Elindult a Köldökzsinór-program

2018. január 3.
Az anyasági támogatás több mint 64 ezer, a Babakötvény kezdőtőkéje több mint 42 ezer forint.
<em>Hír szerkesztése</em> Elindult a Köldökzsinór-program

Január elsejével indult a magyar állami Köldökzsinór-program, amely keretében azoknak a magyar újszülötteknek az édesanyjuk is jogosult az anyasági támogatásra, akik Magyarország határain túl élnek. A támogatás egyszeri, mértéke 64 125 forint (ikrek esetén 85 500 forint).

Az anyasági támogatásra jogosult a Magyarország területén kívül született és ott élő magyar állampolgárságú, Magyarországon anyakönyvezett gyermek vér szerinti anyja, örökbefogadó szülője vagy gyámja (még ha nem is magyar állampolgár, viszont a gyermeknek annak kell lennie). A kérelmet a gyerek születését követő hat hónapon belül lehet benyújtani, és a 2017. június 30. után született gyerekekre már kérhető a segély. A kérelem benyújtható személyesen a magyar külképviseleteken, Magyarországon a kormányablakoknál, postai úton (Magyar Államkincstár, 1081 Budapest, Fiumei út 19/A.), elektronikusan (ügyfélkapus regisztrációt követően): https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács aradi irodájában segítséget nyújtanak a kérelem kitöltésében és elküldésében, vagy a kihelyezett konzuli napokon is átadhatók személyesen – mondták az EMNT-irodában.

Az anyasági támogatási kérelmet a Magyar Államkincstár Központja bírálja el, és határozatban dönt a kérelemről, a pénzt a döntés meghozatalát követő 8 napon belül folyósítja.

A fiatalok életkezdési támogatását (közismerten a Babakötvényt) is kiterjesztették a 2017. június 30. után született, Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárságú, Magyarországon anyakönyvezett gyerekekre. A kérelmet a gyermek születését követően lehet benyújtani. Életkezdési támogatásként jelenleg egyszeri 42 500 forint összegű támogatási összeg jár, amelyet a Magyar Államkincstár a gyermek részére nyitott életkezdési letéti számlán ír jóvá. A számlán elhelyezett összeget – egészen a gyermek nagykorúságáig – a Magyar Államkincstár évenként növeli az inflációval. Az életkezdési támogatás letéti számlán nyilvántartott összege Start-számla nyitásával gyarapítható. Ez a Magyar Államkincstárnál nyitott értékpapírszámla, amelyre átkerül az életkezdési letéti számlán elhelyezett egyszeri életkezdési támogatás, és amelyre a szülő és más hozzátartozó további összegeket fizethet be. A befizetések után állami kamattámogatás jár, amelynek mértéke az éves szülői és hozzátartozói befizetések 10%-a, de legfeljebb évi 6 000 forint.

Mindenben tájékoztatást és segítséget nyújtanak az EMNT-irodában.

További hírek

Hír beküldése
Több mint hét kilométernyi utcát leaszfaltoztak, jön a szennyvízprogram, a LED-es közvilágítás és óvodafelújítás.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA: pontvesztés hazai pályán
Döntetlent játszott az újonccal az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Nívódíjas a kamaraszínház művésze
Őze Lajos-díjat kapott Tege Antal.
Hír beküldése
A Török Zsolt, Teofil Vlad és Romeo Popa összetételű romániai Himalája-expedíció tagjai nepáli idő szerint csütörtök délután feljutottak a „Mount Everest lányakényt” emlegetett Pumori-csúcsra. A trió tagjai ezt követően visszatértek a legközelebbi pihenőhelyre, hogy aztán október 19-én, péntek délutánra lejussanak az alaptáborba.
Ez már a második halasztás.
<em>Hír szerkesztése</em> Az evangélikus templom ünnepére készülnek Újvarsándon
Remélik, hogy november 11-ig elkészülnek a felújítással.
<em>Hír szerkesztése</em> Interliga: a nagybetűs futball előszobája [AUDIÓ]
Tizenkét éve zajlik a román–magyar bajnokság a kölyökcsapatok között.
<em>Hír szerkesztése</em> Néptáncoktatás felnőtteknek [AUDIÓ]
Nem kell előképzettség, szívesen látnak minden érdeklődőt.
<em>Hír szerkesztése</em> Eddig bírta az UTA műfüves pályája
A hagyományos, tartalékpályán tartják az edzéseket a sérülésveszély miatt.
<em>Hír szerkesztése</em> Zenés komédia az Aradi Kamaraszínház műsorán
A Tatabányai Jászai Mari Színház mutatja be a Csoportterápiát.