Elszállították Szebenbe a triptichont

2018. április 11.
Mintegy 60 évig egy hengeren tárolták a Krisztus termetését.
<em>Hír szerkesztése</em> Elszállították Szebenbe a triptichont

Az Arad Megyei Múzeum képzőművészeti részlegéről szerda délben szállították el Feszty Árpád monumentális, három darabból álló festményét Nagyszebenbe, ahol restaurálon esik át. Bár eredetileg úgy volt, hogy Ópusztaszeren állítják helyre a mintegy 60 évig egy hengeren tárolt Krisztus termetése című trilógiát, végül az aradi múzeum és a helyi potentátok a szebeni Bruckenthal Múzeum szakembereit választották.

Magukat megnevezni nem kívánó forrásaink szerint a helyi illetékesek attól tartottak, hogy esetleg „nem kapnák vissza” Magyarországról a triptichont – ilyesmit feltételezni alaptalan dolog, de tény, hogy az először 1903-ban kiállított Feszty-kép a magyar Szépművészeti Múzeum lettjeként került Aradra a Kultúrpalota 1913-as megnyitásakor, hogy aztán az első világháborút lezáró békediktátum utáni Romániában maradjon (tehát lenne ok visszaigényelni). A román kommunista hatalom mostohán viselkedett a bibliai témájú, 13 méter hosszú és négy méter magas festménnyel, amelyet előbb letakart, majd az 1950-es évek végén, az 1960-as évek elején eltávolított a Kultúrpalotából és a raktárakba száműzte.


Fotók: Fekete Károly

Az elszállításról Fekete Károly, a restaurálást és az újbóli kiállítást kezdeményező Kölcsey Egyesület alelnöke értesítette szerkesztőségünket. Rajta kívül többek között Iustin Cionca megyei tanácselnök és Peter Hügel, a megyei múzeum igazgatója volt jelen. Az önkormányzat vezetője korábban azt ígérte, ősszel ismét látható lesz Aradon Feszty Árpád triptichonja.

További hírek

Hír beküldése
A tavalyi 13 lej helyett 20 lejbe kerül idén egy felnőtt belépőjegy!
A történész betegség miatt nem jöhet Aradra.
Hír beküldése
A hagyományos májusi időponthoz képest idén valamivel később, június 2–3-án rendezik meg a Békéscsaba–Arad–Békéscsaba Szupermaraton, kerékpáros és görkorcsolyatúrát.
<em>Hír szerkesztése</em> Visszaállítják a törölt buszjáratok 90 százalékát
Az Arad Megyei Tanács hétfő kora délutáni ülésén megszavazták a márciustól eltörölt elővárosi és vidéki autóbuszjáratok 90 százalékának a visszaállítását. Ezenkívül napi egyről háromra növelik a kisiratosi menetrend szerinti járatok számát.
<em>Hír szerkesztése</em> Szerdán és szombaton gyűjtik a szemetet Pécskán
Az első héten háromszor lesz hulladékszállítás a városban és a hozzá tartozó falvakban.
<em>Hír szerkesztése</em> Jótékonysági nótagála Pécskán
A közösségi házra gyűjtenek az Anyák-napi rendezvényen.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyulán töltsünk a poharunkba!
Április 27. és 30. között rendezik meg a 19. Gyulai Pálinkafesztivált.
<em>Hír szerkesztése</em> Remizett az UTA a Pandurii ellen
Ez volt a Poli elleni örökrangadó főpróbája.
<em>Hír szerkesztése</em> Raffay Ernő előadása Aradon
Erdély 1918 és 1920 között.
<em>Hír szerkesztése</em> St. Martin-koncerttel ünnepel a 15 éves a Szabadság-szobor Egyesület
Május 4-én, péntek 19 órától ünnepi gálaműsort szerveznek a Ioan Slavici-színházban.