Betiltották a piknikezést az Arad környéki erdőkben

2019. augusztus 6.
Több óvintézkedést is hozott az aradi önkormányzat az afrikai sertéspestisjárvány (ASP) terjedésének megfékezés érdekében. Egyebek mellett ideiglenesen betiltották a piknikezést, valamint a sport- és tömegrendezvényeket a megyeszékhely külterületén lévő erdőkben.
<em>Hír szerkesztése</em> Betiltották a piknikezést az Arad környéki erdőkben
Piknik a Csálai-erdőben. Már a múlté? | Fotó: aradon.ro

A múlt héten két németszentpéteri gazdaságban találtak ASP-vírussal fertőzött disznókat, utólag pedig két másik Aradhoz közeli településen, Zabrányban és Fönlakon is el kellett rendelni kényszervágásokat.

A helyi járványmegelőző bizottság javaslata értelmében az aradi önkormányzat ideiglenesen betiltotta a szabadidős rendezvényeket a városszéli erdőkben, ahol a vírust terjesztő vaddisznók is előfordulhatnak. Így az aradiak közkedvelt piknikező helyén, a Csálai-erdőben is tilos programot szervezni.

A sertéstartókat felszólították, hogy minden egyedet szám szerint jelentsenek meg a polgármesteri hivatal agrárosztályán, bárminemű megbetegedést jelentsenek be az állatorvosnak, a külvárosi disznótartóknak megtiltották, hogy állataikat a szabadban legeltessék. A magánszemélyek közti sertéshús adásvételét is betiltották, vágás, sertés vásárlása vagy eladása esetén értesíteni kell az állatorvost, korlátozzák az élőállat-szállítást, a tulajdonosoknak pedig reggel és este is ellenőrizniük kell az állatok állapotát. A sertéspestissel megbetegedett állatok ember általi fogyasztását is megtiltották, mert bár az betegség az emberre nem veszélyes, de vírushordozó lehet – állítják.

Arad megyében a múlt hét óta 27 beteg disznót pusztítottak el, tetemeiket pedig megsemmisítették. A gazdáknak kártérítés jár.

További hírek

Hír beküldése
Az előadássorozat folytatódik egész évben.
Hír beküldése
Tiltólistán szereplő vegyszert használtak, ráadásul rosszul.
<em>Hír szerkesztése</em> A Magyar Kultúra Lovagjává ütötték Sándor Tivadart
A magyar kultúra határon túli ápolása érdekében kifejtett életművéért kapta a kitüntetést.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem állt meg a stopnál – baleset lett belőle
A vétkes sofőr megsérült.
<em>Hír szerkesztése</em> Kislányokat kényszerítettek prostitúcióra
Aradon futtatták őket a gyanúsítottak.
<em>Hír szerkesztése</em> Időjárás-előrejelzés: kapunk hideget, meleget
Felmelegszik az idő a régiók többségében az elkövetkező napokban, a Körösök vidékén akár 11 Celsius-fokos nappali csúcsok is lesznek, a jövő héttől kezdődően azonban felére csökkenek a hőmérsékletek, csapadék inkább január 25-étől kezdődően valószínű. A hónap végétől ismét lehűlés várható.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb gyerekek kerültek kórházba a német iskolából
Rejtélyes tömeges megbetegedés.
<em>Hír szerkesztése</em> Jávor „Pali” utolsó mulatása
Zenés előadás a színészóriás tiszteletére – a nagy érdeklődésre való tekintettel két nap is.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA: gólzápor az utánpótláscsapat ellen
Két védővel erősített az aradi csapat.
Egyszerűsített honosítási eljárás és azzal kapcsolatos ügyintézések.