Elindult a Köldökzsinór-program

2018. január 3.
Az anyasági támogatás több mint 64 ezer, a Babakötvény kezdőtőkéje több mint 42 ezer forint.
<em>Hír szerkesztése</em> Elindult a Köldökzsinór-program

Január elsejével indult a magyar állami Köldökzsinór-program, amely keretében azoknak a magyar újszülötteknek az édesanyjuk is jogosult az anyasági támogatásra, akik Magyarország határain túl élnek. A támogatás egyszeri, mértéke 64 125 forint (ikrek esetén 85 500 forint).

Az anyasági támogatásra jogosult a Magyarország területén kívül született és ott élő magyar állampolgárságú, Magyarországon anyakönyvezett gyermek vér szerinti anyja, örökbefogadó szülője vagy gyámja (még ha nem is magyar állampolgár, viszont a gyermeknek annak kell lennie). A kérelmet a gyerek születését követő hat hónapon belül lehet benyújtani, és a 2017. június 30. után született gyerekekre már kérhető a segély. A kérelem benyújtható személyesen a magyar külképviseleteken, Magyarországon a kormányablakoknál, postai úton (Magyar Államkincstár, 1081 Budapest, Fiumei út 19/A.), elektronikusan (ügyfélkapus regisztrációt követően): https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács aradi irodájában segítséget nyújtanak a kérelem kitöltésében és elküldésében, vagy a kihelyezett konzuli napokon is átadhatók személyesen – mondták az EMNT-irodában.

Az anyasági támogatási kérelmet a Magyar Államkincstár Központja bírálja el, és határozatban dönt a kérelemről, a pénzt a döntés meghozatalát követő 8 napon belül folyósítja.

A fiatalok életkezdési támogatását (közismerten a Babakötvényt) is kiterjesztették a 2017. június 30. után született, Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárságú, Magyarországon anyakönyvezett gyerekekre. A kérelmet a gyermek születését követően lehet benyújtani. Életkezdési támogatásként jelenleg egyszeri 42 500 forint összegű támogatási összeg jár, amelyet a Magyar Államkincstár a gyermek részére nyitott életkezdési letéti számlán ír jóvá. A számlán elhelyezett összeget – egészen a gyermek nagykorúságáig – a Magyar Államkincstár évenként növeli az inflációval. Az életkezdési támogatás letéti számlán nyilvántartott összege Start-számla nyitásával gyarapítható. Ez a Magyar Államkincstárnál nyitott értékpapírszámla, amelyre átkerül az életkezdési letéti számlán elhelyezett egyszeri életkezdési támogatás, és amelyre a szülő és más hozzátartozó további összegeket fizethet be. A befizetések után állami kamattámogatás jár, amelynek mértéke az éves szülői és hozzátartozói befizetések 10%-a, de legfeljebb évi 6 000 forint.

Mindenben tájékoztatást és segítséget nyújtanak az EMNT-irodában.

További hírek

Hír beküldése
Jubileumi zarándoklatot szerveznek július 16-án, hétfőn.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemzetiségek fesztiválja
Népviseleti felvonulás és folklórműsor színesíti a programot.
<em>Hír szerkesztése</em> Utánfutó lökte le az útról az autót
Egy sérültet helikopterrel szállítottak kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> XII. Nagyiratosi Falunapok
A hétvégén rendezik meg az idei kulturális és hagyományőrző programsorozatot. A TNT és a 3+2 is koncertezik a rendezvényen.
Hír beküldése
Megyeszerte 846 fellebbezést nyújtottak be, és 537 esetben emeltek, ám 259 esetben csökkentettek a jegyek a felülvizsgálat után, így a sikeresen érettségizők aránya valamelyest javult, 61,13%-ra az eredeti 59,20%-ról. A Csiky Gergely Főgimnáziumban eggyel nőtt a sikeresen diplomázók száma, 32-re, az átmenők aránya 59,26%.
<em>Hír szerkesztése</em> Emberéletet követelt Aradon a vihar [VIDEÓ]
Két óra alatt kellett négy helyre riasztották a tűzoltókat.
<em>Hír szerkesztése</em> Szentpáli győzelem a Magyar Falvak Kupáján
Hét település nyolc csapatának részvételével zajlott a bajnokság, a hazaiak hétméteresekkel nyertek.
<em>Hír szerkesztése</em> Fradi-játékos lőtt gólt az UTA színeiben
A csíki János Norbert Budapestről érkezett Aradra.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is felkerekedik
Július 28-tól három megyében tíz napon át turnézik a társulat.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagyzeréndi Napok
Roncsderbi is lesz a július 13. és 15. közötti programsorozaton.