Hatvan éve hunyt el Jávor Pál

2019. augusztus 14.
Halálának hatvanadik évfordulóján, szerdán koszorúzással és előadással emlékeztek meg a 20. század elejének ünnepelt színészóriásáról, Jávor Pálról a Budapest XII. kerülete és Arad közti testvértelepülési együttműködés keretében.
<em>Hír szerkesztése</em> Hatvan éve hunyt el Jávor Pál
Bognár Levente és Szabó Mihály koszorúzott

A szülőváros, Arad képviseletében a Bognár Levente alpolgármester és Szabó Mihály testületi tag helyezett el koszorút a Farkasréti temetőben található síremléken, a budapest-hegyvidéki MOM Kulturális Központ vezetőinek jelenlétében.

A koszorúzást követően a budapesti hegyvidéki önkormányzat galériájában Gajdó Tamás színháztörténész tartott előadást Jávor Pál életéről emlékezetes alakításairól. Bognár Levente elmondta, hogy Aradon folytatni szeretnék a 2017-ben elindított Jávor-filmnapokat, amelyekkel a többségi lakosság körében is népszerűsíteni szeretnék a Jávor-kultuszt.


Jávor Pál és felesége sírja

Jávor Pál 1902. január 31-én született Aradon Jermann Pál 53 éves városi tisztviselő és Spannenberger Katalin 17 éves cselédlány szerelemgyerekeként; apja utóbb vette a nevére, a Jermannt pedig később magyarosította Jávorra.

Sokáig úgy tartották, hogy a Rácfertályban található egykori Kis Molnár utcában található a szülőház, két éve azonban Feiszt György szombathelyi levéltáros kutatásai és az aradi anyakönyvi kivonat alapján a belvárosi egykori Alsó Molnár utca 11. szám alatti épületet azonosították mint Jávor Pál szülőházát, ott is helyezték el az önkormányzat nevében az emléktáblát tavaly január 31-én.

További hírek

Hír beküldése
Jövőre, veletek, ugyanitt!
<em>Hír szerkesztése</em> Még nincs koronavírusos beteg Arad megyében
Több mint négyszázan érkeztek a határátkelőkhöz a járvány sújtotta olasz vidékekről.
<em>Hír szerkesztése</em> Fölényes győzelmet aratott Csíkban az UTA [VIDEO]
A meccs előtt megkoszorúzták a csapat egykori bajnokának a sírját.
<em>Hír szerkesztése</em> Huszonöt szíriait fogtak el Nagylaknál [VIDEO]
A zöldhatáron próbáltak Magyarországra szökni.
A határátkelőhelyeken nyilatkozatot kell tenniük azoknak, akik a koronavírus által érintett térségekből érkeznek az országba, emellett orvosi ügyeletet vezettek be a határátkelőkön. A Goldiș-egyetemen kérvényezték az oktatás felfüggesztését, emellett korlátozzák a látogatások időtartamát a sürgősségi kórházban.
Hír beküldése
Első- és másodfokú szélriadót léptettek érvénybe az ország 27 megyéjében. Vasárnap este hat órától hétfő este hat óráig elsőfokú, erős szélre vonatkozó riasztás alatt áll. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az első sárga riasztás Arad megyét is érinti. A Körösök-vidékének északi részében 65-80 km/órás széllökések lehetnek.
<em>Hír szerkesztése</em> Felavatták Szántay Lajos szobrát [AUDIO]
Régi adósságot rótt le Arad a néhai műépítész emléke előtt.
<em>Hír szerkesztése</em> Kovács Gergely az erdélyi római katolikus főegyházmegye új érseke
Gyulafehérváron szentelték püspökké szombaton.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy híján húsz a pénteken elfogott migránsok száma
Tornyánál akartak Magyarországra szökni.
<em>Hír szerkesztése</em> Súlyos baleset történt Simándon [FRISSÍTVE]
Két embert szállítottak kórházba.