Kenyérköltemények a GastroPanon

2019. március 29.
Az aradi Expón zajló GastroPan nemzetközi sütőipari szakkiállítás második napján az Év kenyere-díj kiosztását kísérte nagy érdeklődés. Az elmúlt évekhez hasonlóan ipari és kézműves kenyér kategóriában hirdettek győztest.
<em>Hír szerkesztése</em> Kenyérköltemények a GastroPanon
Tarr György műalkotása kenyértésztából

A szervezők tájékoztatása szerint a legjobb ipari technológiával készült kenyér címéért olyan pékségeket képviselő versenyzők jelentkezhettek, akik naponta minimum 500 kilogramm kenyeret állítanak elő. A nyertes alkotást – az élesztőmentes, rozsos pityókás kenyeret – a csíkszentmártoni Bocskor Pékségből Bocskor István készítette. A kenyér ízét és állagát egy különleges kovásznak, a felhasznált természetes alapanyagoknak és az előkeleszítésre és kelesztésre szánt időtartamnak köszönheti. (A további helyezések: 2. Roșu Gabriela – Vel Pitar, Bukarest, 3. Chioreani Florin – Ardelean Adrian Company, Lugos, különdíj: Bârsan Csaba – Bocskor Pékség, Csíkszentmárton.)


Az év ipari kenyere

2019 legjobb kézműves kenyerének a 10 féle lisztből és 10 féle magból készült kenyeret választották, amelyet Geambazu Domnica konstancai pék készített. A kategóriába olyan pékek jelentkezhettek, akik naponta maximum 150 kg kenyeret állítanak elő. A konstancai GNF Bakery Products pékjének kenyere többek közt lenmagot, tökmagot, mákot, szezámmagot, köményt, quinoát, kendermagot, napraforgómagot, chiamagot és psylliumot tartalmaz. (A további helyezések: 2. Bocskor István – Bocskor Pékség, Csíkszentmárton, 2. Diamantis Papapanagis – Rawoil Import Srl., Mărăcineni; különdíj: Beldiman Samson Giorgian – Adriana Bolgiu SNC, Urlați, Gál Rozália – Bocskor Pékség, Csíkszentmárton, Geambazu Nicolae Florin – Megasimitis, Konstanca.)


Az év kézműves kenyere

A szakmai zsűri idén egy nemzetközi díjat is átadott a leginnovatívabb kenyér elkészítéséért magyarországi, sokorópátkai Pedró Pékség pékjének, Takó Zoltánnak, aki a „Szerencsetarsoly” nevű kézműves kenyerével érdemelte ki az elismerést.

A pékversenyeken díjazták a kenyértésztából készült műalkotásoknak is beillől díszmunkákat is, az első helyet Tarr György a Pedró Pékségből érdemelte ki a kereszténység jelképei által ihletett kompozícióval, és az övé lett a legfinomabb péksütemény is, egy csirkemelles, fokhagymás, parajos taréj.


A csirkemelles, fokhagymás, parajos taréjt ávlasztották a legfinomabbnak

A GastroPan szombaton, az utolsó napon 10 és 18 óra között látogatható az aradi Expo kiállítási központban.

További hírek

Hír beküldése
Péntektől vasárnapi rendezik meg a bulisorozatot a repülőtéren.
<em>Hír szerkesztése</em> Amerika megőrül a 18 éves, 231 centis aradi óriásért
A Nemzeti Sport riportja Bobróczky Róbertről.
<em>Hír szerkesztése</em> Kaszás Attila-díjra jelölték a kamaraszínház művészét
Harsányi Attila rangos elismerés küszöbén áll.
<em>Hír szerkesztése</em> Tragédia Fakerten: kukásautó gázolt halálosan
Szörnyű munkabaleset történt hétfőn kora este, egy 29 éves férfi az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécska feljutott a 3. Ligába!
Az osztályozó mindkét meccsét megnyerte a Progresul.
<em>Hír szerkesztése</em> Szent Iván-éji tűzugrás Pécskán [AUDIÓ, VIDEÓ]
Hetedik alkalommal szervezték meg a magyar napokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Lovat mentettek ki egy csatornanyílásból a tűzoltók [VIDEÓ]
Emelődaruval húzták fel a pórul járt állatot.
Hír beküldése
A román külügyminisztérium tudomásul vette, de megalapozatlannak tartja, hogy a magyar Országgyűlés kedden a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum szerintük Trianoni Békeszerződés) 100. évfordulóját. A románok szerint Trianon nem jelent megoldandó problémát, sem tragédiát.
<em>Hír szerkesztése</em> Megszerezte a legutóbbi gólkirályt az UTA
Futószalagon erősítenek a következő bajnokságra az aradiak.
Beadhatók magyar állampolgársági igénylések és egyéb kérvények.