Elszállították Szebenbe a triptichont

2018. április 11.
Mintegy 60 évig egy hengeren tárolták a Krisztus termetését.
<em>Hír szerkesztése</em> Elszállították Szebenbe a triptichont

Az Arad Megyei Múzeum képzőművészeti részlegéről szerda délben szállították el Feszty Árpád monumentális, három darabból álló festményét Nagyszebenbe, ahol restaurálon esik át. Bár eredetileg úgy volt, hogy Ópusztaszeren állítják helyre a mintegy 60 évig egy hengeren tárolt Krisztus termetése című trilógiát, végül az aradi múzeum és a helyi potentátok a szebeni Bruckenthal Múzeum szakembereit választották.

Magukat megnevezni nem kívánó forrásaink szerint a helyi illetékesek attól tartottak, hogy esetleg „nem kapnák vissza” Magyarországról a triptichont – ilyesmit feltételezni alaptalan dolog, de tény, hogy az először 1903-ban kiállított Feszty-kép a magyar Szépművészeti Múzeum lettjeként került Aradra a Kultúrpalota 1913-as megnyitásakor, hogy aztán az első világháborút lezáró békediktátum utáni Romániában maradjon (tehát lenne ok visszaigényelni). A román kommunista hatalom mostohán viselkedett a bibliai témájú, 13 méter hosszú és négy méter magas festménnyel, amelyet előbb letakart, majd az 1950-es évek végén, az 1960-as évek elején eltávolított a Kultúrpalotából és a raktárakba száműzte.


Fotók: Fekete Károly

Az elszállításról Fekete Károly, a restaurálást és az újbóli kiállítást kezdeményező Kölcsey Egyesület alelnöke értesítette szerkesztőségünket. Rajta kívül többek között Iustin Cionca megyei tanácselnök és Peter Hügel, a megyei múzeum igazgatója volt jelen. Az önkormányzat vezetője korábban azt ígérte, ősszel ismét látható lesz Aradon Feszty Árpád triptichonja.

További hírek

Hír beküldése
Jubileumi zarándoklatot szerveznek július 16-án, hétfőn.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemzetiségek fesztiválja
Népviseleti felvonulás és folklórműsor színesíti a programot.
<em>Hír szerkesztése</em> Utánfutó lökte le az útról az autót
Egy sérültet helikopterrel szállítottak kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> XII. Nagyiratosi Falunapok
A hétvégén rendezik meg az idei kulturális és hagyományőrző programsorozatot. A TNT és a 3+2 is koncertezik a rendezvényen.
Hír beküldése
Megyeszerte 846 fellebbezést nyújtottak be, és 537 esetben emeltek, ám 259 esetben csökkentettek a jegyek a felülvizsgálat után, így a sikeresen érettségizők aránya valamelyest javult, 61,13%-ra az eredeti 59,20%-ról. A Csiky Gergely Főgimnáziumban eggyel nőtt a sikeresen diplomázók száma, 32-re, az átmenők aránya 59,26%.
<em>Hír szerkesztése</em> Emberéletet követelt Aradon a vihar [VIDEÓ]
Két óra alatt kellett négy helyre riasztották a tűzoltókat.
<em>Hír szerkesztése</em> Szentpáli győzelem a Magyar Falvak Kupáján
Hét település nyolc csapatának részvételével zajlott a bajnokság, a hazaiak hétméteresekkel nyertek.
<em>Hír szerkesztése</em> Fradi-játékos lőtt gólt az UTA színeiben
A csíki János Norbert Budapestről érkezett Aradra.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is felkerekedik
Július 28-tól három megyében tíz napon át turnézik a társulat.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagyzeréndi Napok
Roncsderbi is lesz a július 13. és 15. közötti programsorozaton.