Útjára indult a Szórvány Kulturális Karaván

2019. április 10.
Kisjenő volt hétfőn a Szórvány Kulturális Karaván első helyszíne, ahová két színházi előadást és egy gyerekfoglalkozást vitt a nézőknek az Aradi Kamaraszínház. A tizenegy állomásos Szórvány Kulturális Karavánt a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jött létre.
<em>Hír szerkesztése</em> Útjára indult a Szórvány Kulturális Karaván
Fotók: Doru Gomboș

A program során az Aradi Kamaraszínház Arad megye 26 magyarlakta szórványtelepülésének bevonásával, őszig további tíz helyszínre (Pécska, Kisiratos, Majláthfalva, Kispereg, Simonyifalva, Nagyzerénd, Ágya, Nagyiratos, Zimándújfalu, Arad) juttatja el Móricz Zsigmond A Zördög című három egyfelvonásos darabaját, illetve Szente Vajk–Gulyás Levente A kolozsvári bíró zenés mesejátékot – számoltak be a szervezők sajtóközleményükben.

A népzene és néptáncművészet ágaiból összefonódó kulturális napon a két előadáson kívül minden helyszínen interaktív színházi foglalkozást kínálnak a gyerekeknek, az előadásokat követően pedig a szabadkai Juhász Zenekar és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes tagjainak részvételével táncházba invitálják a felnőtteket.

A hétfői kisjenői állomáson Petneházy Attila, a magyar–magyar kapcsolatokért felelős miniszteri biztos üdvözölte a jelenlévőket és magát a kezdeményezést. Mint fogalmazott, az Aradi Kamaraszínház által indított Szórvány Kulturális Karaván mintaprogramnak tekinthető, amelyet reményei szerint számtalan hasonló turné követ majd. „Egy ilyen előadássorozathoz missziós csapatot kell létrehozni, ez a sokszínű társaság pedig még fényesebbé teszi ezt a nagyszerű kezdeményezést” – mondta, utalva ezzel arra, hogy az Aradi Kamaraszínház által bemutatott produkciókban erdélyi, vajdasági és magyarországi művészek egyaránt szerepelnek.

Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke beszédében azt hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a magyar nyelvű színházi előadások eljussanak a kisebb településekre is, hiszen az ott élők közül nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy kőszínházakban tekinthesse meg a produkciókat.

„Amikor kitaláltuk és részleteiben is végiggondoltuk a karaván ötletét, végig az lebegett a szemünk előtt, hogy valami olyasmit csináljunk, amivel minden korosztályt megszólíthatunk, ami hagyományos, mégis szórakoztató, minőségi, mégis könnyen emészthető kulturális alkotássá válhat, és aránylag könnyen utaztatható” – mondta Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgatója.

A Szórvány Kulturális Karaván részeként futó előadások színpadra állításán és a karaván gyakorlati kivitelezésén kívül a Bethlen Gábor Alap által az Aradi Kamaraszínháznak eszközbeszerzésre és működésre nyújtott támogatásából 2019-ben másik két produkció is elkészül. Tapasztó Ernő rendezésében, Kézdi Imola és Harsányi Attila főszereplésével Molnár Ferenc A Testőr című darabját állítja színpadra az Aradi Kamaraszínház, továbbá egy egész estés táncjátékot terveznek Varga Miklós énekes és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes közreműködésével. Ezeket az évadban tűzik műsorra, vendég- és fesztiválszereplések folyamán játsszák majd.

További hírek

Hír beküldése
Sokba került a kapushiba a feljutásért versengő Chindia ellen.
„A Feltámadt Jézus életet hozott, de ezt az életet élni kell, és nemcsak távolról szemlélni. Aktívan bele kell kapcsolódnunk az Ő életébe és az Ő közösségének az életébe, akkor is, ha ez kockázattal jár. Ha ez nem történik meg, akkor az életnek a perifériájára fogunk szorulni, lehet, hogy gazdagon, talán híresen, de boldogtalanul."
Hír beküldése
Természetes anyagokból, hagyományos módszerekkel festette piros tojásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Pély Barna-koncert a Flexben
Május 3-án lép fel az egykori United tagja.
<em>Hír szerkesztése</em> Átvehették az első babacsomagokat az aradiak [AUDIÓ]
A magyar kormány támogatása a Köldökzsinór-programban részt vevő családoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Durrdefekt miatt borult fel a kisbusz kilenc utassal
Szerencsére senki sem sérült meg az autópályán történt balesetben.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti vásár a városháza előtt
Nagypénteken kezdődik.
<em>Hír szerkesztése</em> Tavaszi vásár az Expón
Dísznövények, kerti bútorok, utazási irodák ajánlata.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA 74.: könyvbemutató és futballtörténeti kiállítás
Az alapító Neuman báróra, a legendás játékosokra és meccsekre is emlékeznek.
<em>Hír szerkesztése</em> Húsvéti ételszentelés Pécskán
A Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére már harmadszor szervezik meg.