Fokozottan lehűl az idő, esőkre kell számítani két hétig

2019. május 6.
A következő két napban fokozottan lehűl az idő az ország legnagyobb részében, és két hétig esőre is lehet számítani szinte minden nap – derül ki az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) hétfőn közzétett, május 6. és 19. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.
<em>Hír szerkesztése</em> Fokozottan lehűl az idő, esőkre kell számítani két hétig
Illusztráció | Fotó: rtv.net

Mind a Bánságban, mind a Körösök vidékén az évszakhoz képest rendkívül hűvös lesz az elkövetkező két napban, a nappali csúcshőmérsékletek 12–14 Celsius-fok körül alakulnak, éjszaka pedig 4–6 fokig csökkenek.

Május 8. és 11. között 17–20 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekre lehet számítani, majd 12. és 14. között ismét lehűl az idő, nem lesz több 14–16 foknál nappal és 6–9 foknál éjjel. A kéthetes időszak végén, 18-án és 19-én azonban már melegebb lesz, 20–22 Celsius-fok. A jelzett időszak legnagyobb részében lehet rövidebb-hosszabb ideig tartó esőkre számítani, de nagyobb mennyiségű csapadék május 12. és 15. között várható.

Erdélyben az átlag csúcshőmérsékletek a hétfői 17 Celsius fokról 8 fokra csökkenek május 7-én. Május 8-án és 9-én éjszaka akár 2 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. Csütörtöktől felmelegedés várható, 18-ig 15 és 18 Celsius-fok közötti nappali csúcsokra lehet számítani, 19-én pedig már 20 fokra is.

Az éjszakák továbbra is hűvösek lesznek, 5–7 Celsius-fokos minimumokkal. Futó esőkre a jelzett időszak nagy részében lehet számítani, május 6-án és a 7-re virradó éjszaka nagyobb mennyiségű csapadék is várható. Május 12. és 14. között ismét nagyobb valószínűséggel kell futó esőkre számítani.

A hegyvidéken a hétfői átlag 9 Celsius-fokról kedden 2 fokra süllyed a nappali csúcshőmérséklet, az éjszakai minimumok pedig csütörtökig 1–3 fokkal fagypont alatt lesznek. Május 9. és 18. között a nappalok valamivel melegebbek lesznek, 6–10 fok körül alakul a hőmérséklet, a jelzett időszak utolsó napján, 19-én, 12 fok lesz a legmagasabb hőmérséklet.

Ebben az időszakban az éjszakai minimumok 1–3 Celsius-fok körül alakulnak. Futó esőkre a jelzett időszak nagy részében a hegyekben is lehet számítani, május 6-án és a 7-ére virradó éjszaka nagyobb mennyiségű csapadék is várható, 1800 méteres magasság fölött havazni fog. Május 12. és 14. között ismét nagyobb valószínűséggel kell futó esőkre számítani.

További hírek

Hír beküldése
A falu telepítésének 200. évfordulóját ünnepelték.
Hír beküldése
A szarvasi gazdák adománya az alkotás.
<em>Hír szerkesztése</em> FRISSÍTVE: Kedden temetik Török Zsoltot
Az alpinista tetemét a nagyszebeni igazságügyi orvostani intézetbe szállították.
<em>Hír szerkesztése</em> Eddig hibátlan az UTA
Bálint László vezetőedző együttese a csíkiaktól sem kapott gólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Meghalt Török Zsolt hegymászó
A Fogarasi-havasok egyik szakadékában találták meg az aradi alpinista holttestét.
<em>Hír szerkesztése</em> Szentleányfalva magyarságának ünnepe
Az egyházi ünnepséget bográcsozás és kötetlen beszélgetés követi.
<em>Hír szerkesztése</em> A Csiky udvarán játszik az opera
A Gördülő Kárpát-Haza OperaTúra keretében Donizetti Szerelmi bájitalát mutatják be.
<em>Hír szerkesztése</em> Omega-koncert az Aradi Magyar Napokon
A helyszín a szokásos.
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának munkatársai konzuli fogadónapot tartanak Aradon szeptember 5-én, csütörtökön a Jelen Házban (M. Eminescu utca 55–57. szám) 9 és 13 óra között az Eurotrans alapítvány ügyfeleinek. A magyar útlevél-igényléseknél előzetes bejelentkezés szükséges a 0257/255–786-os vagy a telefonszámon.
<em>Hír szerkesztése</em> Tragédia Lippán: hatéves gyereket gázoltak el a zebrán
Az áldozat nagynénje is súlyosan megsérült.