Elindult a Köldökzsinór-program

2018. január 3.
Az anyasági támogatás több mint 64 ezer, a Babakötvény kezdőtőkéje több mint 42 ezer forint.
<em>Hír szerkesztése</em> Elindult a Köldökzsinór-program

Január elsejével indult a magyar állami Köldökzsinór-program, amely keretében azoknak a magyar újszülötteknek az édesanyjuk is jogosult az anyasági támogatásra, akik Magyarország határain túl élnek. A támogatás egyszeri, mértéke 64 125 forint (ikrek esetén 85 500 forint).

Az anyasági támogatásra jogosult a Magyarország területén kívül született és ott élő magyar állampolgárságú, Magyarországon anyakönyvezett gyermek vér szerinti anyja, örökbefogadó szülője vagy gyámja (még ha nem is magyar állampolgár, viszont a gyermeknek annak kell lennie). A kérelmet a gyerek születését követő hat hónapon belül lehet benyújtani, és a 2017. június 30. után született gyerekekre már kérhető a segély. A kérelem benyújtható személyesen a magyar külképviseleteken, Magyarországon a kormányablakoknál, postai úton (Magyar Államkincstár, 1081 Budapest, Fiumei út 19/A.), elektronikusan (ügyfélkapus regisztrációt követően): https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács aradi irodájában segítséget nyújtanak a kérelem kitöltésében és elküldésében, vagy a kihelyezett konzuli napokon is átadhatók személyesen – mondták az EMNT-irodában.

Az anyasági támogatási kérelmet a Magyar Államkincstár Központja bírálja el, és határozatban dönt a kérelemről, a pénzt a döntés meghozatalát követő 8 napon belül folyósítja.

A fiatalok életkezdési támogatását (közismerten a Babakötvényt) is kiterjesztették a 2017. június 30. után született, Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárságú, Magyarországon anyakönyvezett gyerekekre. A kérelmet a gyermek születését követően lehet benyújtani. Életkezdési támogatásként jelenleg egyszeri 42 500 forint összegű támogatási összeg jár, amelyet a Magyar Államkincstár a gyermek részére nyitott életkezdési letéti számlán ír jóvá. A számlán elhelyezett összeget – egészen a gyermek nagykorúságáig – a Magyar Államkincstár évenként növeli az inflációval. Az életkezdési támogatás letéti számlán nyilvántartott összege Start-számla nyitásával gyarapítható. Ez a Magyar Államkincstárnál nyitott értékpapírszámla, amelyre átkerül az életkezdési letéti számlán elhelyezett egyszeri életkezdési támogatás, és amelyre a szülő és más hozzátartozó további összegeket fizethet be. A befizetések után állami kamattámogatás jár, amelynek mértéke az éves szülői és hozzátartozói befizetések 10%-a, de legfeljebb évi 6 000 forint.

Mindenben tájékoztatást és segítséget nyújtanak az EMNT-irodában.

További hírek

Hír beküldése
A 2,4-es erősségű mozgás nem okozott károkat.
Hír beküldése
A hónap végétől látható az Ambrus Attila sztorijából készült film Romániában.
<em>Hír szerkesztése</em> A PSD jelöltje kapott kormányalakítási megbízást
Viorica Dăncilă lehet az első női miniszterelnöke Romániának, ha a parlament megszavazza majd a kormánynévsort. Klaus Iohannis államfő szerdán az eddig is kormányzó PSD–ALDE szociálliberális koalíció által javasolt EP-képviselőt bízta meg kormányalakítással, a lemondott Mihai Tudose helyett.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét fennakadást okozott az esővíz
Az árkok és kanálisok nem bírták elnyelni a nagy mennyiségű csapadékot.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsz éve „világít” [AUDIÓ]
Decemberben jubilált az aradi kulturális szemle.
<em>Hír szerkesztése</em> Kölcsey-díjátadó és Arany-balladák
Január 25-én a Bábszínházban.
<em>Hír szerkesztése</em> Khell Levente harmadik a „hétköznapi hősök” versenyén
A Nőileg magazin hirdette meg a Mutass jó példát! programot.
Pécskán két bált is rendeznek.
Hír beküldése
Benyújtotta lemondását Mihai Tudose miniszterelnök, miután pártja, a PSD megvonta tőle politikai támogatását. Klaus Iohannis államfő a helyére Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő kormányfőnek. A szocdemek Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt jelölik a posztra; közben történelmi mélypontra zuhant a lej.
Az Eurotrans Alapítvány által szolgáltatásai ingyenesek.