Magyar jövőt a szórványban!

2019. november 15.
Magyar jövőt a szórványban! mottóval szervezi meg Aradon a Magyar Szórvány Napját az RMDSZ. Ez alkalommal elfogadják az érdekvédelmi szervezet új szórványcselekvési tervét is, amely a szórványban élő magyarok identitásának megőrzését, a magyar közösségek megerősödését célozza.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar jövőt a szórványban!
A szórványban a megmaradás egyik kulcsa a népzene és a néptánc | A fotó az idei kisiratosi citeratábor záró előadásán készült

Az aradi polgármesteri hivatal díszteremében szombaton 10 órakor kezdődik a szórvány-napi konferencia, melyen köszöntőt mond Bognár Levente, Arad alpolgármestere, Faragó Péter, az Arad megyei RMDSZ elnöke, Brendus Réka, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke. Közreműködik a kisiratosi Rónasági citerazenekar és az aradi filhamrónia kamarazenekara.

A szórványnapi konferencián a területi szervezetek képviselői kiértékelik a 2015–2019 időszakra szóló, Nemzetpolitika a szórványban mottójú RMDSZ-es szórványcselekvési tervet, moderál: Winkler Gyula európai parlamenti képviselő. A Délutáni oktatás: iskola- és identitásmentés a szórványban panelben Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke, Veres Anna, a programot lebonyolító Iskola Alapítvány képviselője, Kacsó-Doboly Izabella, a Magyar Ifjúsági Értekezlet képviselője a délutáni oktatás gyakorlati oldaláról tart előadást.

Az idei szórványnap alkalmat teremt a Magyar jövőt a szórványban! mottóval kidolgozott, 2020–2024 közötti időszakra szóló, új cselekvési terv vitájára és elfogadására, a dokumentumot Winkler Gyula mutatja be.

Az RMDSZ ügyvezető elnöksége és az RMDSZ Arad megyei szervezete által szervezett Magyar Szórvány Napja rendezvénysorozat utolsó programpontja Mária evangéliuma című rockoperával zárul 19 órától a belvárosi minorita templomban.

További hírek

Hír beküldése
Jól sikerült a második edzőmeccs is.
Hír beküldése
A zöldhatáron próbálkoztak volna.
<em>Hír szerkesztése</em> Útszéli villanypóznának ütközött a Maros-völgyében
A sofőr könnyebben, két utasa súlyosan megsérült.
<em>Hír szerkesztése</em> Múzeumi est a Magyar Kultúra Napján [AUDIO]
Az előadássorozat folytatódik egész évben.
<em>Hír szerkesztése</em> Tetemes bírságot kapott a német iskola diákjait megbetegítő cég
Tiltólistán szereplő vegyszert használtak, ráadásul rosszul.
<em>Hír szerkesztése</em> A Magyar Kultúra Lovagjává ütötték Sándor Tivadart
A magyar kultúra határon túli ápolása érdekében kifejtett életművéért kapta a kitüntetést.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem állt meg a stopnál – baleset lett belőle
A vétkes sofőr megsérült.
<em>Hír szerkesztése</em> Kislányokat kényszerítettek prostitúcióra
Aradon futtatták őket a gyanúsítottak.
<em>Hír szerkesztése</em> Időjárás-előrejelzés: kapunk hideget, meleget
Felmelegszik az idő a régiók többségében az elkövetkező napokban, a Körösök vidékén akár 11 Celsius-fokos nappali csúcsok is lesznek, a jövő héttől kezdődően azonban felére csökkenek a hőmérsékletek, csapadék inkább január 25-étől kezdődően valószínű. A hónap végétől ismét lehűlés várható.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb gyerekek kerültek kórházba a német iskolából
Rejtélyes tömeges megbetegedés.