Online igényelhető az erkölcsi bizonyítvány

2023. február 1.
Szerdától egy kísérleti program részeként online is igényelhető az erkölcsi bizonyítvány a ghiseul.ro és a hub.mai.gov.ro platformon – emlékeztet a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium.
<em>Hír szerkesztése</em> Online igényelhető az erkölcsi bizonyítvány
Illusztráció | Fotó: Arad Megyei Rendőr-főkapitányság

A közlemény szerint az állampolgárok kétféle módon juthatnak hozzá a dokumentumhoz: közvetlenül, a hub.mai.gov.ro portálra való bejelentkezésük után, vagy a ghiseul.ro portálon keresztül, mert a két platform össze van kapcsolva.

A minisztérium adatai szerint évente átlagban közel kétmillió román állampolgár fordul a rendőrséghez erkölcsi bizonyítványért. „Számukra jelentős könnyítés, hogy a dokumentumot most már néhány kattintással megszerezhetik” – idézte a közlemény Sebastian Burduja tárcavezetőt. A közlemény idézte Lucian Bode belügyminisztert is, aki szerint a kísérleti program jelentősen egyszerűsíti a belügyminisztérium és a polgárok közötti kapcsolatot.

A kísérleti programot július végéig kiterjesztik a jogi személyekre is.

Az elektronikus erkölcsi bizonyítvány igénylésének két módozata van:

  • a www.ghiseul.ro weboldalon keresztül azoknak, akik regisztráltak vagy regisztrálni kívánnak ezen a platformon. A bizonyítvány igényléséhez a személyazonosság elektronikus igazolására van szükség, ami egy romániai bankok által kibocsátott, 3D Secure azonosítással ellátott bankkártyával történik. Az igazolás után a hub.mai.gov.ro platformra irányítják át a felhasználókat, ahol kitölthetik az online típuskérvényt.
  • a hub.mai.gov.ro weboldalon keresztül azoknak, akik nem regisztráltak a ghiseul.ro platformon vagy nem rendelkeznek romániai bankok által kibocsátott bankkártyával. A bizonyítvány igénylőinek ki kell tölteniük egy online űrlapot, de a személyazonosságuk igazolásához személyesen jelentkezniük kell egy rendőrségi ügyfélszolgálati ablaknál.

A személyazonosság igazolása egyelőre csak az erkölcsi igazolványokat kiállító rendőrségeken lehetséges, de a későbbiekben ezt kiterjesztik valamennyi ügyfélszolgálatot nyújtó belügyminisztériumi intézményre.

A hub.mai.gov.ro platformon történő sikeres regisztráció után az erkölcsi bizonyítvány igénylői a „Szolgáltatások” menüpontra kattintanak, kiválasztják a legördülősávról az igénylés célját, és elküldik az anyakönyvi adatokkal előre kitöltött kérelmet. A rendszer automatikusan kiállítja az elektronikus aláírással ellátott erkölcsi bizonyítványt, amely a kiállítás napjától számított hat hónapig érvényes.

Agerpres

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Összeütközött két autó Nagyiratos és Kisvarjas között
Hat személyt szállítottak kórházba.
Hír beküldése
Egy órával kevesebbet fogunk aludni.
<em>Hír szerkesztése</em> Elhunyt két gépkocsivezető Berzován
Az áldozatok 87 és 77 évesek voltak.
<em>Hír szerkesztése</em> Vígjáték, vers, zene – A kamaraszínház áprilisi programja
A Szigligeti Színház, a Kaláka együttes és Montanaro lép fel Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Bangladesi határsértőket fogtak el Tornyán
Illegális „kivándorlók”.
<em>Hír szerkesztése</em> E-hulladékgyűjtés Pécskán
Új konyhai robotgépeket húznak ki a tombolán.
<em>Hír szerkesztése</em> Jenei Imre 86 éves
A Puskás Intézet is felköszöntötte a Nagyváradon élő szaktekintélyt.
Magyar üzletembereket várnak, a meghívott Miklós Zoltán.
<em>Hír szerkesztése</em> Ez hogy történt? Forgalommentes úton ütközött két kamion
Egy személy súlyosan megsérült.
<em>Hír szerkesztése</em> Szabó Ödön: sok gólt rúgtunk az elmúlt két évben a magyar oktatásért
Az RMDSZ által közreadott interjú.