Határtalanul a biztonságos környezetért

2017. július 3.
<em>Hír szerkesztése</em> Határtalanul a biztonságos környezetért
Közös csoportkép a katasztrófavédelemnél

Huszonegy aradi diák és kísérő tanáraik – Fekete Karolina, valamint Hasas Paul – utazott Szegedre a Határtalanul! program keretében, mely a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint az aradi Csiky Gergely Főgimnázium között valósult meg a 2016–2017-es tanévben. A projekt címe: Közösen a biztonságos környezetért!

Érkezéskor Krämmer Erika, a projekt koordinátora fogadta a vendégeket, majd Fekete Béla igazgató köszöntötte a vendégeket. Az iskola bejárása alatt betekintettek több tanműhelybe, szaktanterembe, megnézhették többek között a hegesztők gyakorlatát, a villamosipari labort, az edzőteremben éppen önvédelmet gyakorló rendészeket, a laborban zajló kémiai kísérleteket, és bepillanthattak a hűtő-klímás felnőttoktatásba is – ide egész Magyarország területéről érkeznek a tanulók azért, hogy a móravárosiban válhassanak igazi szakemberekké.

Az iskolai programok feledhetetlen eseménye volt az élménypedagógiás foglalkozás, melyet Berki Tibor és Asbóth Norbert koordinált. Mintegy 50 tanulót sikerült elvarázsolniuk, akik elfeledve határokat, országokat, iskolákat, osztályokat, együtt gondolkodva, együtt mozogva élvezhették a felajánlott kihívásokat.

Ezután, a szakmai program részeként, vendégek és házigazdák együtt látogattak ki a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, ahol érdekes és hasznos információkat tudhattak meg a téma szakembereitől, a tűzoltóktól. A diákok felülhettek a tűzoltóautóba, kipróbálhatták a működő tűzoltó tömlők irányítását, végignézhettek egy riasztást is.

Ugyancsak a szakmai programhoz tartozott a vízimentők bemutatója és tájékoztatója. A tanulók megtudhatták, hogyan működnek az oxigénpalackok, hogyan kell embert menteni a vízből, kipróbálhattak egy igazi búvárruhát, végül motorcsónakázhattak egy igazi mentőhajóval.

A szakmai együttműködés zárásaként elkészült a projekttermék is: egy A3-as méretű fotókkal illusztrált plakát, melyen két nyelven – magyarul és románul – szerepelnek azok az ismeretek, melyeket az együtt töltött idő alatt közösen fogalmaztak meg. A szakmai programok szervezése, koordinálása és szakszerűsége Ménesi Zoltán tűzoltó alezredesnek köszönhető.

A szabadidős foglalkozások közé tartozott a szegedi nevezetességek megtekintése, a városnézés során a szegedi tanulók vállalták az idegenvezetői szerepet. Bánszki Edit osztályfőnök elmondta, hogy a tanulók nagyon lelkesen készültek a közös programok szervezésére.

Íme, néhány aradi diák véleménye a kirándulásról, a tanultakról: „Jó volt Ópusztaszeren, nagyon tetszett a Feszty-körkép” – Péter Adél; „Érdekes volt a szegedi iskola, sok újdonságot tudtunk meg” – Bugyi Botond Gergő; „Nagyon izgalmas volt búvárruhába bújni, majd szaladgálni a lányok után” – Godó László; „Kimelegedett testtel sose ugorjunk vízbe!” – Halai Annamária; „Kijelölt helyen szabad csak tüzet gyújtani” – Dobrai Szilvia; „Ha meglátunk egy kis tüzet, ne próbáljunk nekikezdeni eloltani, hanem hívjuk rögtön a tűzoltókat” – Cercel Sabrina.

A remek időnek köszönhetően sor került egy közös sárkányhajózásra is a Tiszán. A Szegedre érkező határon túli vendégek számára kihagyhatatlan az ópusztaszeri kirándulás: még a legtöbb szegedi fiatal számára is új élményt jelentett a Feszty-körkép megtekintése és a skanzen meglátogatása. A fiatalok között barátságok szövődtek, közös Facebook-csoporton belül kommunikálnak, remélhetőleg határtalanul élik majd életüket.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> EP-választás: 16 órakor meghaladta a 30 százalékot a részvételi arány [FRISSÍTVE]
Országszerte közel 19 millió embert várnak az urnák elé a választásra és a népszavazásra.
Hír beküldése
Egy 11 gyerekes családapa életét vesztette a balesetben.
<em>Hír szerkesztése</em> NB I: Fehérvárra szerződik a simonyifalvi csatár
A bronzérmes DVSC-től az ezüstérmes Vidihez igazol Zsóri Dániel.
<em>Hír szerkesztése</em> Winkler Gyula EP-választási kampányfinise Arad megyében [AUDIÓ]
A jelölt szerint figyelemfelkeltésből függesztette fel az együttműködést az RMDSZ a kormánypártokkal.
<em>Hír szerkesztése</em> Mária főhadnagy – nagyoperett a kamaraszínház bérleteseinek
Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc leverésének 170. évfordulójára készült programsorozat díszelőadása.
<em>Hír szerkesztése</em> Felmondja a parlamenti együttműködést az RMDSZ
Az úzvölgyi temetőgyalázás miatt a „helyzet rendezéséig” nem támogatják a kormánykoalíciót.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatta új edzőjét az UTA [AUDIÓ]
Bálint György László júliustól veszi át a csapatot, amellyel az első három hely egyikét célozza meg.
Hír beküldése
Arad, Bihar és Hunyad megyére adtak ki riasztást.
<em>Hír szerkesztése</em> Elindult a paradicsom-termesztési támogatási program
A termelők hektáronként háromezer euró támogatást kaphatnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Winkler Gyula Nagyiratosra látogat
Pénteken lakossági fórumon veszt részt a EP-képviselő.