Az EP a schengeni övezet kiterjesztését sürgeti Bulgáriára és Romániára

2018. december 11.
A döntés az Európai Tanács kezében van.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott, nem jogalkotási állásfoglalásában arra kérte fel az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanácsot, hogy mihamarabb hozzon pozitív döntést Bulgária és Románia schengeni övezeti tagságáról.


A tavaly februártól szombatonként nyitva tartó
Kisvarjas-Dombegyház határátkelő szabadon járhatóvá válhat

Az 514 igen szavazattal, 107 ellenében, 38 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás gyors és határozott döntést sürget a két tagállam schengeni térségben betöltött teljes jogú tagsága érdekében. A tagság megszüntetné az ellenőrzést Bulgária és Románia egymás közötti, és más tagországgal közös tengeri és légi határain.

A képviselők az állásfoglalásban hangsúlyozták, hogy „az övezeten belüli határellenőrzés fenntartása vagy visszaállítása aláássa a polgárok európai intézményekbe és az integrációba vetett bizalmát. Mindez negatív gazdasági hatást gyakorol az EU belső piacára, valamint a Bulgáriába és Romániába irányuló és az onnan érkező exportra is. Kiemelték továbbá, hogy az uniós polgárok szabad mozgását biztosító schengeni térség bővítését nem szabad veszélyeztetni olyan uniós politikák, mint például a menekültügy és a migrációs politika hiányosságai által.

Mint emlékeztettek, az uniós parlament már 2011 júniusában zöld jelzést adott Bulgáriának és Romániának a schengeni zónába, és álláspontját azóta több ízben megerősítette. Az EP arra is felszólította a tagországi vezetőket, hogy mihamarabb döntsenek Horvátország schengeni csatlakozásról is, amint az ország sikeresen teljesítette a szükséges kritériumokat.

MTI

*

Ugyanezen a strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést, vagyis folytatódik a „bevándorláspártiak” ámokfutása, ahogy az illegális bevándorlást és annak táplálását ellenző képviselők csoportja (s minden józan gondolkodású ember) véli.

Érdekes módon, most lett fontos a schengeni határok lebontása, amikor a migránsok szabad áramlását is szolgálná. A törvényesen, útlevéllel, a határátkelőkön átigyekvő uniós polgárok, adófizetők, kisgyerekes családok, kirándulni vagy üzleti útra indulók órákig tartó indokolatlan várakoztatása nem volt elegendő érv a schengeni határok megszüntetésére, hiába morgolódott emiatt több millió elégedlen uniós lakos; a határ két oldalán élő, egymástól elszakított közösségeket összekötő, uniós pénzből felújított utak kihasználatlansága gazdasági érvként sem hatott az EU korifeusaira. Most egyszeriben érzékenyek lett a kisemberek problémáira, nehogy „az övezeten belüli határellenőrzés fenntartása aláássa a polgárok európai intézményekbe vetett bizalmát”.

Azt a bizalmat már rég eljátszották.

P. L .Zs.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Degré Alajos dédunokája volt Lippa vendége [AUDIÓ]
Degré András felolvasást tartott a dédapjáról elnevezett olvasókörben.
<em>Hír szerkesztése</em> Műfű, műfoci
Súlyos vereséget szenvedett hazai pályán az UTA.
<em>Hír szerkesztése</em> Zorán, Tóték és Svejk Aradon – a kamaraszínház kínálja
Március 22-én indul és április 10-ig trat a bérletárusítás.
<em>Hír szerkesztése</em> Világosi zarándoklat Böjte Csabával [AUDIÓ]
Nemzeti ünnepeinket ne silányítsuk munkaszüneti nappá!
<em>Hír szerkesztése</em> „Nem engedhetjük meg magunknak az ellenségeskedés luxusát” [AUDIÓ]
Faragó Péter március 15-i beszéde.
<em>Hír szerkesztése</em> „Az ünnep emlékeztet, de üzen is: megmaradni!” [AUDIÓ]
Semjén Zsolt március 15-i beszéde Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar kultúrkincsekből nyílt kiállítás [AUDIÓ]
Az első világháború után Aradon maradt festmények május 2-ig láthatók.
Hír beküldése
A diákok emlékműsorral tisztelegtek.
Idén a hetedikesek is részt vettek a kisérettségi főpróbáján.
Szerdán a parlament változatlan formában fogadta el az állami költségvetést, amelyről azt követően volt kénytelen újból szavazni, hogy Klaus Iohannis visszaküldte felülvizsgálatra a jogszabálytervezetet. Az elnöknek már nincs semmilyen eszköze a költségvetés kihirdetésének megtagadására, így azt 10 napon belül alá kell írnia.