Interliga: a nagybetűs futball előszobája [AUDIÓ]

2018. október 19.
A szervezők és az edzők állítják: az interligás tapasztalat hasznára válik a fiataloknak, hiszen mire abba a korba lépnek, amikor megkezdik a nagypályás bajnokságokat, több éves gyakorlattal, nemzetközi meccsekkel a lábukban állhatnak ki az ellenfelekkel szemben.
<em>Hír szerkesztése</em> Interliga: a nagybetűs futball előszobája [AUDIÓ]

Tizenkettedik alkalommal zajlik Interliga néven a magyar és román határ menti megyék közös labdarúgó-bajnoksága, amelyben a 7–10 éves gyerekekből álló csapatok vesznek részt. Az európai uniós támogatással életre hívott, de azóta önszerveződővé vált sorozat egy űrt tölt be, hiszen a legkisebb korosztályoknak a két ország egyikében sem szerveznek rendszeres bajnokságot. A szervezők és az edzők állítják: az interligás tapasztalat hasznára válik a fiataloknak, hiszen mire abba a korba lépnek, amikor megkezdik a nagypályás bajnokságokat, több éves gyakorlattal, nemzetközi meccsekkel a lábukban állhatnak ki az ellenfelekkel szemben.

Egy szabványméretű játéktéren négy kispályát alakítanak ki, ezeken zajlanak párhuzamosan a négy korosztály meccsei. Minden korcsoportban 16 csapat szerepel, és mindenki játszik mindenkivel. Hétvégenként 3-3 fordulót bonyolítanak le.

Férfias belemenések, kemény szerelések, köténycselek, bomba-, és – olykor bizony – potyagólok jelentik a sava-borsát az Interligának. Olyan a hangulat, mint egy igazi derbin, a szurkolók derékhadát, a B-középet a szülők alkotják.

Az Interligát a rendszeres játék igénye hívta életre, hiszen a 7, 8, 9 és 10 éves korosztálynak sem Romániában, sem Magyarrszágon nincs rendszeres meccslehetősége, általában a szünidőkben szervezett nyári és téli tornákon mutathatják meg élesben a gyerekek, mit is tanulnak az edzéseken – mondta a romániai társszervező, az Aradi Atletico utánpótlásközpont alapítója, Mészár Sándor.

Az első évben az Európai Unió támogatását élvezte a kezdeményezés, Békéscsaba és Arad tükörprojektje révén. A sikert legjobban az jelzi, hogy azóta önszerveződővé vált az Interliga.

Pedig kezdetben épp onnan gördítettek akadályt a projekt elé, ahonnan nem várták volna. A romániai sportági szövetség kezdetben nem ismerte el a bajnokságot. Ehhez képest utóbb lemásolta a bajnoki rendszert – emlékezett vissza Mészár Sándor.

Igazodva a nemzetközi európai irányvonalhoz, ezekben a korosztályos bajnokságokban egy ideje nem hirdetnek győztest. Mészár Sándor aradi társszervező szerint ugyanakor a gyereknek a szakma fejlődésen túl a személyiségfejlődésükre is jó hatással van, felelősségtudatra neveli őket.

A szezon jövő tavasszal ér véget.

Október derekán az aradi fordulón készült Pataky Lehel Zsolt összeállítása a Temesvári Rádió Magyar adása számára. Hallgassa meg:

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Visszavágott Gyula az aradi önkormányzati focicsapatnak
Tíz góllal válaszolt testvérvárosának a fürdővárosi „válogatott”.
Hír beküldése
Megkezdődött az iskolai beiratkozás első szakaszának hajrája.
<em>Hír szerkesztése</em> Megkezdődött a próbaérettségi [FRISSÍTVE]
A 11. és 12. osztályos diákok vesznek részt.
<em>Hír szerkesztése</em> Degré Alajos dédunokája volt Lippa vendége [AUDIÓ]
Degré András felolvasást tartott a dédapjáról elnevezett olvasókörben.
<em>Hír szerkesztése</em> Műfű, műfoci
Súlyos vereséget szenvedett hazai pályán az UTA.
<em>Hír szerkesztése</em> Zorán, Tóték és Svejk Aradon – a kamaraszínház kínálja
Március 22-én indul és április 10-ig trat a bérletárusítás.
<em>Hír szerkesztése</em> Világosi zarándoklat Böjte Csabával [AUDIÓ]
Nemzeti ünnepeinket ne silányítsuk munkaszüneti nappá!
<em>Hír szerkesztése</em> „Nem engedhetjük meg magunknak az ellenségeskedés luxusát” [AUDIÓ]
Faragó Péter március 15-i beszéde.
<em>Hír szerkesztése</em> „Az ünnep emlékeztet, de üzen is: megmaradni!” [AUDIÓ]
Semjén Zsolt március 15-i beszéde Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar kultúrkincsekből nyílt kiállítás [AUDIÓ]
Az első világháború után Aradon maradt festmények május 2-ig láthatók.