Az EP a schengeni övezet kiterjesztését sürgeti Bulgáriára és Romániára

2018. december 11.
A döntés az Európai Tanács kezében van.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott, nem jogalkotási állásfoglalásában arra kérte fel az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanácsot, hogy mihamarabb hozzon pozitív döntést Bulgária és Románia schengeni övezeti tagságáról.


A tavaly februártól szombatonként nyitva tartó
Kisvarjas-Dombegyház határátkelő szabadon járhatóvá válhat

Az 514 igen szavazattal, 107 ellenében, 38 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás gyors és határozott döntést sürget a két tagállam schengeni térségben betöltött teljes jogú tagsága érdekében. A tagság megszüntetné az ellenőrzést Bulgária és Románia egymás közötti, és más tagországgal közös tengeri és légi határain.

A képviselők az állásfoglalásban hangsúlyozták, hogy „az övezeten belüli határellenőrzés fenntartása vagy visszaállítása aláássa a polgárok európai intézményekbe és az integrációba vetett bizalmát. Mindez negatív gazdasági hatást gyakorol az EU belső piacára, valamint a Bulgáriába és Romániába irányuló és az onnan érkező exportra is. Kiemelték továbbá, hogy az uniós polgárok szabad mozgását biztosító schengeni térség bővítését nem szabad veszélyeztetni olyan uniós politikák, mint például a menekültügy és a migrációs politika hiányosságai által.

Mint emlékeztettek, az uniós parlament már 2011 júniusában zöld jelzést adott Bulgáriának és Romániának a schengeni zónába, és álláspontját azóta több ízben megerősítette. Az EP arra is felszólította a tagországi vezetőket, hogy mihamarabb döntsenek Horvátország schengeni csatlakozásról is, amint az ország sikeresen teljesítette a szükséges kritériumokat.

MTI

*

Ugyanezen a strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést, vagyis folytatódik a „bevándorláspártiak” ámokfutása, ahogy az illegális bevándorlást és annak táplálását ellenző képviselők csoportja (s minden józan gondolkodású ember) véli.

Érdekes módon, most lett fontos a schengeni határok lebontása, amikor a migránsok szabad áramlását is szolgálná. A törvényesen, útlevéllel, a határátkelőkön átigyekvő uniós polgárok, adófizetők, kisgyerekes családok, kirándulni vagy üzleti útra indulók órákig tartó indokolatlan várakoztatása nem volt elegendő érv a schengeni határok megszüntetésére, hiába morgolódott emiatt több millió elégedlen uniós lakos; a határ két oldalán élő, egymástól elszakított közösségeket összekötő, uniós pénzből felújított utak kihasználatlansága gazdasági érvként sem hatott az EU korifeusaira. Most egyszeriben érzékenyek lett a kisemberek problémáira, nehogy „az övezeten belüli határellenőrzés fenntartása aláássa a polgárok európai intézményekbe vetett bizalmát”.

Azt a bizalmat már rég eljátszották.

P. L .Zs.

További hírek

Hír beküldése
Székelyföldre és Havasalföldre telepítik át az állatokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint egy tucat sérült a lippai balesetben
Kamionnal ütközött egy mikrobusz.
<em>Hír szerkesztése</em> „Lehetett volna rosszabb is a 2018-as év” [AUDIÓ]
Faragó Péter parlamenti képviselő értékelője.
<em>Hír szerkesztése</em> Történelmi mélyponton a lej
Újabb történelmi mélypontra került a román fizetőeszköz az euróval szemben, a lej átlépte a pszichológiai határnak tekintett 4,70 lejt. A lej a dollárral szemben is gyengült, amelynek egy egysége 4,1377 lejbe került. Elemzők szerint a zuhanás oka a „kapzsisági adó”, az idei költségvetés-tervezet késése és az import növekedése.
<em>Hír szerkesztése</em> Kritikusan alacsony a munkanélküliségi arány [AUDIÓ]
Munkahely lenne, de a bérek nem vonzók a magyarországi munkavállalók számára.
Hír beküldése
Utána a Szinkorn és DJ Tino zenél.
Az Ipartestület szervezi.
<em>Hír szerkesztése</em> Helytörténetek az elmúlt száz évből [AUDIÓ]
Az első kötetbe 26 település fért bele. Folytatása következik.
<em>Hír szerkesztése</em> Nyilvános a Kölcsey-díjasok névsora
Hosszú Zoltán és Siska-Szabó Zoltán (post mortem) kapja 2018-ra az elismerést.
<em>Hír szerkesztése</em> Statisztikai szolgáltatást indított az RMDSZ
Az erdelystat.ro előrejelzéseket is fog közölni.