A magyar állam segítségével újítják fel a borosjenői várat

2019. december 7.
December 11-én budapesti szimpóziumon mutatják be a borosjenői várban idén talált 12. századi kőfaragvány-együttest – döntötték el a budapesti Teleki László Alapítvány és az Arad Megyei Múzeum munkatársai a csütörtöki aradi munkamegbeszélésük alkalmával.
<em>Hír szerkesztése</em> A magyar állam segítségével újítják fel a borosjenői várat
A borosjenői vár

A találkozót a 15. században épült vár romló állagának javítását, a műemlék megmentését célzó projekt részeként tartották meg – közölte az aradi közgyűjtemény a rendezvény után kiadott sajtóközleményében.

Mint arról már beszámoltunk, 2016 óta zajlanak régészeti és művészeti kutatások az Arad megyei település várában, és az idén végzett falkutatások során értékes, Erdély és a Partium szintjén az egyik leggazdagabb kőfaragvány-leletegyüttes került elő. A magyarországi Rómer Flóris-terv keretében, a borosjenői önkormányzat adminisztratív támogatásával megvalósuló projektben résztvevő kolozsvári régészek és művészettörténészek megállapították, hogy a 12. századi román stílusú oszlopfők és egyéb faragványok a vár 16. századi bővítése során az addigra elnéptelenedett Dénesmonostora nevű kolostorból kerültek oda.


Szakmai megbeszélés | Fotó: Nelu Scripciuc

A csütörtöki találkozó a borosjenői vár megtekintésével kezdődött, majd Aradon, a múzeumban tartott megbeszéléssel és a páratlan leletegyüttes szemrevételezéssel ért véget. A kőfaragványokat konzerválják, restaurálják és kiállításon mutatják majd meg a nagyközönségnek. December 11-én budapesti szimpóziumon mutatják be a szakmának az értékes középkori leleteket – közölte Florin Mărginean aradi régész.

A rendezvényen a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem művészettörténészei, restaurátorok, a Kolozsvári Történeti Múzeum munkatársai (Módy Péter kőrestaurátor, Kovács Zsolt, Weisz Attila és Szekeres-Ugron Villő művészettörténészek, Keresztes Melinda helyi történész-hallgató, Csók Zsolt régész), továbbá a Teleki László alapítvány munkatársai (Kollár Tibor, Wekerle Szabolcs), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a ELTE munkatársai, a Magyar Tudományos Akadémia részéről Marosi Ernő művészettörténész, Entz Géza művészettörténész, Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos, továbbá az aradi múzeum munkatársai vettek részt.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Nem állt meg a stopnál – baleset lett belőle
A vétkes sofőr megsérült.
Hír beküldése
Aradon futtatták őket a gyanúsítottak.
<em>Hír szerkesztése</em> Időjárás-előrejelzés: kapunk hideget, meleget
Felmelegszik az idő a régiók többségében az elkövetkező napokban, a Körösök vidékén akár 11 Celsius-fokos nappali csúcsok is lesznek, a jövő héttől kezdődően azonban felére csökkenek a hőmérsékletek, csapadék inkább január 25-étől kezdődően valószínű. A hónap végétől ismét lehűlés várható.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb gyerekek kerültek kórházba a német iskolából
Rejtélyes tömeges megbetegedés.
<em>Hír szerkesztése</em> Jávor „Pali” utolsó mulatása
Zenés előadás a színészóriás tiszteletére.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA: gólzápor az utánpótláscsapat ellen
Két védővel erősített az aradi csapat.
Egyszerűsített honosítási eljárás és azzal kapcsolatos ügyintézések.
<em>Hír szerkesztése</em> Átadták a Kölcsey-díjakat [AUDIO, VIDEO]
A Magyar Kultúra Napja alkalmából.
<em>Hír szerkesztése</em> Átadták az Ezüstfenyő-díjakat
Az aradi Farkas Viktória is a kitüntetettek között van.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétfőtől folytatódik a tanítás a német líceumban
Visszatérhetnek az iskolába, ahol tömeges megbetegedés történt.