Hétfőtől folytatódik a tanítás a német líceumban

2020. január 17.
Január 20-tól, hétfőtől folytatódik a tanítás az aradi Adam Müller Guttenbrunn Elméleti Líceum alsó tagozatos iskolaépületében, ahol tömeges megbetegedés történt a hét elején a gondatlanul végzett rovarirtás és fertőtlenítés következtében. Közel hatvan gyerek került kórházba mérgezéses tünetekkel, hatot jelenleg is kezelnek.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétfőtől folytatódik a tanítás a német líceumban
Hétfőn megállás nélkül hozták a mentők a megbetegedett diákokat | Fotó: glsa.ro

Az Arad Megyei Prefektúra és az Arad Megyei Tanfelügyelőség is közleményben tájékoztatott pénteken kora este, hogy miután más iskolákból odarendelt takarítószemélyzet segítségével kitakarították, s a közegészségügyi igazgatóság (DSP) biztonságosnak és alkalmasnak nyilvánította az iskolaépületet a tanításra, hétfőtől visszatérhetnek a gyerekek és a pedagógusok az intézménybe.

Január 14. és 17. között függesztették fel az oktatást a német tannyelvű líceum Posada utcai épületében, Újaradon, ahol az általános iskolai tagozatok működnek, mivel január 13-án, hétfő délután több hatodik és hetedik osztályos tanuló rosszullétre panaszkodott, kiütések jelentek meg az arcukon, egyesek hánytak és légzési nehézségeik is voltak.

Mint kiderült, a kártevőirtást a múlt pénteken végezte el egy erre szakosodott dévai vállalat a tantermekben – a hazai viszonyokat jellemzi, derítette ki a specialarad.ro, hogy a munkálatok elvégzésének jegyzőkönyvét tavaly december 17-én írták alá és a munkadíjat is kifizették év vége előtt, de a fertőtlenítésre csak a téli vakáció utolsó napján került sor. Az első vizsgálatok szerint a fertőtlenítéshez használt vegyszereket túl nagy koncentrációban alkalmazták – sajtóhírek szerint négyszeres dózist kevertek be –, s mivel a hétvégén nem szellőztettek a termekben, az így képződött gáz okozott mérgezést.

A prefektúra közleménye szerint összesen 59 tanuló került kórházba, és 28-at be is utaltak közölük kezelésre; péntek délután már csak hat kiskorút tartottak benn megfigyelés vagy kezelés céljából.

A rendőrség bűnvádi kivizsgálást indított, emellett a megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) és az Országos Közegészségügyi Felügyelet is vizsgálódik az ügyben, mintákat is vettek az iskolapadokról, amelyek a gyerekek szerint ragacsosak volt a téli vakáció utáni első tanítási napon.

Az iskola igazgatója korábban azt mondta, hogy az önkormányzat bízta meg a céget a fertőtlenítési munkálatok elvégzésével, a polgármesteri hivatal viszont közleményben cáfolta ezt, és az iskola vezetőségére hárította a felelősséget. A felháborodott szülők a vétkesek felelősségre vonását követelik.

További hírek

Hír beküldése
Első- és másodfokú szélriadót léptettek érvénybe az ország 27 megyéjében. Vasárnap este hat órától hétfő este hat óráig elsőfokú, erős szélre vonatkozó riasztás alatt áll. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az első sárga riasztás Arad megyét is érinti. A Körösök-vidékének északi részében 65-80 km/órás széllökések lehetnek.
Hír beküldése
Régi adósságot rótt le Arad a néhai műépítész emléke előtt.
<em>Hír szerkesztése</em> Kovács Gergely az erdélyi római katolikus főegyházmegye új érseke
Gyulafehérváron püspökké szentelték szombaton és az erdélyi római katolikus főegyházmegye élére állították Kovács Gergelyt. A főegyházmegye új érseke Márton Áron szavait idézve azt mondta: „meg kell tanulnunk, hogy egymásért munkát vállaljunk és tudjunk együtt dolgozni az élet minden területén".
<em>Hír szerkesztése</em> Egy híján húsz a pénteken elfogott migránsok száma
Tornyánál akartak Magyarországra szökni.
<em>Hír szerkesztése</em> Súlyos baleset történt Simándon [FRISSÍTVE]
Két embert szállítottak kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> Rangsorolják az RMDSZ-es megyei tanácsosjelölteket
Március 7-én az MKT ülésén lesz az „előválasztás”.
<em>Hír szerkesztése</em> Tízhónapos csecsemő is volt a migránsok között
Több mint harminc illegális bevándorlót tartóztattak fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Régi adósságot ró le a város a Szántay-szoborral [AUDIO]
A néhai műépítész munkássága meghatározta Arad mai arculatát.
<em>Hír szerkesztése</em> Mézvásárt rendeznek a hétvégén az Expón
Szombaton 9 és 18, vasárnap 9 és 16 óra között látogatható a rendezvény.
<em>Hír szerkesztése</em> Jubileumi Aradi Magyar Majális
A Bagossy Brothers Company és a 3+2 zenél a huszadik rendezvényen.