának lökhárítójában találtak meg, szeptember elején.

A határátkelőkön 47 olyan gépjárművet akartak az országba hozni, amelyeket külföldön köröztek, a legtöbbször valamelyik uniós ország adóhatósága kerestette lefoglalható ingó vagyontárgyként, de volt olyan autó is, amelyet bűntárgyként tartottak nyilván. Ezeket a határrendészek elkobozták.

További hírek

Hír beküldése
Péntektől vasárnapi rendezik meg a bulisorozatot a repülőtéren.
<em>Hír szerkesztése</em> Amerika megőrül a 18 éves, 231 centis aradi óriásért
A Nemzeti Sport riportja Bobróczky Róbertről.
<em>Hír szerkesztése</em> Kaszás Attila-díjra jelölték a kamaraszínház művészét
Harsányi Attila rangos elismerés küszöbén áll.
<em>Hír szerkesztése</em> Tragédia Fakerten: kukásautó gázolt halálosan
Szörnyű munkabaleset történt hétfőn kora este, egy 29 éves férfi az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécska feljutott a 3. Ligába!
Az osztályozó mindkét meccsét megnyerte a Progresul.
<em>Hír szerkesztése</em> Szent Iván-éji tűzugrás Pécskán [AUDIÓ, VIDEÓ]
Hetedik alkalommal szervezték meg a magyar napokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Lovat mentettek ki egy csatornanyílásból a tűzoltók [VIDEÓ]
Emelődaruval húzták fel a pórul járt állatot.
Hír beküldése
A román külügyminisztérium tudomásul vette, de megalapozatlannak tartja, hogy a magyar Országgyűlés kedden a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum szerintük Trianoni Békeszerződés) 100. évfordulóját. A románok szerint Trianon nem jelent megoldandó problémát, sem tragédiát.
<em>Hír szerkesztése</em> Megszerezte a legutóbbi gólkirályt az UTA
Futószalagon erősítenek a következő bajnokságra az aradiak.
Beadhatók magyar állampolgársági igénylések és egyéb kérvények.