Hivatalosan is használhatják az FC UTA nevet

Az Aradi Bíróság június 7-én kihirdetett jogerős ítélete alapján a másodosztályú labdarúgó-bajnokság harmadik helyén végzett aradi futballcsapat hivatalos neve immáron Fotbal Club UTA Arad – jelentette be Codru Grădinariu klubmenedzser az Alin Vesa ügyvéddel és Dan Procával, a szurkolói klub elnökével tartott vezetőség szombat délelőtti közös sajtótájékoztatón.

Mint köztudott, a piros-fehér mezes csapat mögött egy civil szervezet, az UTA Bătrâna Doamnă (Öreg Hölgy) Sportegyesület áll, ennek a nevét sikerült végre megváltoztatni a hőn áhított FC UTA névre.

A szurkolói klub rendelkezett eddig az ős-UTA (a Neuman báró által a második világháború után alapított egylet) eredménylajstromával, a címer- és klubszínhasználati joggal, amelyet átruházott a 2013–2014-es szezont a IV. ligában kezdő, s onnan a jövő heti I. Ligás osztályozóig kapaszkodott csapatra. A névhasználati ügyben Dan Proca, a szurkolók vezetője szerint azért kellett az igazságszolgáltatáshoz fordulniuk, mert az FC UTA Arad nevet egy másik – de azóta felszámolt – civil szervezet védte le a 2000-es évek elején, amikor az aradi csapat a Nagyszalontai Liberty-vel való fúzió nyomán maradhatott az élvonalban.

A patinás aradi futballcsapat több tulajdonosváltáson esett át, és egyszerre „több szálon is futott”. A 2014-ben a IV. Ligát megnyerő gárdáal párhuzamosan a másodosztályban is szerepelt egy olasz üzletember által gründolt UTA, de az abban az évben feloszlott, s a szurkolók az új csapatot fogadták a szívükbe, amely jogilag, és a labdarúgó-szövetség szerint is az eredeti UTA jogutódjának tekinthető. A csapat újjáépítésének és az UTA-hagyományok folytatásának kezdeményezője Mészár Sándor, a megyei ifjúsági és sportigazgatóság vezetője, aki arra fektette a hangsúlyt, hogy a csapat zömét aradiak alkossák, a közösség magáénak érezze az együttest, és az utánpótlásközpontban is aradi fiatalokat neveljenek ki. Mára az egyesület az egyik legstabilabb, anyagilag és szakmailag megbízható futballcsapattá nőtte ki magát hazai szinten.

A rovatból ajánljuk:

Ezüstéremmel vigasztalódhat az aradi női kosárlabdacsapat
A döntő harmadik meccsét is elveszítette.
Döntetlent játszott az UTA az alsóházi rangadón
Van esély a Konferencia-liga-rájátszásra.
Túl nagy falat volt a „szebeni szalámi”
Kétgólos vereséget szenvedett az UTA hazai pályán a Hermannstadtól.