Kenyérköltemények a GastroPanon

2019. március 29.
Az aradi Expón zajló GastroPan nemzetközi sütőipari szakkiállítás második napján az Év kenyere-díj kiosztását kísérte nagy érdeklődés. Az elmúlt évekhez hasonlóan ipari és kézműves kenyér kategóriában hirdettek győztest.
<em>Hír szerkesztése</em> Kenyérköltemények a GastroPanon
Tarr György műalkotása kenyértésztából

A szervezők tájékoztatása szerint a legjobb ipari technológiával készült kenyér címéért olyan pékségeket képviselő versenyzők jelentkezhettek, akik naponta minimum 500 kilogramm kenyeret állítanak elő. A nyertes alkotást – az élesztőmentes, rozsos pityókás kenyeret – a csíkszentmártoni Bocskor Pékségből Bocskor István készítette. A kenyér ízét és állagát egy különleges kovásznak, a felhasznált természetes alapanyagoknak és az előkeleszítésre és kelesztésre szánt időtartamnak köszönheti. (A további helyezések: 2. Roșu Gabriela – Vel Pitar, Bukarest, 3. Chioreani Florin – Ardelean Adrian Company, Lugos, különdíj: Bârsan Csaba – Bocskor Pékség, Csíkszentmárton.)


Az év ipari kenyere

2019 legjobb kézműves kenyerének a 10 féle lisztből és 10 féle magból készült kenyeret választották, amelyet Geambazu Domnica konstancai pék készített. A kategóriába olyan pékek jelentkezhettek, akik naponta maximum 150 kg kenyeret állítanak elő. A konstancai GNF Bakery Products pékjének kenyere többek közt lenmagot, tökmagot, mákot, szezámmagot, köményt, quinoát, kendermagot, napraforgómagot, chiamagot és psylliumot tartalmaz. (A további helyezések: 2. Bocskor István – Bocskor Pékség, Csíkszentmárton, 2. Diamantis Papapanagis – Rawoil Import Srl., Mărăcineni; különdíj: Beldiman Samson Giorgian – Adriana Bolgiu SNC, Urlați, Gál Rozália – Bocskor Pékség, Csíkszentmárton, Geambazu Nicolae Florin – Megasimitis, Konstanca.)


Az év kézműves kenyere

A szakmai zsűri idén egy nemzetközi díjat is átadott a leginnovatívabb kenyér elkészítéséért magyarországi, sokorópátkai Pedró Pékség pékjének, Takó Zoltánnak, aki a „Szerencsetarsoly” nevű kézműves kenyerével érdemelte ki az elismerést.

A pékversenyeken díjazták a kenyértésztából készült műalkotásoknak is beillől díszmunkákat is, az első helyet Tarr György a Pedró Pékségből érdemelte ki a kereszténység jelképei által ihletett kompozícióval, és az övé lett a legfinomabb péksütemény is, egy csirkemelles, fokhagymás, parajos taréj.


A csirkemelles, fokhagymás, parajos taréjt ávlasztották a legfinomabbnak

A GastroPan szombaton, az utolsó napon 10 és 18 óra között látogatható az aradi Expo kiállítási központban.

További hírek

Hír beküldése
Sokba került a kapushiba a feljutásért versengő Chindia ellen.
„A Feltámadt Jézus életet hozott, de ezt az életet élni kell, és nemcsak távolról szemlélni. Aktívan bele kell kapcsolódnunk az Ő életébe és az Ő közösségének az életébe, akkor is, ha ez kockázattal jár. Ha ez nem történik meg, akkor az életnek a perifériájára fogunk szorulni, lehet, hogy gazdagon, talán híresen, de boldogtalanul."
Hír beküldése
Természetes anyagokból, hagyományos módszerekkel festette piros tojásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pély Barna-koncert a Flexben
Május 3-án lép fel az egykori United tagja.
<em>Hír szerkesztése</em> Átvehették az első babacsomagokat az aradiak [AUDIÓ]
A magyar kormány támogatása a Köldökzsinór-programban részt vevő családoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Durrdefekt miatt borult fel a kisbusz kilenc utassal
Szerencsére senki sem sérült meg az autópályán történt balesetben.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti vásár a városháza előtt
Nagypénteken kezdődik.
<em>Hír szerkesztése</em> Tavaszi vásár az Expón
Dísznövények, kerti bútorok, utazási irodák ajánlata.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA 74.: könyvbemutató és futballtörténeti kiállítás
Az alapító Neuman báróra, a legendás játékosokra és meccsekre is emlékeznek.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti ételszentelés Pécskán
A Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére már harmadszor szervezik meg.