Megemlékezés a Szabadság-szobornál [AUDIÓ, VIDEÓ]

2017. október 6.
<em>Hír szerkesztése</em> Megemlékezés a Szabadság-szobornál [AUDIÓ, VIDEÓ]

Az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc céljait állították párhuzamba az erdélyi magyarság mai kisebbségi jogi törekvéseivel Aradon. A mártírtábornokok kivégzésének 168. évfordulójára szervezett megemlékezések fő rendezvényét a 13 vértanú emlékművénél, Zala György monumentális kompozíciójánál, a Szabadság-szobornál tartották.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke azt hangsúlyozta, hogy minden nemzedéknek meg kell vívnia a maga szabadságharcát, a romániai magyar közösségnek pedig ma a parlamenti demokrácia eszközeivel kell lehetővé tennie, hogy a következő nemzedékek is magyarként élhessenek szülőföldjükön.

A magyar kormány képviseletében felszólaló Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára kifejtette, hogy október hatodikán a nem magyar származású szabadságharcosokra, a horvát, szerb, német és osztrák származású aradi vértanúkra, a szlovák honvédekre, a bécsi légióra, a lengyel önkéntesekre, a ruszin katonákra és a román származású honvédekre is kegyelettel emlékezik a nemzet vértanúi előtt tisztelgő magyarság.

Faragó Péter parlamenti képviselő, Arad megyei RMDSZ-elnök többek között azt szorgalmazta, hogy a német és francia mintára végre a magyaroknak és a románoknak közösen kellene megemlékezniük, és elfeljetniük a történelmi sérelmeket.

A borús időben összesereglett mindegy ezer megemlékező előtt Gheorghe Falcă polgármester és Arad megye román vezetői is tisztelegtek a szabadság eszményéért életüket áldozó mártírok emléke előtt.

Hallgassa meg Pataky Lehel Zsolt összeállítását, amit a Temesvári Rádió Magyar adása számára készített:

További hírek

Hír beküldése
Benyújtotta lemondását Mihai Tudose miniszterelnök, miután pártja, a PSD megvonta tőle politikai támogatását. Klaus Iohannis államfő a helyére Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő kormányfőnek. A szocdemek Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt jelölik a posztra; közben történelmi mélypontra zuhant a lej.
Hír beküldése
Több mint 500 millió forintot szánnak rá.
Hír beküldése
Visszavonnák a decemberi adóemelést.
<em>Hír szerkesztése</em> Az egymásrautaltság ereje [AUDIÓ]
Vékony Zsolt református lelkipásztor szerint a jövő nemzedékére gondolva kell építeni a gyülekezeteket.
<em>Hír szerkesztése</em> Félreértés vagy uszítás a Tudose-nyilatkozat?
A kormányfő a székely zászló mellé lógatná fel a lobogókat kitűzőket.
Hír beküldése
A Maros-völgye, a Béli- és a Zaránd-hegység településeinek képviselőit hívták csak meg.
<em>Hír szerkesztése</em> Ingyen malacok a mangalica- és a báznai-tenyésztőknek
Minimum két, maximum tíz példányt adnak, és legkalább 130 kilósra kell hizlalni az állatokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Új hulladékgyűjtési program Pécskán
Január 15-től május elsejéig lesz érvényben.
Hír beküldése
Ellenben drágul majd a szemétszállítás.
Hír beküldése
Az aradi magyar közösségért végzett munka elismerése.