Újabb ígéret: október 10-től járható a felüljáró

2018. szeptember 28.
Az országos érdekeltségű, de elsősorban mégis az aradi körgyűrű forgalmát mentesítő beruházás akadályoztatása a romániai érdekösszefüggések és érdekellentétek, a közérdek a politikának való alárendelésének tipikus esete.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb ígéret: október 10-től járható a felüljáró

Az aradon.ro helyi hírportál szerint október 10-től adják használatba Arad Nyugat–Észak–Kelet irányú körgyűrűjén az egyik vasúti átkelőn átívelő felüljárót, s ezzel megszűnnek a hírhedt forgalmi dugók. Erről a kivitelező cég, a Tehnodomus (amúgy az aradi önkormányzat „bejáratott” vállakozásának) vezetője tett ígéretet a portálnak.

Az országos érdekeltségű, de elsősorban mégis az aradi körgyűrű forgalmát mentesítő beruházás akadályoztatása a romániai érdekösszefüggések és érdekellentétek, a közérdek a politikának való alárendelésének tipikus esete.

Románia legnagyobb dugójának nevezik a sofőrök az aradi körgyűrűn való araszolgatást. Gyakran 10-15 km-es sorok alakulnak ki, és két-három órába telik, míg megteszik a mintegy tíz km-es távot. A Romániát érintő (személy- és teher-) tranzitforgalom 70-80 százaléka itt halad át. Két fő vasútvonal is keresztezi a terelőutat: egy a hőerőmű szomszédságában, egy pedig a világosi letérőnél, és a sorompók egy nap átlagban három órát vannak zárva. Ráadásul a vasúti átkelők állapota nagyon rossz, ami ugyancsak lassítja a haladást. „Minimum félórát csúszik a program, ha sorba kell állni. Egyik vonat jön, a másik megy, közben alig halad a sor. Most jól jártam, látják, máskor ott, a benzinkútnál van a sor vége – mondta az egyik tehergépkocsi vezetője. – Naponta egy-két órát veszteglünk itt. A CB-rádión beszélik a sofőrök Bukarestben és mindenütt, hogy az aradi körgyűrű milyen hírhedt. Gúnyt űznek belőlünk”. A kerülőutat azért építették, hogy mentesítse a várost a teherforgalomtól, illetve megkönnyítse a személyautóval utazók dolgát. De gyakran éppen hátráltatja őket. „Ha így tudtam volna, akkor átmentem volna a városon, mert lehet, hogy sokkal jobban jártam volna” – mondta egy a magyarországi rendszámú autó vezetője, találgatva a várakozás okát.

Az utóbbi másfél évtizedben megsokszorozódott a gépkocsiforgalom, emiatt is nehézkes a közlekedés. A probléma megoldását a vasúti átkelőkön épített felüljárók jelentenék. A munkálatoknak 2011-ben fogtak neki: a nyugati (a hőerőmű melletti) felüljáró 60, a keleti pedig mintegy 30 százalékban el is készült. 2012 szeptemberében azonban, a költségvetési megszorításokra hivatkozva leállították a több mint 23 millió eurós beruházást. Így a naponta több mint ezer hazai és külföldi kamion a félbehagyott munkatelepeken átdöcögve juthat az ország belseje, vagy a nagylaki határ felé.

Az aradi önkormányzat politikai leszámolást sejtett is az építkezés leállítása mögött. A 2012-es parlamenti választások után hatalomra került, Victor Ponta-féle Szociálliberális Unió (USL – a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt máig érthetetlen koalíciója) állíttatta le a beruházást pénzhiányra hivatkozva, mert Arad, a megye és a megyeszékhely vezetése az akkori Demokrata-Liberális Párt (PDL) kezében maradt. Az aradi városvezetés idén emlékezett meg a munkálatok felfüggesztésének hatodik évfordulójáról, kígyót-békát kiáltva az akkori és a jelenlegi szocdemes kormánytöbbségre, de nem szabad elfelejteni, hogy Gheorghe Falcă polgármester és párttársai ma már annak a liberális pártnak a tagjai (amelyikbe beolvadt időközben a PDL), amelyik akkor épp a felüljárókat bojkottáló kormány tagja volt.

Tehát vigyázni kell, hogy mikor, kire mutagtunk ujjal…

De ami tény: a felüljárókat azóta sem fejezték, több versenytárgyalást is kiírtak a munkálatokra, eredménytelenül, mígnem tavaly nekilátott a már említett Tehnodomus, és bár már márciusban el kellett volna készülnie az első, félkészen kapott felüljárónak, több határidőmódosításu tán sem lett belőle semmi.

A mostani ígéret szerint azonban október derkától megszűnik – legalábbis részben – a katasztrofális közlekedés Arad körgyűrűjén. Talán sikerül ezt a dolgot kirángatni a politikai útvesztők kátyújából.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Degré Alajos dédunokája volt Lippa vendége [AUDIÓ]
Degré András felolvasást tartott a dédapjáról elnevezett olvasókörben.
<em>Hír szerkesztése</em> Műfű, műfoci
Súlyos vereséget szenvedett hazai pályán az UTA.
<em>Hír szerkesztése</em> Zorán, Tóték és Svejk Aradon – a kamaraszínház kínálja
Március 22-én indul és április 10-ig trat a bérletárusítás.
<em>Hír szerkesztése</em> Világosi zarándoklat Böjte Csabával [AUDIÓ]
Nemzeti ünnepeinket ne silányítsuk munkaszüneti nappá!
<em>Hír szerkesztése</em> „Nem engedhetjük meg magunknak az ellenségeskedés luxusát” [AUDIÓ]
Faragó Péter március 15-i beszéde.
<em>Hír szerkesztése</em> „Az ünnep emlékeztet, de üzen is: megmaradni!” [AUDIÓ]
Semjén Zsolt március 15-i beszéde Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar kultúrkincsekből nyílt kiállítás [AUDIÓ]
Az első világháború után Aradon maradt festmények május 2-ig láthatók.
Hír beküldése
A diákok emlékműsorral tisztelegtek.
Idén a hetedikesek is részt vettek a kisérettségi főpróbáján.
Szerdán a parlament változatlan formában fogadta el az állami költségvetést, amelyről azt követően volt kénytelen újból szavazni, hogy Klaus Iohannis visszaküldte felülvizsgálatra a jogszabálytervezetet. Az elnöknek már nincs semmilyen eszköze a költségvetés kihirdetésének megtagadására, így azt 10 napon belül alá kell írnia.