Interliga: a nagybetűs futball előszobája [AUDIÓ]

2018. október 19.
A szervezők és az edzők állítják: az interligás tapasztalat hasznára válik a fiataloknak, hiszen mire abba a korba lépnek, amikor megkezdik a nagypályás bajnokságokat, több éves gyakorlattal, nemzetközi meccsekkel a lábukban állhatnak ki az ellenfelekkel szemben.
<em>Hír szerkesztése</em> Interliga: a nagybetűs futball előszobája [AUDIÓ]

Tizenkettedik alkalommal zajlik Interliga néven a magyar és román határ menti megyék közös labdarúgó-bajnoksága, amelyben a 7–10 éves gyerekekből álló csapatok vesznek részt. Az európai uniós támogatással életre hívott, de azóta önszerveződővé vált sorozat egy űrt tölt be, hiszen a legkisebb korosztályoknak a két ország egyikében sem szerveznek rendszeres bajnokságot. A szervezők és az edzők állítják: az interligás tapasztalat hasznára válik a fiataloknak, hiszen mire abba a korba lépnek, amikor megkezdik a nagypályás bajnokságokat, több éves gyakorlattal, nemzetközi meccsekkel a lábukban állhatnak ki az ellenfelekkel szemben.

Egy szabványméretű játéktéren négy kispályát alakítanak ki, ezeken zajlanak párhuzamosan a négy korosztály meccsei. Minden korcsoportban 16 csapat szerepel, és mindenki játszik mindenkivel. Hétvégenként 3-3 fordulót bonyolítanak le.

Férfias belemenések, kemény szerelések, köténycselek, bomba-, és – olykor bizony – potyagólok jelentik a sava-borsát az Interligának. Olyan a hangulat, mint egy igazi derbin, a szurkolók derékhadát, a B-középet a szülők alkotják.

Az Interligát a rendszeres játék igénye hívta életre, hiszen a 7, 8, 9 és 10 éves korosztálynak sem Romániában, sem Magyarrszágon nincs rendszeres meccslehetősége, általában a szünidőkben szervezett nyári és téli tornákon mutathatják meg élesben a gyerekek, mit is tanulnak az edzéseken – mondta a romániai társszervező, az Aradi Atletico utánpótlásközpont alapítója, Mészár Sándor.

Az első évben az Európai Unió támogatását élvezte a kezdeményezés, Békéscsaba és Arad tükörprojektje révén. A sikert legjobban az jelzi, hogy azóta önszerveződővé vált az Interliga.

Pedig kezdetben épp onnan gördítettek akadályt a projekt elé, ahonnan nem várták volna. A romániai sportági szövetség kezdetben nem ismerte el a bajnokságot. Ehhez képest utóbb lemásolta a bajnoki rendszert – emlékezett vissza Mészár Sándor.

Igazodva a nemzetközi európai irányvonalhoz, ezekben a korosztályos bajnokságokban egy ideje nem hirdetnek győztest. Mészár Sándor aradi társszervező szerint ugyanakor a gyereknek a szakma fejlődésen túl a személyiségfejlődésükre is jó hatással van, felelősségtudatra neveli őket.

A szezon jövő tavasszal ér véget.

Október derekán az aradi fordulón készült Pataky Lehel Zsolt összeállítása a Temesvári Rádió Magyar adása számára. Hallgassa meg:

További hírek

Hír beküldése
Az RMDSZ fizette ki Barabás Béla sírkertjének a bérleti díját.
Hír beküldése
Egy pécsi darabot és egy Arad–Gyula koprodukciót láthatnak a nézők.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar nyelvű tájékoztatást kérnek a hulladékgazdálkodásra
Az RMDSZ megyei tanácsosai indítványozták.
<em>Hír szerkesztése</em> Kabaré Kisjenőben
A margittai Horváth János Színjátszó Csoport nevetteti meg a közönséget.
<em>Hír szerkesztése</em> A kisiratosi gyermekotthonnak gyűjtöttek [AUDIÓ]
A Csiky Gergely Főgimnázium diákjai kitettek magukért a zöldség–gyümölcs-akcióban.
<em>Hír szerkesztése</em> Fizikai és lelki építkezés Varsándon [AUDIÓ]
Megáldották az evangélikus templom új tornyát és a felújított Obetkó-házat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bákóban sem ment a gólszerzés
Kikapott az UTA Moldvában, ráadásul emberhátrányban fejezte be a meccset.
Hír beküldése
Megkezdődtek az előkészületek a jövőre 25 éves Arad–Gyula testvérvárosi kapcsolat megünneplésére. Az aradi önkormányzat küldöttsége szerdán látogatott a fürdővárosba a Kézfogások programsorozat keretében. Az együttműködést az általános iskolákra és a múzeumokra is ki szeretnék terjeszteni.
Minden második kedden és pénteken viszik el az újrahasznosíthatót.
Hír beküldése
Zenél a Roulette.