Kihirdették az új nyugdíjtörvényt

2019. július 8.
Klaus Iohannis államelnök hétfőn aláírta az új nyugdíjtörvényt, amelynek értelmében két év alatt 70 százalékkal növekednek az öregségi járandóságok.
<em>Hír szerkesztése</em> Kihirdették az új nyugdíjtörvényt
Illusztráció

A jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően hatályba lép. A parlament június végén szavazta meg az új nyugdíjtörvényt. Az ellenzék bírálta a jogszabályt, mert szerinte hosszú távon nem tartható fenn a jelentős nyugdíjemelés, de egyetlen törvényhozó sem szavazott ellene, 70-en tartózkodtak.

A parlament június végén már másodszor fogadta el a jogszabályt, miután tavaly decemberben is megtette, de akkor a törvény nem állta ki az alkotmányossági normakontrollt, és visszakerült a törvényhozáshoz.

A jogszabály szerint szeptembertől 15 százalékkal nő a nyugdíj, majd a jövő év szeptember elsejétől a nyugdíjpont – amelynek alapján kiszámolják az öregségi járandóságokat – értéke eléri az 1775 lejt. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak már a jövő év őszén több mint 60 százalékkal magasabbak lesznek a jelenleginél, és 40 százalékkal meghaladják a szeptember elsején megemelt járandóságot.

Iohannis az elmúlt hónapokban többször élesen bírálta a kormányt amiatt, hogy populista intézkedéseket hoz, felelőtlen bér- és nyugdíjemeléseket hajt végre csak azért, hogy megőrizze hatalmát, nem törődve a hosszú távú gazdasági következményekkel.

Az idei első negyedévben 1227 lej volt az átlagnyugdíj Romániában.

A különnyugdíjak megmaradnak, és minden nyugdíjat újra kiszámolnak. A nyugdíjpont értékéhez minden olyan típusú jövedelem hozzáadódik, amely után a munkavállaló társadalombiztosítást fizetett. Ilyen jövedelemnek számít a 13. fizetés, a pótlék, a prémium, a plusz órák stb.

A mesteri és a doktori képzés idejét is beleszámítják a szolgálati időbe, ezekre az évekre 0,25 nyugdíjpont jár. A három vagy annál több gyermeket nevelő anyák 6 évvel hamarabb kérhetik az öregségi nyugdíjazásukat, amennyiben minimum 15 évig fizették a társadalombiztosítást. Négy gyermektől plusz 1 évet számolnak.

Az özvegyi nyugdíj értéke az elhunyt házastárs nyugdíjának 25 százaléka lesz, ez az összeg hozzáadódik a saját nyugdíjhoz. A férfiak 65 éves, a nők 63 éves korukban mehetnek öregségi nyugdíjba. A kötelező teljes társadalombiztosítási hozzájárulás 35 év mind a nők, mind a férfiak esetében.

MTI / Agerpres

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Tervezet: januártól 2262 lej lenne a minimálbér
Felsőfokú végzettségűeknek még több.
Hír beküldése
A bevételt a Pio Atya Gyermekotthonnak és a Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlja fel.
Hír beküldése
Katonai tiszteletadással, Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján szerda reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Az évforduló alkalmából országszerte és külföldön is több megemlékezést szerveznek.
<em>Hír szerkesztése</em> EMNP-gyűlés Sofronyán
Közösségi rendezvénnyé nemesült az együttlét.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétvégén óraátállítás!
Áttérünk a téli időszámításra.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar állami kitüntetést kap Khell Levente
Pedagógusi, kultúraszervező és hagyományápoló munkásságát ismerik el.
<em>Hír szerkesztése</em> Újra megnyitotta kapuit a váraljai uszoda
Műszaki okok miatt két hónapig volt zárva az idén átadott létesítmény.
<em>Hír szerkesztése</em> Tovább tart az indiánnyár
A jövő héttől azonban lehűlés várható.
<em>Hír szerkesztése</em> Értékes kőfaragványokat találtak a borosjenői várfalban
Szeretnének egy vándorkiállítást is szervezni, ám az anyag végső helye a vár lenne.
<em>Hír szerkesztése</em> Tizennyolc – Előadás a nagy háború utolsó három napjáról
A magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház Aradon.