Kihirdették az új nyugdíjtörvényt

2019. július 8.
Klaus Iohannis államelnök hétfőn aláírta az új nyugdíjtörvényt, amelynek értelmében két év alatt 70 százalékkal növekednek az öregségi járandóságok.
Hír beküldése
Illusztráció

A jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően hatályba lép. A parlament június végén szavazta meg az új nyugdíjtörvényt. Az ellenzék bírálta a jogszabályt, mert szerinte hosszú távon nem tartható fenn a jelentős nyugdíjemelés, de egyetlen törvényhozó sem szavazott ellene, 70-en tartózkodtak.

A parlament június végén már másodszor fogadta el a jogszabályt, miután tavaly decemberben is megtette, de akkor a törvény nem állta ki az alkotmányossági normakontrollt, és visszakerült a törvényhozáshoz.

A jogszabály szerint szeptembertől 15 százalékkal nő a nyugdíj, majd a jövő év szeptember elsejétől a nyugdíjpont – amelynek alapján kiszámolják az öregségi járandóságokat – értéke eléri az 1775 lejt. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak már a jövő év őszén több mint 60 százalékkal magasabbak lesznek a jelenleginél, és 40 százalékkal meghaladják a szeptember elsején megemelt járandóságot.

Iohannis az elmúlt hónapokban többször élesen bírálta a kormányt amiatt, hogy populista intézkedéseket hoz, felelőtlen bér- és nyugdíjemeléseket hajt végre csak azért, hogy megőrizze hatalmát, nem törődve a hosszú távú gazdasági következményekkel.

Az idei első negyedévben 1227 lej volt az átlagnyugdíj Romániában.

A különnyugdíjak megmaradnak, és minden nyugdíjat újra kiszámolnak. A nyugdíjpont értékéhez minden olyan típusú jövedelem hozzáadódik, amely után a munkavállaló társadalombiztosítást fizetett. Ilyen jövedelemnek számít a 13. fizetés, a pótlék, a prémium, a plusz órák stb.

A mesteri és a doktori képzés idejét is beleszámítják a szolgálati időbe, ezekre az évekre 0,25 nyugdíjpont jár. A három vagy annál több gyermeket nevelő anyák 6 évvel hamarabb kérhetik az öregségi nyugdíjazásukat, amennyiben minimum 15 évig fizették a társadalombiztosítást. Négy gyermektől plusz 1 évet számolnak.

Az özvegyi nyugdíj értéke az elhunyt házastárs nyugdíjának 25 százaléka lesz, ez az összeg hozzáadódik a saját nyugdíjhoz. A férfiak 65 éves, a nők 63 éves korukban mehetnek öregségi nyugdíjba. A kötelező teljes társadalombiztosítási hozzájárulás 35 év mind a nők, mind a férfiak esetében.

MTI / Agerpres

További hírek

Hír beküldése
Külső munkavégzés közben lépett meg a lopásért elítélt férfi.
Hír beküldése
Elkészült a bajnokság menetrendje.
<em>Hír szerkesztése</em> Két nótaest egy időben Aradon
Folytatódik a mulatós hagyomány.
<em>Hír szerkesztése</em> Vizsgálat egy Facebookra feltöltött verekedős videó miatt
Szentmártonban balhéztak össze a tinédzserek.
<em>Hír szerkesztése</em> Tornádót filmeztek Bélkirálymezőn
A szemtanúk szerint egy nőt fel is kapott a forgószél.
<em>Hír szerkesztése</em> Halálos baleset történt Simánd és Zimánd között
Túlméretes rakományt szállító kamionnal ütközött egy kisautó.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem jött össze a címvédés a Magyar Falvak Kupáján
Sofronyai győzelemmel ért véget a második alkalommal megtartott bajnokság.
<em>Hír szerkesztése</em> Tizennyolc migránst találtak egy kamionban Nagylaknál
Iraki, szír és török állampolgárnak vallották magukat.
<em>Hír szerkesztése</em> Csempészhálózatot számoltak fel
Lőfegyver és 170 ezer szál cigi a fogás az Arad és Temes megyei razzián.
Hír beküldése
Szentpálon rendezik meg ismét a kispályás focibajnokságot.