A tíz hétvégi határátkelőből csak kettő lesz állandó

2017. február 27.
Szijjártó Péter szerint Magyarország talán legérzékenyebb kétoldalú kapcsolatrendszere a magyar–román, így mindig óvatosan kell hozzáállni kérdésekhez.
<em>Hír szerkesztése</em> A tíz hétvégi határátkelőből csak kettő lesz állandó
A Feketegyarmat–Dénesmajor utat 2012 november végén adták át, a határátkelés 2017. február 18-tól szombatonként lehetséges 10 és 19 óra között

Bővíteni szeretnék a Magyarország és Románia közötti összeköttetéseket, amihez minél több határátlépési lehetőségre van szükség – jelentette ki Szíjjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, a Teodor Meleșcanu román kollégájával tartott találkozó után. A magyar tárcavezető hozzátette, hogy ezért a tíz új határátkelő közül, amelyet csak hétvégén lehet használni, a két legforgalmasabb esetében kidolgozzák a folyamatos nappali nyitvatartás lehetőségének a részleteit (korábban megírtuk, hogy három hónapig tart majd a forgalomszámlálás).

A találkozóról Szíjjártó elmondta, hgy „jó állam- és kormányközi kapcsolatokra törekszünk Romániával, ehhez pedig párbeszédre van szükség” Meleșcanu pedig hangsúlyozta: mindkét fél nyitottan közelíti meg a kérdéseket. Szijjártó Péter kifejtette: Magyarország talán legérzékenyebb kétoldalú kapcsolatrendszere a magyar–román, így mindig óvatosan kell hozzáállni kérdésekhez. Ezért a legjobb, ha „az egyszerűséget választjuk az okoskodás helyett". Ez azt jelenti, hogy ha jó a kapcsolat Magyarország és Románia között, a kormányok között, az jó minden románnak és magyarnak, függetlenül attól, hogy melyik ország területén él – mondta.


Meleșcanu és Szíjjártó. Közelednek az álláspontok?

Kifejtette: a megbeszélés előtt egyeztetett Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével, és az általa elmondott érzékeny kérdéseket felvetette román kollégájának, hogy együtt dolgozzanak a megoldáson. Nem helyes a sajtó előtt kibeszélni ezeket az ügyeket, hiszen az csökkentené a megoldás esélyét – vélekedett. A vendéglátó külügyminiszter a magyar–román gazdasági együttműködésről szólva közölte: Románia a második legfontosabb exportpiaca Magyarországnak, és hogy előrelépést érjenek el a gazdasági kapcsolatokban, az Eximbank 514 millió eurós hitelkeret nyit a vállalatközi együttműködések ösztönzésére.

Teodor Meleșcanu felvetette, hogy együttes magyar–román kormányülést kellene tartani. Mint mondta, a megbeszélésen nagy figyelmet szenteltek azoknak a témáknak, amelyeket illetően az álláspontjuk közel áll egymáshoz, így kedvező hatással lehetnek a kapcsolatépítésre. Ugyanakkor nem hagyták ki azokat a kérdéseket sem, amelyekben az álláspontok távoliak. Kérdésre válaszolva a román külügyminiszter közölte: nem akarja kommentálni azt a döntést, hogy magyar diplomaták tavaly decemberben nem vehettek részt a román nemzeti ünnepségeken, de biztosan megtalálják a módját, hogy túllépjenek ezen a helyzeten.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Tervezet: januártól 2262 lej lenne a minimálbér
Felsőfokú végzettségűeknek még több.
Hír beküldése
A bevételt a Pio Atya Gyermekotthonnak és a Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlja fel.
Hír beküldése
Katonai tiszteletadással, Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján szerda reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Az évforduló alkalmából országszerte és külföldön is több megemlékezést szerveznek.
<em>Hír szerkesztése</em> EMNP-gyűlés Sofronyán
Közösségi rendezvénnyé nemesült az együttlét.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétvégén óraátállítás!
Áttérünk a téli időszámításra.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar állami kitüntetést kap Khell Levente
Pedagógusi, kultúraszervező és hagyományápoló munkásságát ismerik el.
<em>Hír szerkesztése</em> Újra megnyitotta kapuit a váraljai uszoda
Műszaki okok miatt két hónapig volt zárva az idén átadott létesítmény.
<em>Hír szerkesztése</em> Tovább tart az indiánnyár
A jövő héttől azonban lehűlés várható.
<em>Hír szerkesztése</em> Értékes kőfaragványokat találtak a borosjenői várfalban
Szeretnének egy vándorkiállítást is szervezni, ám az anyag végső helye a vár lenne.
<em>Hír szerkesztése</em> Tizennyolc – Előadás a nagy háború utolsó három napjáról
A magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház Aradon.