Ezen a héten már nem tanítanak a német iskolában

2020. január 15.
Az Arad Megyei Tanfelügyelőség szerda esti közleménye szerint csütörtökön és pénteken sem lesz tanítás az Adam Müller Guttenbrunn Elméleti Líceum általános iskolai tagozatának otthont adó épületben, ahol tömeges megbetegedés történt a rovarirtási és fertőtlenítési munkálatok után.
<em>Hír szerkesztése</em> Ezen a héten már nem tanítanak a német iskolában
A katasztrófavédelem bakteriológiai csoportja vizsgálódik a helyszínen | Fotó: arq.ro

A kártevőirtást pénteken végezte el egy erre szakosodott dévai vállalat a német tannyelvű iskola Posada utcai épületében, hétfőn azonban az órák végén több mint egy tucat 11 és 13 év közötti diák panaszkodott rosszullétre, fejfájásra, légzési nehézségekre, sokan hánytak és kiütések jelentek meg az arcukon.

Hétfő éjfélig összesen 40 hatodik és hetedik osztályos tanulót vittek a sürgősségi osztályra, közölük 14-et be is utaltak a kórházba; mostanra kielégítő az állapotuk. A megyei katasztrófavédelmi bizottság felfüggesztette a tanítást kedden az újaradi iskolaépületben, a tanfelügyelőség utólag pedig egész hétre elrendelte az oktatás szüneteltetését, amíg a tantermeket nem teszik közegészségügyi szempontból megfelelőnek.

Az első vizsgálatok szerint a fertőtlenítéshez használt vegyszereket túl nagy koncentrációban alkalmazták – sajtóhírek szerint négyszeres dózist kevertek be –, s mivel a hétvégén nem szellőztettek a termekben, az így képződött gáz okozott mérgezést.

A rendőrség bűnvádi kivizsgálást indított, emellett a megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) és az Országos Közegészségügyi Felügyelet is vizsgálódik az ügyben, mintákat is vettek az iskolapadokról, amelyek a gyerekek szerint ragacsosak volt a téli vakáció utáni első tanítási napon.

Az iskola igazgatója korábban azt mondta, hogy az önkormányzat bízta meg a céget a fertőtlenítési munkálatok elvégzésével, a polgármesteri hivatal viszont közleményben cáfolta ezt, és az iskola vezetőségére hárította a felelősséget. A felháborodott szülők a vétkesek felelősségre vonását követelik.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Nem állt meg a stopnál – baleset lett belőle
A vétkes sofőr megsérült.
Hír beküldése
Aradon futtatták őket a gyanúsítottak.
<em>Hír szerkesztése</em> Időjárás-előrejelzés: kapunk hideget, meleget
Felmelegszik az idő a régiók többségében az elkövetkező napokban, a Körösök vidékén akár 11 Celsius-fokos nappali csúcsok is lesznek, a jövő héttől kezdődően azonban felére csökkenek a hőmérsékletek, csapadék inkább január 25-étől kezdődően valószínű. A hónap végétől ismét lehűlés várható.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb gyerekek kerültek kórházba a német iskolából
Rejtélyes tömeges megbetegedés.
<em>Hír szerkesztése</em> Jávor „Pali” utolsó mulatása
Zenés előadás a színészóriás tiszteletére.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA: gólzápor az utánpótláscsapat ellen
Két védővel erősített az aradi csapat.
Egyszerűsített honosítási eljárás és azzal kapcsolatos ügyintézések.
<em>Hír szerkesztése</em> Átadták a Kölcsey-díjakat [AUDIO, VIDEO]
A Magyar Kultúra Napja alkalmából.
<em>Hír szerkesztése</em> Átadták az Ezüstfenyő-díjakat
Az aradi Farkas Viktória is a kitüntetettek között van.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétfőtől folytatódik a tanítás a német líceumban
Visszatérhetnek az iskolába, ahol tömeges megbetegedés történt.