Elindult a Köldökzsinór-program

2018. január 3.
Az anyasági támogatás több mint 64 ezer, a Babakötvény kezdőtőkéje több mint 42 ezer forint.
<em>Hír szerkesztése</em> Elindult a Köldökzsinór-program

Január elsejével indult a magyar állami Köldökzsinór-program, amely keretében azoknak a magyar újszülötteknek az édesanyjuk is jogosult az anyasági támogatásra, akik Magyarország határain túl élnek. A támogatás egyszeri, mértéke 64 125 forint (ikrek esetén 85 500 forint).

Az anyasági támogatásra jogosult a Magyarország területén kívül született és ott élő magyar állampolgárságú, Magyarországon anyakönyvezett gyermek vér szerinti anyja, örökbefogadó szülője vagy gyámja (még ha nem is magyar állampolgár, viszont a gyermeknek annak kell lennie). A kérelmet a gyerek születését követő hat hónapon belül lehet benyújtani, és a 2017. június 30. után született gyerekekre már kérhető a segély. A kérelem benyújtható személyesen a magyar külképviseleteken, Magyarországon a kormányablakoknál, postai úton (Magyar Államkincstár, 1081 Budapest, Fiumei út 19/A.), elektronikusan (ügyfélkapus regisztrációt követően): https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács aradi irodájában segítséget nyújtanak a kérelem kitöltésében és elküldésében, vagy a kihelyezett konzuli napokon is átadhatók személyesen – mondták az EMNT-irodában.

Az anyasági támogatási kérelmet a Magyar Államkincstár Központja bírálja el, és határozatban dönt a kérelemről, a pénzt a döntés meghozatalát követő 8 napon belül folyósítja.

A fiatalok életkezdési támogatását (közismerten a Babakötvényt) is kiterjesztették a 2017. június 30. után született, Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárságú, Magyarországon anyakönyvezett gyerekekre. A kérelmet a gyermek születését követően lehet benyújtani. Életkezdési támogatásként jelenleg egyszeri 42 500 forint összegű támogatási összeg jár, amelyet a Magyar Államkincstár a gyermek részére nyitott életkezdési letéti számlán ír jóvá. A számlán elhelyezett összeget – egészen a gyermek nagykorúságáig – a Magyar Államkincstár évenként növeli az inflációval. Az életkezdési támogatás letéti számlán nyilvántartott összege Start-számla nyitásával gyarapítható. Ez a Magyar Államkincstárnál nyitott értékpapírszámla, amelyre átkerül az életkezdési letéti számlán elhelyezett egyszeri életkezdési támogatás, és amelyre a szülő és más hozzátartozó további összegeket fizethet be. A befizetések után állami kamattámogatás jár, amelynek mértéke az éves szülői és hozzátartozói befizetések 10%-a, de legfeljebb évi 6 000 forint.

Mindenben tájékoztatást és segítséget nyújtanak az EMNT-irodában.

További hírek

Hír beküldése
A tavalyi 13 lej helyett 20 lejbe kerül idén egy felnőtt belépőjegy!
A történész betegség miatt nem jöhet Aradra.
Hír beküldése
A hagyományos májusi időponthoz képest idén valamivel később, június 2–3-án rendezik meg a Békéscsaba–Arad–Békéscsaba Szupermaraton, kerékpáros és görkorcsolyatúrát.
<em>Hír szerkesztése</em> Visszaállítják a törölt buszjáratok 90 százalékát
Az Arad Megyei Tanács hétfő kora délutáni ülésén megszavazták a márciustól eltörölt elővárosi és vidéki autóbuszjáratok 90 százalékának a visszaállítását. Ezenkívül napi egyről háromra növelik a kisiratosi menetrend szerinti járatok számát.
<em>Hír szerkesztése</em> Szerdán és szombaton gyűjtik a szemetet Pécskán
Az első héten háromszor lesz hulladékszállítás a városban és a hozzá tartozó falvakban.
<em>Hír szerkesztése</em> Jótékonysági nótagála Pécskán
A közösségi házra gyűjtenek az Anyák-napi rendezvényen.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyulán töltsünk a poharunkba!
Április 27. és 30. között rendezik meg a 19. Gyulai Pálinkafesztivált.
<em>Hír szerkesztése</em> Remizett az UTA a Pandurii ellen
Ez volt a Poli elleni örökrangadó főpróbája.
<em>Hír szerkesztése</em> Raffay Ernő előadása Aradon
Erdély 1918 és 1920 között.
<em>Hír szerkesztése</em> St. Martin-koncerttel ünnepel a 15 éves a Szabadság-szobor Egyesület
Május 4-én, péntek 19 órától ünnepi gálaműsort szerveznek a Ioan Slavici-színházban.