Magyar jövőt a szórványban!

2019. november 15.
Magyar jövőt a szórványban! mottóval szervezi meg Aradon a Magyar Szórvány Napját az RMDSZ. Ez alkalommal elfogadják az érdekvédelmi szervezet új szórványcselekvési tervét is, amely a szórványban élő magyarok identitásának megőrzését, a magyar közösségek megerősödését célozza.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar jövőt a szórványban!
A szórványban a megmaradás egyik kulcsa a népzene és a néptánc | A fotó az idei kisiratosi citeratábor záró előadásán készült

Az aradi polgármesteri hivatal díszteremében szombaton 10 órakor kezdődik a szórvány-napi konferencia, melyen köszöntőt mond Bognár Levente, Arad alpolgármestere, Faragó Péter, az Arad megyei RMDSZ elnöke, Brendus Réka, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke. Közreműködik a kisiratosi Rónasági citerazenekar és az aradi filhamrónia kamarazenekara.

A szórványnapi konferencián a területi szervezetek képviselői kiértékelik a 2015–2019 időszakra szóló, Nemzetpolitika a szórványban mottójú RMDSZ-es szórványcselekvési tervet, moderál: Winkler Gyula európai parlamenti képviselő. A Délutáni oktatás: iskola- és identitásmentés a szórványban panelben Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke, Veres Anna, a programot lebonyolító Iskola Alapítvány képviselője, Kacsó-Doboly Izabella, a Magyar Ifjúsági Értekezlet képviselője a délutáni oktatás gyakorlati oldaláról tart előadást.

Az idei szórványnap alkalmat teremt a Magyar jövőt a szórványban! mottóval kidolgozott, 2020–2024 közötti időszakra szóló, új cselekvési terv vitájára és elfogadására, a dokumentumot Winkler Gyula mutatja be.

Az RMDSZ ügyvezető elnöksége és az RMDSZ Arad megyei szervezete által szervezett Magyar Szórvány Napja rendezvénysorozat utolsó programpontja Mária evangéliuma című rockoperával zárul 19 órától a belvárosi minorita templomban.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Lélekemelő hangversenyt adott a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
Aradot is beiktatta adventi turnéjába a székelyföldi kórus.
<em>Hír szerkesztése</em> Tőkés László: a forradalmat nem tekintjük befejezettnek
Gálaest volt a temesvári emlékhét egyik kiemelt programpontja.
<em>Hír szerkesztése</em> Csodasarkot nyertek a Csiky-s diákok
Három a magyar igazság! Ismét jól szerepeltek a Miénk a város című vetélkedőn.
<em>Hír szerkesztése</em> Tőkés László: 1989-ben nem volt már hova hátrálni
Csütörtökön kezdődött a Temesvár 30 elnevezésű forradalmi emlékhét.
A jelenlegi 2080 lejről 2230 lejre növelik a bruttó minimálbért a teljes munkaidőben dolgozó munkavállalók számára, ami 14,04 lejes órabért jelent. A felsőfokú végzettséggel rendelkező, legalább egy éve dolgozó munkavállalóknak továbbra sem lehet 2350 lejnél kisebb a bruttó bére.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétszer riaszották a tűzoltókat az éjjel [VIDEO]
Péntek 13.: egy templom és egy magánház gyulladt ki.
Luca napján.
<em>Hír szerkesztése</em> A muzsika hangja
A dévai Kolostori Kölyökszínház előadása Pécskán.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták Budapesten a borosjenői kőleleteket
A végső kiállítási hely a tervek szerint a restaurált vár lehet.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy lépéssel közelebb Pécska a termálvíz hasznosításához
Közintézmények fűtésére szeretnék fordítani.