Erotika a színpadon: Vénusz nercben

2019. november 29.
David Ives amerikai kortárs szerző Vénusz nercben című darabját december 5-én, csütörtökön 19 órakor láthatják az Aradi Kamaraszínház nézői a nagy színház második emeleti stúdiótermében.
<em>Hír szerkesztése</em> Erotika a színpadon: Vénusz nercben

A 18 éven felülieknek szóló különleges darab, amely a Békéscsabai Jókai Színház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciója, a férfi és nő bonyolult kapcsolatáról szól.

David Ives az amerikai kortárs drámairodalom egyik kiemelkedő alakja, aki egyfelvonásos színműveivel szerzett hírnevet magának, és miattuk érdemelte ki a rövid darabok mestere címet, mellyel 1997-ben illette őt a The New York Times.

Hatalmas tudás és tapasztalat, valamint remek drámai érzék birtokában vetette papírra 2010-ben erotikus színművét, a kétszereplős, egyfelvonásos drámáját, a Vénusz nercbent. Ha egy színmű a szerelemről beszél, általában az őszinte, tiszta érzésekről szól.

„A Vénusz nercben viszont a másik végletről, egy önmagát is feladni képes személyről, aki nem valakibe szerelmes, hanem maga a szerelem fogalma érdekli” – mesélte a darabról a rendező, Tege Antal.

A korhatár kapcsán hozzátette, hogy jó ízléssel nyúltak a darabhoz, de azért buja, erotikus előadást készítettek.

A Vénusz nercben egy színház a színházban történet, melyben megjelenik a mazochizmus is, ezért érthető a korhatáros jelző. Az alkotók ezt az amúgy is modern darabot még közelebb hozták a mához, a magyar viszonyokhoz, így lett Thomasból Tamás, az amerikai történetből magyar, és így kapott helyet benne a Hobo Blues Band is.

Az események egyik főszereplője Tamás, a pályakezdő rendező-drámaíró, aki meghallgatást tart új darabjának főszerepére, mely az osztrák Leopold von Sacher-Masoch klasszikus erotikus regényének színpadi változata, a Vénusz nercben. A válogatásra jócskán megkésve érkezik Vanda, a vagány, látszólag teljesen szétszórt színésznő, és a két fiatal élete ebben a színházi helyzetben menthetetlenül összefonódik. Kiderül, hogy Vanda igazi sugárzó tehetség, ráadásul sokkal többet tud a színházról és a férfilélekről, mint első pillanatban sejtenénk.

Tamást Czitor Attila, Vandát Földesi Ágnes Villő alakítja. A magyar szöveget Várady Szabolcs írta, a díszlet és jelmez pedig Kiss Kata munkáját dicséri.

„Impulzív előadás. A rendező a színészei által sugárzott szösszenetnyi, leheletfinom, észrevétlen impulzusok révén, a nézők képzeletébe szervezi ki az erotikát. A két színész egyetlen hamis hang vagy defektes gesztus nélkül játssza végig a partitúrát úgy, hogy közben megajándékoznak a szövegen és instrukción felüli csodával, a színészetük és a személyiségük varázsával. Múlhatatlan nyomot hagyó színházi este” – írja Balogh Tibor kritikus az előadásról.

Bérleten kívüli előadás, jegyek a nagyszínház pénztárában és online (www.biletmaster.ro).

További hírek

Hír beküldése
Három a magyar igazság!
<em>Hír szerkesztése</em> Tőkés László: 1989-ben nem volt már hova hátrálni
Csütörtökön kezdődött a Temesvár 30 elnevezésű forradalmi emlékhét.
A jelenlegi 2080 lejről 2230 lejre növelik a bruttó minimálbért a teljes munkaidőben dolgozó munkavállalók számára, ami 14,04 lejes órabért jelent. A felsőfokú végzettséggel rendelkező, legalább egy éve dolgozó munkavállalóknak továbbra sem lehet 2350 lejnél kisebb a bruttó bére.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétszer riaszották a tűzoltókat az éjjel [VIDEO]
Péntek 13.: egy templom és egy magánház gyulladt ki.
Luca napján.
<em>Hír szerkesztése</em> A muzsika hangja
A dévai Kolostori Kölyökszínház előadása Pécskán.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták Budapesten a borosjenői kőleleteket
A végső kiállítási hely a tervek szerint a restaurált vár lehet.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy lépéssel közelebb Pécska a termálvíz hasznosításához
Közintézmények fűtésére szeretnék felhasználni a természetes hőforrásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Karácsonyi előadás és kézműves foglalkozások
Szombati programajánló.
<em>Hír szerkesztése</em> Műszaki mentés miatt áll a forgalom a sztrádán
Átszakította a szalagkorlátot gy kamion.