Újabb ígéret: október 10-től járható a felüljáró

2018. szeptember 28.
Az országos érdekeltségű, de elsősorban mégis az aradi körgyűrű forgalmát mentesítő beruházás akadályoztatása a romániai érdekösszefüggések és érdekellentétek, a közérdek a politikának való alárendelésének tipikus esete.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb ígéret: október 10-től járható a felüljáró

Az aradon.ro helyi hírportál szerint október 10-től adják használatba Arad Nyugat–Észak–Kelet irányú körgyűrűjén az egyik vasúti átkelőn átívelő felüljárót, s ezzel megszűnnek a hírhedt forgalmi dugók. Erről a kivitelező cég, a Tehnodomus (amúgy az aradi önkormányzat „bejáratott” vállakozásának) vezetője tett ígéretet a portálnak.

Az országos érdekeltségű, de elsősorban mégis az aradi körgyűrű forgalmát mentesítő beruházás akadályoztatása a romániai érdekösszefüggések és érdekellentétek, a közérdek a politikának való alárendelésének tipikus esete.

Románia legnagyobb dugójának nevezik a sofőrök az aradi körgyűrűn való araszolgatást. Gyakran 10-15 km-es sorok alakulnak ki, és két-három órába telik, míg megteszik a mintegy tíz km-es távot. A Romániát érintő (személy- és teher-) tranzitforgalom 70-80 százaléka itt halad át. Két fő vasútvonal is keresztezi a terelőutat: egy a hőerőmű szomszédságában, egy pedig a világosi letérőnél, és a sorompók egy nap átlagban három órát vannak zárva. Ráadásul a vasúti átkelők állapota nagyon rossz, ami ugyancsak lassítja a haladást. „Minimum félórát csúszik a program, ha sorba kell állni. Egyik vonat jön, a másik megy, közben alig halad a sor. Most jól jártam, látják, máskor ott, a benzinkútnál van a sor vége – mondta az egyik tehergépkocsi vezetője. – Naponta egy-két órát veszteglünk itt. A CB-rádión beszélik a sofőrök Bukarestben és mindenütt, hogy az aradi körgyűrű milyen hírhedt. Gúnyt űznek belőlünk”. A kerülőutat azért építették, hogy mentesítse a várost a teherforgalomtól, illetve megkönnyítse a személyautóval utazók dolgát. De gyakran éppen hátráltatja őket. „Ha így tudtam volna, akkor átmentem volna a városon, mert lehet, hogy sokkal jobban jártam volna” – mondta egy a magyarországi rendszámú autó vezetője, találgatva a várakozás okát.

Az utóbbi másfél évtizedben megsokszorozódott a gépkocsiforgalom, emiatt is nehézkes a közlekedés. A probléma megoldását a vasúti átkelőkön épített felüljárók jelentenék. A munkálatoknak 2011-ben fogtak neki: a nyugati (a hőerőmű melletti) felüljáró 60, a keleti pedig mintegy 30 százalékban el is készült. 2012 szeptemberében azonban, a költségvetési megszorításokra hivatkozva leállították a több mint 23 millió eurós beruházást. Így a naponta több mint ezer hazai és külföldi kamion a félbehagyott munkatelepeken átdöcögve juthat az ország belseje, vagy a nagylaki határ felé.

Az aradi önkormányzat politikai leszámolást sejtett is az építkezés leállítása mögött. A 2012-es parlamenti választások után hatalomra került, Victor Ponta-féle Szociálliberális Unió (USL – a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt máig érthetetlen koalíciója) állíttatta le a beruházást pénzhiányra hivatkozva, mert Arad, a megye és a megyeszékhely vezetése az akkori Demokrata-Liberális Párt (PDL) kezében maradt. Az aradi városvezetés idén emlékezett meg a munkálatok felfüggesztésének hatodik évfordulójáról, kígyót-békát kiáltva az akkori és a jelenlegi szocdemes kormánytöbbségre, de nem szabad elfelejteni, hogy Gheorghe Falcă polgármester és párttársai ma már annak a liberális pártnak a tagjai (amelyikbe beolvadt időközben a PDL), amelyik akkor épp a felüljárókat bojkottáló kormány tagja volt.

Tehát vigyázni kell, hogy mikor, kire mutagtunk ujjal…

De ami tény: a felüljárókat azóta sem fejezték, több versenytárgyalást is kiírtak a munkálatokra, eredménytelenül, mígnem tavaly nekilátott a már említett Tehnodomus, és bár már márciusban el kellett volna készülnie az első, félkészen kapott felüljárónak, több határidőmódosításu tán sem lett belőle semmi.

A mostani ígéret szerint azonban október derkától megszűnik – legalábbis részben – a katasztrofális közlekedés Arad körgyűrűjén. Talán sikerül ezt a dolgot kirángatni a politikai útvesztők kátyújából.

További hírek

Hír beküldése
Székelyföldre és Havasalföldre telepítik át az állatokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint egy tucat sérült a lippai balesetben
Kamionnal ütközött egy mikrobusz.
<em>Hír szerkesztése</em> „Lehetett volna rosszabb is a 2018-as év” [AUDIÓ]
Faragó Péter parlamenti képviselő értékelője.
<em>Hír szerkesztése</em> Történelmi mélyponton a lej
Újabb történelmi mélypontra került a román fizetőeszköz az euróval szemben, a lej átlépte a pszichológiai határnak tekintett 4,70 lejt. A lej a dollárral szemben is gyengült, amelynek egy egysége 4,1377 lejbe került. Elemzők szerint a zuhanás oka a „kapzsisági adó”, az idei költségvetés-tervezet késése és az import növekedése.
<em>Hír szerkesztése</em> Kritikusan alacsony a munkanélküliségi arány [AUDIÓ]
Munkahely lenne, de a bérek nem vonzók a magyarországi munkavállalók számára.
Hír beküldése
Utána a Szinkorn és DJ Tino zenél.
Az Ipartestület szervezi.
<em>Hír szerkesztése</em> Helytörténetek az elmúlt száz évből [AUDIÓ]
Az első kötetbe 26 település fért bele. Folytatása következik.
<em>Hír szerkesztése</em> Nyilvános a Kölcsey-díjasok névsora
Hosszú Zoltán és Siska-Szabó Zoltán (post mortem) kapja 2018-ra az elismerést.
<em>Hír szerkesztése</em> Statisztikai szolgáltatást indított az RMDSZ
Az erdelystat.ro előrejelzéseket is fog közölni.