Megmenekülhet a MARTA autógyár épülete

2020. február 11.
Arad – és a magyar autógyártás – egyik felbecsülhetetlen értékű ipartörténeti remekműve megmenekülhet a teljes enyészettől, ha az ingatlan jelenlegi tulajdonosai elfogadják az önkormányzat ajánlatát, és a városnak adományozzák az egykori Magyar Automobil Részvénytársaság – Arad (MARTA) máig megmaradt irodaházát.
<em>Hír szerkesztése</em> Megmenekülhet a MARTA autógyár épülete

A 20. század eleji autógyár irodaházának jellegzetes toronyépülete van meg már csak, és talán csak azért nem bontották le a gyártelek és az üzem későbbi tulajdonosai, mert műemléképületté nyilvánították, ekként védettséget élvez.

Az egykori Pécskai úton, a mai Aurel Vlaicu úton található épület állaga romlásának megállításáért azonban az egymást váltó tulajdonosok nem tettek semmit, a városkasszából pedig nem különíthettek el keretet rá, mert magántulajdonban van.

Bognár Levente aradi alpolgármester kezdeményezésére már több mint tíz éve úgy módosították a 37/2008. kormányrendeletet, hogy az önkormányzatok megvásárolhassák a műemléképületeket, és forrásokat biztosíthassanak azok megmentésére. Az egykori MARTA autógyár – illetve, ami maradt belőle – jelenleg az ASTRA Rail Industries villamos- és vagongyár területén található, annak a tulajdonát képezi. A nagy múltú aradi vállalat (elődje a az 1891-ben osztrák tőkével megalakult Weitzer János-féle gép- és vagongyár) számos ingatlanát eladták már, a műemléképület szomszédságában is bevásárlóközpont épült.

A városvezetés az elmúlt években többször is tárgyalt a tulajdonosokkal az épület megmentésének szükségességéről, előrelépés azonban nem történt. A polgármesteri hivatal sajtóközleménye szerint kedden Bognár Levente fogadta a cég képviselőit, akiknek tolmácsolta a városvezetés ajánlatát: adományozzák a város tulajdonába a műemléképületet, az önkormányzat pedig gondoskodik a restaurálásáról. A beszámoló szerint a tulajdonosok nyitottak erre, de a döntést a részvénytársaság vezetőségének kell meghoznia.

Az ASTRA vagongyárat 2017-ben vásárolta meg az amerikai The Greenbrier Companies, Inc., amely lengyelországi érdekeltségekkel is rendelkezik, és kelet-közép-európai befektetései révén hozta létre a Greenbrier Europe vállalatot.

„Nem tettünk le az épület megmentéséről, hiszen az Arad ipartörténetének egyik jelképe – idézte a városházi közlemény Bognár Leventét. – A tulajdonosoknak semmilyen elképzelésük sincs, mihez kezdjenek vele, ezért felajánlottuk nekik, hogy átvesszük a tulajdonjogot, cserébe felújítjuk. Remélem, mielőbb pozitív választ adnak, hogy hozzákezdhessünk az épület megmentéséhez, hiszen nem csak helytörténeti fontosságú ez a műemléképület.”


Fotók: prourbe.ro

Aradon 1908-ban alapítottak az autógyárat Magyar Automobil Részvénytársaság Arad (MARTA) néven. 1909-ben indult meg a termelés, különböző típusú autókat állítottak elő, London utcáin aradi gyártmányú taxik közlekedtek, s Budapest taxiforgalma is 250 MARTA-kocsival indult be 1913-ban – olvasható Puskel Péter helytörténész Aradi sikertörténetek című könyvében. Összességében 87 személy- és 730 teherautó hagyta el a gyárkaput. Az első világháború idején a MARTA kényszerűen a hadiipart szolgálta, majd fokozatosan átállították repülőgép-gyártásra. Pár évvel később az első román repülőgépek is innen indultak próbaútjukra. A Marta eredeti profilját fokozatosan elsorvasztották, majd 1925-ben az új román hatalom az autógyárat beolvasztotta az időközben ASTRA névre átkeresztelt vagongyárba.

További hírek

Hír beküldése
Nagyapja visszaemlékezéseit adta ki Nagy Gizella magyartanár.
Hír beküldése
Bognár Levente aradi alpolgármester a 2020-as büdzséről.
<em>Hír szerkesztése</em> A gyalogos húzta a rövidebbet a kamionos balesetben
Rosszkor volt rossz helyen – meghalt az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Tornyánál próbálkoztak átjutni a határon
Tizenhat szíriai férfit fogtak el a határrendészek.
<em>Hír szerkesztése</em> Az ortodox egyház ideiglenesen eltekint az ikonok csókolgatásától
A bukaresti katolikus érsekség is azt tanácsolja idős híveinek, ne menjenek templomba.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem szűrhetik ki a szállásadók a koronavírusos területről érkezőket
A hatóságoktól sem kaptak útmutatást.
Hír beküldése
Márciusban és áprilisban is tartanak beiratkozást.
Hír beküldése
A hatóságok azt kérik, hogy a 112-es egységes segélyhívószámot továbbra is csak sürgősségi esetekben hívják, a koronavírussal kapcsolatos információkért használják a 0800 800 358-as zöldszámot. Ezen a számon naponta 8 és 23 óra között adnak tájékoztatást a betegség tüneteiről és a megelőzés módjáról.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint 60 személy jött haza a koronavírusos térségből
Karantén még nincs Arad megyében, de felkészültek rá.
<em>Hír szerkesztése</em> A tanügyben mindenki a saját egyházi ünnepén kap szabadnapot
A szenátus döntő házként fogadta el a törvénytervezetet.