Útjára indult a Szórvány Kulturális Karaván

2019. április 10.
Kisjenő volt hétfőn a Szórvány Kulturális Karaván első helyszíne, ahová két színházi előadást és egy gyerekfoglalkozást vitt a nézőknek az Aradi Kamaraszínház. A tizenegy állomásos Szórvány Kulturális Karavánt a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jött létre.
<em>Hír szerkesztése</em> Útjára indult a Szórvány Kulturális Karaván
Fotók: Doru Gomboș

A program során az Aradi Kamaraszínház Arad megye 26 magyarlakta szórványtelepülésének bevonásával, őszig további tíz helyszínre (Pécska, Kisiratos, Majláthfalva, Kispereg, Simonyifalva, Nagyzerénd, Ágya, Nagyiratos, Zimándújfalu, Arad) juttatja el Móricz Zsigmond A Zördög című három egyfelvonásos darabaját, illetve Szente Vajk–Gulyás Levente A kolozsvári bíró zenés mesejátékot – számoltak be a szervezők sajtóközleményükben.

A népzene és néptáncművészet ágaiból összefonódó kulturális napon a két előadáson kívül minden helyszínen interaktív színházi foglalkozást kínálnak a gyerekeknek, az előadásokat követően pedig a szabadkai Juhász Zenekar és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes tagjainak részvételével táncházba invitálják a felnőtteket.

A hétfői kisjenői állomáson Petneházy Attila, a magyar–magyar kapcsolatokért felelős miniszteri biztos üdvözölte a jelenlévőket és magát a kezdeményezést. Mint fogalmazott, az Aradi Kamaraszínház által indított Szórvány Kulturális Karaván mintaprogramnak tekinthető, amelyet reményei szerint számtalan hasonló turné követ majd. „Egy ilyen előadássorozathoz missziós csapatot kell létrehozni, ez a sokszínű társaság pedig még fényesebbé teszi ezt a nagyszerű kezdeményezést” – mondta, utalva ezzel arra, hogy az Aradi Kamaraszínház által bemutatott produkciókban erdélyi, vajdasági és magyarországi művészek egyaránt szerepelnek.

Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke beszédében azt hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a magyar nyelvű színházi előadások eljussanak a kisebb településekre is, hiszen az ott élők közül nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy kőszínházakban tekinthesse meg a produkciókat.

„Amikor kitaláltuk és részleteiben is végiggondoltuk a karaván ötletét, végig az lebegett a szemünk előtt, hogy valami olyasmit csináljunk, amivel minden korosztályt megszólíthatunk, ami hagyományos, mégis szórakoztató, minőségi, mégis könnyen emészthető kulturális alkotássá válhat, és aránylag könnyen utaztatható” – mondta Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgatója.

A Szórvány Kulturális Karaván részeként futó előadások színpadra állításán és a karaván gyakorlati kivitelezésén kívül a Bethlen Gábor Alap által az Aradi Kamaraszínháznak eszközbeszerzésre és működésre nyújtott támogatásából 2019-ben másik két produkció is elkészül. Tapasztó Ernő rendezésében, Kézdi Imola és Harsányi Attila főszereplésével Molnár Ferenc A Testőr című darabját állítja színpadra az Aradi Kamaraszínház, továbbá egy egész estés táncjátékot terveznek Varga Miklós énekes és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes közreműködésével. Ezeket az évadban tűzik műsorra, vendég- és fesztiválszereplések folyamán játsszák majd.

További hírek

Hír beküldése
Sokan töltik külföldön az ortodox pünkösdöt.
Beadhatók magyar állampolgársági igénylések és egyéb kérvények.
<em>Hír szerkesztése</em> Cserbenhagyásos gázolás: meghalt egy kerékpáros Zimándköz határában
Vasárnap hajnalban negyed három körül történt a baleset. A 21 éves biciklis nem viselt láthatósági mellényt, és a kerékpárja sem volt megfelelően felszerelve. A rendőrség egy 1996–2000 közötti gyártmányú, szürkészöld Volkswagen Passat típusú gépkocsit és annak segítségnyújtás nélkül tovább hajtó sofőrjét keresi.
Hír beküldése
A Zördög című Móricz-vígjátékokból összeállított komédiát táncház követi.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismerős Arcok-koncert a Pécskai Magyar Napokon
Megtartják a hagyományos Szent Iván-éji tűzugrást is.
<em>Hír szerkesztése</em> Ötven háztartást sújtott az árvíz, öt személyt kimenekítettek
Felbecsülték az árvízkárokat.
<em>Hír szerkesztése</em> „Életem legjobb napja!”
Parasztolimpia – Ifjúsági és Sportnap Szentpálon.
<em>Hír szerkesztése</em> Templombúcsú a hétvégén Pécskán
Idén is kétnapos dínomdánomot tartanak az ünnep alkalmából.
<em>Hír szerkesztése</em> Bejelentette megbízott polgármester-jelöltjét a PNL
A jövő évi választások „húzóembereit” is bemutatta a párt városi szervezete.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyorsforgalmi úttal kötnék össze Aradot Nagyváraddal
Biztonságosabb és gyorsabb közlekedés a két megyeszékhely között.