Orbán Viktor tanácsadója lett Jenei Imre

A fő cél egy magyar támogatásból megvalósuló labdarúgó-akadémia a 25 százalékban magyarok lakta Bihar megyében.

A bukaresti Steauával 1986-ban BEK-győztes erdélyi magyar edző, Jenei Imre Orbán Viktor magyar miniszterelnök sportügyi tanácsosa lett – írja a Nemzeti Sport.

A román válogatottal az 1990-es világbajnokságon és a 2000-es Európa-bajnokságon járt veterán tréner Nagyváradon él, és kora (81 esztendős) miatt a tanácsadás telefonbeszélgetések révén zajlik, általában hetente beszél a kormányfővel. A fő cél egy magyar támogatásból megvalósuló labdarúgó-akadémia a 25 százalékban magyarok lakta Bihar megyében – a csíkszeredai mintájára. Jenei elmondta, hogy régóta ismeri a magyar kormányfőt, akit futballszerető emberként nem tudott visszautasítani. A tanácsadás pedig elsősorban a nagyváradi és Bihar megyei, futballal kapcsolatos információkat jelent, de úgy gondolja, Orbán Viktor felkeresi majd Váradot, hogy az akadémia helyét kiválassza, és a részletekről egyeztessen.

A Gazeta Sporturilor román sportnapilap a Romániára mért újabb csapásnak nevezi, hogy Orbán Viktor sportügyi tanácsosa lett Jenei Imre – idézi a Nemzeti Sport –, holott az edzőlegenda 1992-ben és 1993-ban a magyar válogatottat is irányította. A román újság azt is felemlegeti, hogy a magyar kormány masszív befektetései a székelyföldi klubokba máris meghozták első sikerüket, hiszen a Sepsi OSK bejutott az 1. Liga felsőházi rájátszásába, a legjobb hat csapat közé. Jenei pályafutásának részletes ismertetése mellett megemlítik, hogy Viorica Dăncilă román miniszterelnök is nemrég nevezett ki egy sportügyi tanácsost Gabriela Daniela Cota személyében, akinek azonban mindössze annyi köze van a sporthoz, hogy a férje a zilahi férfi röplabdaklub elnöke.

Jenei Imre az Arad megyei Bélegregyen született 1937. március 28-án, és az Aradi Vörös Lobogóban (előbb ITA, utóbb UTA) kezdte pályafutását. Utóbb játszott a Steauában (akkor CCA), majd 1969-ben a török Kayserisporban fejezte be karrierjét (12-szer szerepelt a román válogatottban is közben). Edzőként Romániában, Magyarországon és Görögországban dolgozott.

A rovatból ajánljuk:

Jenei Imre 87 éves lett
Játszott az UTÁ-ban, a Steauával edzőként BEK-et nyert.
Bukaresti vereségével lemaradt a felsőházi rájátszásról az UTA
A meccset beárnyékolta a két szurkolótábor közötti tömegverekedés.
Fordulatos meccsen nyert az UTA a Craiova ellen
Továbbra is versenyben áll a felsőházi rájátszásba jutás jelentő 6. helyért.
A Rapid gyorsvonatként gázolt át az UTÁ-n
Az aradi csapat az ezt megelőző öt meccsén négyszer nyert és egy döntetlent játszott.
Továbbra is versenyben az UTA a felsőházi rájátszásért
Legutóbbi öt mérkőzésén veretlen a csapat.