Amit az iskolai beiratkozásról tudni kell

2019. február 26.
Március 4-én, hétfőn kezdődik az előkészítő osztályokba való beiratkozás első szakasza, amely március 22-ig tart, és hétfőtől péntekig 8–18 óra között lehet beíratni az iskolaköteles gyerekeket. Az Arad Megyei Tanfelügyelőség sajtóközleményben emlékeztette az érintetteket, és a legfontosabb tudnivalókat is összefoglalta.
<em>Hír szerkesztése</em> Amit az iskolai beiratkozásról tudni kell
Várják az elkészítősöket. Felvétel a tavaly őszi tanévnyitóról a Csiky Gergely Főgimnáziumból

A 2019–2020-as tanév előkészítő osztályainak és helyeinek számát a beiskolázási terv alapján úgy határozták meg, hogy nagyobb legyen vagy minimum egyezzen az iskolaérett gyerekek számával, tehát senki se maradjon ki. Ősszel azok a gyerekek kezdhetik meg a „nulladik” osztályt, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket, illetve azokat is beírathatják a szüleik, akik szeptember elseje és december 31. között lesznek hatévesek, de iskolaérettnek nyilvánítják őket. Az úgynevezett pszichoszomatikus felmérést az iskolapszichológusok végzik el a megyei tanfelügyelőség erre kialakított szakközpontjában vagy a tanintézményekben.

A jelentkezési lapokat abban az iskolában nyújthatják be a szülők, amit kiszemeltek a csemetéjüknek; az ívek március 4-től on-line is kitölthetők, de a jelentkezés érvényesítéséhez akkor is meg kell jelenni személyesen az iskola titkárságán.

A beiratkozás két szakaszban történik: az első március 4–22. között, és március 29-én az iskolákban és a tanfelügyelőségek honlapján közzéteszik a „felvételi eredményt”, vagyis a beiskolázottak névsorát. A második körben (április 2–8.) azok érdekeltek, akik az elsőben nem kaptak helyet a választott iskolában. A szülők egy újabb kérvényt töltenek ki, és a gyerekeket az első kör után üresen maradt helyekre irányítják. Ennek az eredményét április 11-én hozzák nyilvánosságra.

A szülő a lakóhelye szerinti kerületi iskolába vagy egy másik tanintézménybe is beírathatja a gyerekét, utóbbi esetben azonban a a fennmaradó helyek számától is függ, hogy bekerül-e, mert elsőbbséget élveznek az abban a kerületben lakók. Persze, a szülő a jelentkezési lapon kérheti, hogy a saját kerületi iskolájában fenntartsák a gyerekének a helyet, ha mégsem fogadnák be ez másik iskolában.

Túljelentkezés esetén a következők alapján rangsorolják a gyerekeket: igazolt testi vagy szellemi fogyatékosság, a kiskorú árva vagy állami gondozásban él, félárva, vagy esetleg nagyobb testvére az adott iskolába jár már. Ha így sem sikerül dönteni, akkor a tanintézmény felállíthat saját kritériumokat is, de ezek nem lehetnek diszkriminatívak, és minden feltétel teljesítését dokumentumokkal kell igazolnia a szülőnek vagy a törvényes gyámnak.

A jelenktezési formanyomtatványok március 4-től lesznek elérhetők, emellett másolatban és eredetiben is be kell nyújtani, illetve mutatni a szülők/törvényes gyám személyazonossági igazolványát, a gyerek születési bizonyítványát, elvált szülőknek a jogerős bírósági végzést, amely rendelkezik a szülői felügyelet gyakorlásáról és a gyerekelhelyezésről, valamint az iskolaérettségi igazolást (ha szeptemberig nem lesz hatéves a gyerek).

Február 26. és március 9. között az óvodákban a nagycsoportos gyerekek szüleinek tartanak tájékoztatókat a beiratkozásról, ugyanebben az időszakban az elemi osztályokkal működő iskolák pedig nyílt napokat is szerveznek, amelyre a leendő előkészítő osztályosokat és szüleiket várják.

Arad megyében 3800 előkészítős lesz

A tanfelügyelőség becslése a 2019–2020-as tanévben 3800 előkészítő osztályos lesz Arad megyében, számukra összesen 195 osztályt indítanak (beleszámítanak az összevont osztályok is).

A kisebbségi oktatás helyzetét valamelyest megkönnyítik, mert például a Csiky Gergely Főgimnázium, továbbá az Aurel Vlaicu Általános Iskola (Vlaicu-negyed), az Aron Cotruș Általános Iskola (Mosóczy-telep) és a Neuman Fivérek Általános Iskola (Gáj) magyar tagozatai nem kaptak kerületi besorolást, azaz ezekbe a város bármely pontjáról bárki beiratkozhat (sajnos a várható alacsony létszám miatt nem kell túljelentkezéstől tartani).

Hasonlóképpen kedveznek a német tannyelvű Adam Müller Guttenbrunn Elméleti Líceumnak, valamint az Aurel Vlaicu Általános Iskola és a Mihai Eminescu (volt 1. sz.) Általános Iskola német tagozatainak, valamint a város három különböző iskolájában induló step by step osztályoknak.

Az érdeklődők a február 26. és április 19. között működő 0800816257-es „zöld számon” és a tanfelgyelőség honlapján (www.isjarad.ro) minden részleteket megkapnak.

További hírek

Hír beküldése
Külső munkavégzés közben lépett meg a lopásért elítélt férfi.
Hír beküldése
Elkészült a bajnokság menetrendje.
<em>Hír szerkesztése</em> Két nótaest egy időben Aradon
Folytatódik a mulatós hagyomány.
<em>Hír szerkesztése</em> Vizsgálat egy Facebookra feltöltött verekedős videó miatt
Szentmártonban balhéztak össze a tinédzserek.
<em>Hír szerkesztése</em> Tornádót filmeztek Bélkirálymezőn
A szemtanúk szerint egy nőt fel is kapott a forgószél.
<em>Hír szerkesztése</em> Halálos baleset történt Simánd és Zimánd között
Túlméretes rakományt szállító kamionnal ütközött egy kisautó.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem jött össze a címvédés a Magyar Falvak Kupáján
Sofronyai győzelemmel ért véget a második alkalommal megtartott bajnokság.
<em>Hír szerkesztése</em> Tizennyolc migránst találtak egy kamionban Nagylaknál
Iraki, szír és török állampolgárnak vallották magukat.
<em>Hír szerkesztése</em> Csempészhálózatot számoltak fel
Lőfegyver és 170 ezer szál cigi a fogás az Arad és Temes megyei razzián.
Hír beküldése
Szentpálon rendezik meg ismét a kispályás focibajnokságot.