Bruttó 100 ezer forintra emeli a magyar kormány az „iskolapénzt”

2023. február 23.
A magyar kormány a többszörösére növeli a határon túli oktatási-nevelési támogatást, és támogatja a Rákóczi Szövetség iskolabuszprogramjának elindítását Erdély szórványtelepülésein – jelentette be Panyi Miklós, a magyar Miniszterelnökség stratégiai államtitkára szerdán Kolozsváron.
<em>Hír szerkesztése</em> Bruttó 100 ezer forintra emeli a magyar kormány az „iskolapénzt”
A magyar iskolaválasztást támogatják | Fotó: Rákóczi Szövetség

Az erdélyi szórványmegyék magyar oktatási szakembereinek jelenlétében zajló sajtótájékoztatón Panyi Miklós rámutatott: az egész Európára jellemző demográfiai fogyás a Kárpát-medencei magyarságot is különösen érinti. A csökkenő gyereklétszám miatt a határon túli magyarság számára nehézséget okoz a magyar anyanyelvű oktatási intézmények fenntartása, az anyanyelvű oktatáshoz való hozzáférés, és ezekre a kihívásokra a magyar kormánynak reagálnia kell. „Egy ilyen eszköz lehet az iskolabuszokból álló hálózat fenntartása, ami segíti a magyar anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférést” – mondta Panyi Miklós.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány elkötelezett a magyar iskolát választók mellett, és emlékeztetett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek a Magyar Állandó Értekezleten (Máért) tett tavaly novemberi bejelentésére, miszerint a kormány a jelenlegi 22 400 forintról a többszörösére növeli a határon túli oktatási-nevelési támogatást. Elmondta: Kárpátalján a háborús nehézségek miatt januártól bruttó 100 ezer forintnak megfelelő összeget kapnak a magyar oktatás mellett döntők, és a következő tanévtől hasonló nagyságú összeg jut a többi határon túli magyar közösség magyar iskola mellett döntő tagjainak is.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke emlékeztetett: a szervezet a maga civil eszközeivel járul hozzá a külhoni magyar oktatás fenntartásához, és 2004 óta a Felvidéken strukturált iskolaválasztási programmal is jelen van. „E program mögött Magyarországon az elmúlt években egy nagyszabású társadalmi összefogás jött létre” – mondta, hozzátéve, hogy a székelyföldi megyék kivételével Erdélyre is kiterjesztették. Jövő tanévtől a Felvidéken tavaly beindított iskolabuszprogrammal is „rákanyarodnak” Erdélyre, 31 szórványtelepülésen vezetik be a magyar kormány támogatásával, az Iskola Alapítvánnyal együttműködve.

Csáky Csongor elmondta: a program keretében 11 erdélyi megyében mintegy félezer diákot szállítanak több mint száz településről 34 általános iskolába. Abban bíznak, hogy Erdélyben legalább akkora sikert arat a program, mint a Felvidéken, ahol hatására 30 százalékkal nőtt az első osztályba beíratott gyerekek száma. A szövetség a 9 személy szállítására alkalmas 36 iskolabusz teljes üzemeltetését vállalja. A járműveket 501 millió forintért vásárolták a magyar kormány támogatásával.

„Minden olyan támogatás, program, mely a magyar nyelvű oktatást tovább segíti, üdvözlendő” – jelentette ki Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai alapján arról számolt be, hogy 2012 és 2021 között Erdély 15 megyéjében 10 százalékkal, 1,05 millióról 940 ezerre csökkent a közoktatásban tanuló diákok száma. A létszámcsökkenés az alapfokú és középfokú oktatásban minden szinten tetten érhető, és a magyar közösségeket a román népességnél nagyobb mértékben érinti – mondta számokkal alátámasztva.

Az iskolabuszprogram helyszíneinek kiválasztásáról az MTI kérdésére elmondta: egy előzetes felmérés alapján azokat a településeket, iskolákat részesítették előnyben, melyek a legtöbb gyereket tudják bevonzani, hiszen a romániai iskolabuszprogram számos településen nem működik, rossz a jármű, vagy nincs, aki vezesse.

A 15 erdélyi megyében ingyenes délutáni oktatási programot is működtető alapítvány elnöke arról is beszámolt, hogy egyes településeken már kezdenek látszani az eredmények: nő a magyar iskolába iratkozók száma. A jövő évi beiskolázási program áprilisban indul az újabb támogatási eszközöket is hangsúlyozó kampánnyal.

MTI

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Összeütközött két autó Nagyiratos és Kisvarjas között
Hat személyt szállítottak kórházba.
Hír beküldése
Egy órával kevesebbet fogunk aludni.
<em>Hír szerkesztése</em> Elhunyt két gépkocsivezető Berzován
Az áldozatok 87 és 77 évesek voltak.
<em>Hír szerkesztése</em> Vígjáték, vers, zene – A kamaraszínház áprilisi programja
A Szigligeti Színház, a Kaláka együttes és Montanaro lép fel Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Bangladesi határsértőket fogtak el Tornyán
Illegális „kivándorlók”.
<em>Hír szerkesztése</em> E-hulladékgyűjtés Pécskán
Új konyhai robotgépeket húznak ki a tombolán.
<em>Hír szerkesztése</em> Jenei Imre 86 éves
A Puskás Intézet is felköszöntötte a Nagyváradon élő szaktekintélyt.
Magyar üzletembereket várnak, a meghívott Miklós Zoltán.
<em>Hír szerkesztése</em> Ez hogy történt? Forgalommentes úton ütközött két kamion
Egy személy súlyosan megsérült.
<em>Hír szerkesztése</em> Szabó Ödön: sok gólt rúgtunk az elmúlt két évben a magyar oktatásért
Az RMDSZ által közreadott interjú.