A román határrendészek szigorítása keresztbe tesz a Szupermaratonnak

A migránsáradat- és terrorveszély miatt a román határőrizeti szervek által bevezetett kötelező és személyes igazoltatás, valamint minden egyes útiokmány tüzetes átvizsgálása akadályokat gördít a 19. Békéscsaba–Arad–Békéscsaba Szupermaraton szervezői és résztvevői elé egyaránt. Bognár Levente aradi alpolgármester az Aradi Híreknek elmondta, hogy a tornyai határátkelőhelyen történt szerdai egyeztetésen azt sikerült elérniük, hogy minden rajtszámmal rendelkező versenyzőtől összegyűjtik az iratokat, és azokat egyszerre ellenőrzik át. A határon átnyúló május 21–22-i tömegsport-rendezvényen közel ezren állnak rajthoz, és ha hozzávesszük a kísérőket s edzőket, elképzelhető mekkora munka az átléptetés. Az elmúlt években sikerült gördülékenyen megoldani ezt, de a tavalyi arab bevándorláshullám nyomán a román határőrség megszigorította az átjárást (lássuk be, a legtöbb helyen teljesen feleslegesen).

A főszervező Békéscsabai Atlétikai Club honlapjának tájékoztatása szerint nagy fegyelmezettséget igénylő intézkedéseket kell végrehajtani mind a résztvevők, mind a rendezők részéről. Azok magyarországi versenyzők, akik nem szállnak meg Aradon, a rajtszámuk bemutatása után kapják vissza az okmányukat Aradon, és reggel átvehetik a rajtnál. Békéscsabán a célban, a Városházán, a kijelölt helyen kapja meg a sportoló az okmányát, a rajtszáma leadásával. Természetesen az okmányról mindenki kap egy hitelesített másolatot a szállásbejelentkezés érdekében. Fontos tudni, hogy csak a rendezők által jóváhagyott, hivatalosan benevezett, rajtszámmal rendelkező futók, kerékpárosok és görkorcsolyázók haladhatnak az úton (itt kell megjegyezni, hogy a kerékpártúra nem verseny, a megkülönböztetett jelzésű autó mögött szabad csak haladni, mely a szakaszok előtt meghatározott sebességgel vezeti a mezőnyt).

Aradon a vasárnapi rajt egy órával később, román idő szerint 10 órakor lesz, éppen a határátlépések miatt. Békéscsaba főterére várhatóan (magyar idő szerinti) 14.30-tól kezdve érkeznek a sportolók.

A rovatból ajánljuk:

Megpuhította az acélt az UTA – magabiztos győzelem az alsóházi rangadón
Az aradi csapat a rájátszásban még veretlen galaci együttest fogadta, és gól nélküli első félidő után 3–1 arányban nyert. A zártkapus büntetés végrehajtását felfüggesztették, így ismét beengedték a nézőket a stadionba.
Ezüstéremmel vigasztalódhat az aradi női kosárlabdacsapat
A döntő harmadik meccsét is elveszítette.
Döntetlent játszott az UTA az alsóházi rangadón
Van esély a Konferencia-liga-rájátszásra.
Túl nagy falat volt a „szebeni szalámi”
Kétgólos vereséget szenvedett az UTA hazai pályán a Hermannstadtól.