Elszállították Szebenbe a triptichont

2018. április 11.
Mintegy 60 évig egy hengeren tárolták a Krisztus termetését.
<em>Hír szerkesztése</em> Elszállították Szebenbe a triptichont

Az Arad Megyei Múzeum képzőművészeti részlegéről szerda délben szállították el Feszty Árpád monumentális, három darabból álló festményét Nagyszebenbe, ahol restaurálon esik át. Bár eredetileg úgy volt, hogy Ópusztaszeren állítják helyre a mintegy 60 évig egy hengeren tárolt Krisztus termetése című trilógiát, végül az aradi múzeum és a helyi potentátok a szebeni Bruckenthal Múzeum szakembereit választották.

Magukat megnevezni nem kívánó forrásaink szerint a helyi illetékesek attól tartottak, hogy esetleg „nem kapnák vissza” Magyarországról a triptichont – ilyesmit feltételezni alaptalan dolog, de tény, hogy az először 1903-ban kiállított Feszty-kép a magyar Szépművészeti Múzeum lettjeként került Aradra a Kultúrpalota 1913-as megnyitásakor, hogy aztán az első világháborút lezáró békediktátum utáni Romániában maradjon (tehát lenne ok visszaigényelni). A román kommunista hatalom mostohán viselkedett a bibliai témájú, 13 méter hosszú és négy méter magas festménnyel, amelyet előbb letakart, majd az 1950-es évek végén, az 1960-as évek elején eltávolított a Kultúrpalotából és a raktárakba száműzte.


Fotók: Fekete Károly

Az elszállításról Fekete Károly, a restaurálást és az újbóli kiállítást kezdeményező Kölcsey Egyesület alelnöke értesítette szerkesztőségünket. Rajta kívül többek között Iustin Cionca megyei tanácselnök és Peter Hügel, a megyei múzeum igazgatója volt jelen. Az önkormányzat vezetője korábban azt ígérte, ősszel ismét látható lesz Aradon Feszty Árpád triptichonja.

További hírek

350 ezer lejt kapnak összesen.
Hír beküldése
Az I. világháború vége óta eltelt száz év korszakainak bemutatása - ahogy a diákok látják és láttatják.
Hír beküldése
Bognár Levente szerint nem véletlen, hogy Arad, Temesvár, Nagyvárad és Kolozsvár áll ki a valós önkormányzatiságért.
<em>Hír szerkesztése</em> Arzenált foglaltak le egy galsai férfinál
Házkutatást végeztek kedden egy 33 éves galsai férfi házaiban, és elképesztő mennyiségű éles és fehérfegyvert találtak. Két revolver (az egyik éles töltényű, a másik gázpisztoly), hozzájuk tartozó 26 csomag töltény, hét jelzőrakéta, 69 különböző méretű és korú kard, szablya, valamint szuronyok és tőrök kerültek el.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem erőszak a Pécskai disznótor
Megkóstolhatók a magyar, román, szerb és szlovák konyha hagyományos ízei.
<em>Hír szerkesztése</em> Célhoz érnek a Rákóczi Szövetség ajándékai
Karácsonyig minden nagycsoportos magyar óvodás megkapja a csomagot.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradra került a DKMT-kupa
A Városi Sportklub veterán úszói 89 érmet szereztek Temesváron.
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott, nem jogalkotási állásfoglalásában arra kérte fel az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló ET-t, hogy mihamarabb hozzon pozitív döntést Bulgária és Románia schengeni övezeti tagságáról. „A határellenőrzés fenntartása aláássa a polgárok európai intézményekbe vetett bizalmát."
<em>Hír szerkesztése</em> További 40 helyen lesz Wi-Fi
15 ezer eurót fordíthatnak a vezeték nélküli internethálózat bővítésére.
<em>Hír szerkesztése</em> Zsúfolásig telt koncertterem az adventi kórustalálkozón
Hatodik alkalommal szervezte meg a Kölcsey Egyesület.