Így folytatódtak az Aradi Magyar Napok [AUDIÓ]

2017. október 1.
<em>Hír szerkesztése</em> Így folytatódtak az Aradi Magyar Napok [AUDIÓ]

Szombat délután a gokartpályán koncertekkel folytatódott az Aradi Magyar Napok rendezvénysorozata. Az esztergomi Bóbita zenekar a gyermekeket bűvölte el, este pedig a Deák Bill Gyula Blues Band játszotta el a magyar blues- és rocktörténelem legendás számait, amelyeken több nemzedék nőtt fel. Ez volt egyébként Bill Kapitány első aradi koncertje.


A gyerekek is főszereplői voltak a Bóbita-koncertnek


Bill kapitány


A közönség vele együtt énekelte a számokat

Vasárnap a belvárosi református templomban tartott nyitó istentisztelet keresztelővel kezdődött, amely Módi József, az egyházmegye esperese szerint a jövőbe mutató jel mind a gyülekezet, mind a acsalád, mind az aradi szórványmagyarság számára. Az egyházi tisztségviselő igehirdetésében arra figyelmeztetett, hogy a csüggedés és a lemondás olykor nagyobb veszélyt jelent egy-egy közösség számára, mint a kívülről érkező negatív hatások, de erős hittel, közösségi felelősségvállalással kivédhető a lemorzsolódás és a beolvadás.


Módi József esperes hirdette az igét

Az ünnepséget Szenesné Gyarmati Andrea éneke és hegedűjátéka, valamint Szenes András billentyűkísérete tette emelkedettebbé. Kis Zsuzsanna és Naschauer Kinga, a gyülekezet ifjú tagjai szavaltak.


Az aradi, de Battonyán élő Szenes házaspár előadása

Az istentisztelet végén az egyházi és világi elöljárók megkoszorúzták Kazinczy Lajos, a 15. vértanú és Fábián Gábor, az egyházközség néhai főgöndnokának az emléktábláját a templom előcsarnokában, illetve a tempolom előtti Fábián-mellszobrot is.

Bognár Levente aradi alpolgármester köszöntője után bemutatták Balta János újságíró Az elfelejtett „hadsereg” című dokumentumregényét, amely az 1970-es, 1980-as évek kommunista diktatúrája által meghurcolt volt munkaszolgálatosoknak, az elfeledett vagy szándékosan elhallgatott hétköznapi hősök előtt tiszteleg, illetve nekik állít emléket. A szerzőnek 48 olyan egykori munkaszolgálatos mesélte el drámáját, akiknek mindössze az volt a „bűne”, hogy valamiért szálkát jelentett akkoriban az állampárt vezetőinek a szemében, vagy éppenséggel valamilyen irigye „feldobta”.

Az Aradi Magyar Napok tovább folytatódnak, a főrendezvény az október 6-i koszorúzás lesz, amikor is az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc véres megotrlásának, a 13 vértanútábornok kivégzésénék 168. évfordulójára emlékeznek Aradon.

Az Aradi Magyar Napok első hétvégéjéről Pataky Lehel Zsolt készített összeállítást a Temesvári Rádió Magyar adása számára. Hallgassa meg:

További hírek

Hír beküldése
Az első héten háromszor lesz hulladékszállítás a városban.
Hír beküldése
A közösségi házra gyűjtenek az Anyák-napi rendezvényen.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyulán töltsünk a poharunkba!
Április 27. és 30. között rendezik meg a 19. Gyulai Pálinkafesztivált.
<em>Hír szerkesztése</em> Remizett az UTA a Pandurii ellen
Ez volt a Poli elleni örökrangadó főpróbája.
<em>Hír szerkesztése</em> Raffay Ernő előadása Aradon
Erdély 1918 és 1920 között.
<em>Hír szerkesztése</em> St. Martin-koncerttel ünnepel a 15 éves a Szabadság-szobor Egyesület
Május 4-én, péntek 19 órától ünnepi gálaműsort szerveznek a Ioan Slavici-színházban.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták a közösségi ház tervét Pécskán [AUDIÓ]
A Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület új kulturális központot tervez a helyi magyarságnak.
Hír beküldése
A csoporthoz 13 felnőtt és hat kiskorú tartozott, akik valamennyien menedéket kértek korábban Romániában. Kisbusszal szállították őket a határ térségébe, hogy onnan gyalog folytassák az útjukat.
<em>Hír szerkesztése</em> 160 éve született Zala György [AUDIÓ]
Aradiak is koszorúztak a lendvai ünnepségen.
Közreműködnek az ágyai Olosz Lajos Általános Iskola diákjai.