Átadták az Év tortája-díjat az aradi GastroPan kiállításon

2019. március 28.
A konstancai Megasimitis Cukrászda terméke nyerte a 2019-es Év tortája-díjat, amit az aradi Expón csütörtökön kezdődött nemzetközi GastroPan sütőipari szakkiállításon ítéltek oda.
<em>Hír szerkesztése</em> Átadták az Év tortája-díjat az aradi GastroPan kiállításon
A győztes cukrász és tortája

A háromnapos vásárt Dél-Kelet-Európa legnagyobb szakmai rendezvényének tartják a szervezők és résztvevők egyaránt: utóbbiak 22 országból érkeztek, és több mint 130 standot állítottak. Az ország második legnagyobb kiállítási központjának mindhárom pavilonja foglalt, sőt az emeleti termeket is belakták a gyártók, forgalmazok, pékségek és cukrászatok képviselői.

„Mi a gyakorlati munkára helyezzük a hangsúlyt, rengeteg bemutató van, amelyeken meg lehet nézni, hogy dolgozik egy világ- vagy olimpiai bajnok cukrász vagy szakács, és ha ilyen személyiségeket látnak a résztvevők, kedvet kapnak arra, hogy innovációba fektessenek, újítsanak” – monda a szervező Pan Gastro Egyesület elnöke, Váradi János. A Magyar Pékszövetség volt elnöke 2001-ben telepedett Budapestről Székelyudvarhelyre, és feleségével indította el a szakkiállítást, amely 11. kiírásához érkezett, és Váradi János szerint évről évre a GastroPan szabja meg a szakma hazai és környező országokbeli képviselői körében a trendeket.

A szervezők által alapított Év tortája-díjat az első napon kiosztották. Idén a dietetikus torta volt a tematika, úgyhogy „mentes” cukrászati költeményeket kellett készíteniük a benevezőknek, akik mintegy kéttucatnyian voltak. A legjobbnak a konstancai Megasimitis Cukrászda termékét ítélte a zsűri. Készítője, Vasilica Ciobaniuc érdeklődésünkre elmondta, hogy nehéz volt elkészíteni, hiszen nem használhatott normál alapanyogat, vajat, tejfölt, tejszínt stb. Két algafajtából, a fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és jótékony hatású fitokemikáliákat nagy mennyiségben tartalmazó spirulinából, valamint a hozzá hasonlóan fehérjedús chlorellából készült a tortája, illetve goji-bogyót használt fel hozzá.

A szervezők bejelentették, hogy a jövő évi versenyre gyümölcstortákkal lehet majd benevezni, de kizárólag őshonos gyümölcsöket használhatnak a cukrászok.

Pénteken délután kihirdetik az Év kenyere-díj győztesét is. A vásár pénteken és szombaton is 10 és 18 óra között látogatható az aradi Expón.

További hírek

Hír beküldése
Péntektől vasárnapi rendezik meg a bulisorozatot a repülőtéren.
<em>Hír szerkesztése</em> Amerika megőrül a 18 éves, 231 centis aradi óriásért
A Nemzeti Sport riportja Bobróczky Róbertről.
<em>Hír szerkesztése</em> Kaszás Attila-díjra jelölték a kamaraszínház művészét
Harsányi Attila rangos elismerés küszöbén áll.
<em>Hír szerkesztése</em> Tragédia Fakerten: kukásautó gázolt halálosan
Szörnyű munkabaleset történt hétfőn kora este, egy 29 éves férfi az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécska feljutott a 3. Ligába!
Az osztályozó mindkét meccsét megnyerte a Progresul.
<em>Hír szerkesztése</em> Szent Iván-éji tűzugrás Pécskán [AUDIÓ, VIDEÓ]
Hetedik alkalommal szervezték meg a magyar napokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Lovat mentettek ki egy csatornanyílásból a tűzoltók [VIDEÓ]
Emelődaruval húzták fel a pórul járt állatot.
Hír beküldése
A román külügyminisztérium tudomásul vette, de megalapozatlannak tartja, hogy a magyar Országgyűlés kedden a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum szerintük Trianoni Békeszerződés) 100. évfordulóját. A románok szerint Trianon nem jelent megoldandó problémát, sem tragédiát.
<em>Hír szerkesztése</em> Megszerezte a legutóbbi gólkirályt az UTA
Futószalagon erősítenek a következő bajnokságra az aradiak.
Beadhatók magyar állampolgársági igénylések és egyéb kérvények.