Határtalanul a biztonságos környezetért

2017. július 3.
<em>Hír szerkesztése</em> Határtalanul a biztonságos környezetért
Közös csoportkép a katasztrófavédelemnél

Huszonegy aradi diák és kísérő tanáraik – Fekete Karolina, valamint Hasas Paul – utazott Szegedre a Határtalanul! program keretében, mely a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint az aradi Csiky Gergely Főgimnázium között valósult meg a 2016–2017-es tanévben. A projekt címe: Közösen a biztonságos környezetért!

Érkezéskor Krämmer Erika, a projekt koordinátora fogadta a vendégeket, majd Fekete Béla igazgató köszöntötte a vendégeket. Az iskola bejárása alatt betekintettek több tanműhelybe, szaktanterembe, megnézhették többek között a hegesztők gyakorlatát, a villamosipari labort, az edzőteremben éppen önvédelmet gyakorló rendészeket, a laborban zajló kémiai kísérleteket, és bepillanthattak a hűtő-klímás felnőttoktatásba is – ide egész Magyarország területéről érkeznek a tanulók azért, hogy a móravárosiban válhassanak igazi szakemberekké.

Az iskolai programok feledhetetlen eseménye volt az élménypedagógiás foglalkozás, melyet Berki Tibor és Asbóth Norbert koordinált. Mintegy 50 tanulót sikerült elvarázsolniuk, akik elfeledve határokat, országokat, iskolákat, osztályokat, együtt gondolkodva, együtt mozogva élvezhették a felajánlott kihívásokat.

Ezután, a szakmai program részeként, vendégek és házigazdák együtt látogattak ki a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, ahol érdekes és hasznos információkat tudhattak meg a téma szakembereitől, a tűzoltóktól. A diákok felülhettek a tűzoltóautóba, kipróbálhatták a működő tűzoltó tömlők irányítását, végignézhettek egy riasztást is.

Ugyancsak a szakmai programhoz tartozott a vízimentők bemutatója és tájékoztatója. A tanulók megtudhatták, hogyan működnek az oxigénpalackok, hogyan kell embert menteni a vízből, kipróbálhattak egy igazi búvárruhát, végül motorcsónakázhattak egy igazi mentőhajóval.

A szakmai együttműködés zárásaként elkészült a projekttermék is: egy A3-as méretű fotókkal illusztrált plakát, melyen két nyelven – magyarul és románul – szerepelnek azok az ismeretek, melyeket az együtt töltött idő alatt közösen fogalmaztak meg. A szakmai programok szervezése, koordinálása és szakszerűsége Ménesi Zoltán tűzoltó alezredesnek köszönhető.

A szabadidős foglalkozások közé tartozott a szegedi nevezetességek megtekintése, a városnézés során a szegedi tanulók vállalták az idegenvezetői szerepet. Bánszki Edit osztályfőnök elmondta, hogy a tanulók nagyon lelkesen készültek a közös programok szervezésére.

Íme, néhány aradi diák véleménye a kirándulásról, a tanultakról: „Jó volt Ópusztaszeren, nagyon tetszett a Feszty-körkép” – Péter Adél; „Érdekes volt a szegedi iskola, sok újdonságot tudtunk meg” – Bugyi Botond Gergő; „Nagyon izgalmas volt búvárruhába bújni, majd szaladgálni a lányok után” – Godó László; „Kimelegedett testtel sose ugorjunk vízbe!” – Halai Annamária; „Kijelölt helyen szabad csak tüzet gyújtani” – Dobrai Szilvia; „Ha meglátunk egy kis tüzet, ne próbáljunk nekikezdeni eloltani, hanem hívjuk rögtön a tűzoltókat” – Cercel Sabrina.

A remek időnek köszönhetően sor került egy közös sárkányhajózásra is a Tiszán. A Szegedre érkező határon túli vendégek számára kihagyhatatlan az ópusztaszeri kirándulás: még a legtöbb szegedi fiatal számára is új élményt jelentett a Feszty-körkép megtekintése és a skanzen meglátogatása. A fiatalok között barátságok szövődtek, közös Facebook-csoporton belül kommunikálnak, remélhetőleg határtalanul élik majd életüket.

További hírek

Hír beküldése
A falu telepítésének 200. évfordulóját ünnepelték.
Hír beküldése
A szarvasi gazdák adománya az alkotás.
<em>Hír szerkesztése</em> FRISSÍTVE: Kedden temetik Török Zsoltot
Az alpinista tetemét a nagyszebeni igazságügyi orvostani intézetbe szállították.
<em>Hír szerkesztése</em> Eddig hibátlan az UTA
Bálint László vezetőedző együttese a csíkiaktól sem kapott gólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Meghalt Török Zsolt hegymászó
A Fogarasi-havasok egyik szakadékában találták meg az aradi alpinista holttestét.
<em>Hír szerkesztése</em> Szentleányfalva magyarságának ünnepe
Az egyházi ünnepséget bográcsozás és kötetlen beszélgetés követi.
<em>Hír szerkesztése</em> A Csiky udvarán játszik az opera
A Gördülő Kárpát-Haza OperaTúra keretében Donizetti Szerelmi bájitalát mutatják be.
<em>Hír szerkesztése</em> Omega-koncert az Aradi Magyar Napokon
A helyszín a szokásos.
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának munkatársai konzuli fogadónapot tartanak Aradon szeptember 5-én, csütörtökön a Jelen Házban (M. Eminescu utca 55–57. szám) 9 és 13 óra között az Eurotrans alapítvány ügyfeleinek. A magyar útlevél-igényléseknél előzetes bejelentkezés szükséges a 0257/255–786-os vagy a telefonszámon.
<em>Hír szerkesztése</em> Tragédia Lippán: hatéves gyereket gázoltak el a zebrán
Az áldozat nagynénje is súlyosan megsérült.