E-líra 100

2019. október 18.
Október 28-án, hétfőn 19 órakor hiánypótló előadásra várja a vers- és színházszerető közönséget az Aradi Kamaraszínház a Bábszínház termébe. Az E-líra 100 című „verses szeánsz” egy szubjektív válogatás az elmúlt 100 év erdélyi költészetéből, úgy is mondhatnánk, az erdélyi magyar irodalom kötelező versei.
<em>Hír szerkesztése</em> E-líra 100
Éder Enikő aradi színművész is fellép

Ezen a másfél órás esten viszont semmi sem kötelező. Költői kalandozásra hívják a nézőt az előadók, Éder Enikő, Tapasztó Ernő, Harsányi Attila és Tege Antal, szellemidézésre: költőket, hangulatokat idézünk, felfedezünk újakat vagy újra találkozunk régi versekkel, páratlan szépségükben gyönyörködünk.

Félreteszünk mindent, ami hétköznapi és átengedjünk magunkat annak a különleges hangulatnak, amely az erdélyi magyar költészet sajátossága. Éder Enikő és Borsos Pál előadásában, általuk megzenésített versek is elhangzanak az est során.

Az est ötlete egy hangoskönyv megálmodásából született. Erdélyi magyar költők középiskolában tanított verseiből és azokból, amelyek kimaradnak a kötelező tananyagból, ad ki jövőre válogatást az Aradi Kamaraszínház hangoskönyv formájában. Felkértük Ruja Ildikó magyartanárt és Karácsonyi Zsolt költőt, a Helikon irodalmi folyóirat főszerkesztőjét, az Erdélyi Magyar Írók Ligája (EMIL) elnökét, hogy válogassák ki az erdélyi magyar irodalom roppant gazdagságából azt, ami szerintük kötelező. Ennek az anyagnak egy, az előadók által szubjektíven kiválogatott, töredékét láthatja-hallhatja most az aradi közönség.

Áprily Lajos, Tompa László, Bartalis János, Dsida jenő, Szabédi László, Kányádi Sándor, Szilágyi Domokos, Hervay Gizella, Farkas Árpád, Páskándi Géza, Markó Béla, Fekete Vince, Kovács András Ferenc és a többiek verseit hallgatva a néző borzonghat, sírhat, de mosolyoghat is, hiszen az erdélyi magyar lírára büszkék lehetünk, költőink szervesen illeszkednek az egyetemes magyar irodalom alkotói közé. Ez az est közelebb kívánja hozni a verset, amelyet sokszor elfelejtünk olvasni és amely nélkül a lélek egy pontja érintetlenül marad. Ajándékozzuk meg magunkat másfél óra verssel!

Az est a Magyar Kormány – Nemzetpolitikai Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megvalósuló program keretében jött létre. Az előadásra a belépés ingyenes. Helyfoglalás érkezés sorrendjében.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Lélekemelő hangversenyt adott a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
Aradot is beiktatta adventi turnéjába a székelyföldi kórus.
<em>Hír szerkesztése</em> Tőkés László: a forradalmat nem tekintjük befejezettnek
Gálaest volt a temesvári emlékhét egyik kiemelt programpontja.
<em>Hír szerkesztése</em> Csodasarkot nyertek a Csiky-s diákok
Három a magyar igazság! Ismét jól szerepeltek a Miénk a város című vetélkedőn.
<em>Hír szerkesztése</em> Tőkés László: 1989-ben nem volt már hova hátrálni
Csütörtökön kezdődött a Temesvár 30 elnevezésű forradalmi emlékhét.
A jelenlegi 2080 lejről 2230 lejre növelik a bruttó minimálbért a teljes munkaidőben dolgozó munkavállalók számára, ami 14,04 lejes órabért jelent. A felsőfokú végzettséggel rendelkező, legalább egy éve dolgozó munkavállalóknak továbbra sem lehet 2350 lejnél kisebb a bruttó bére.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétszer riaszották a tűzoltókat az éjjel [VIDEO]
Péntek 13.: egy templom és egy magánház gyulladt ki.
Luca napján.
<em>Hír szerkesztése</em> A muzsika hangja
A dévai Kolostori Kölyökszínház előadása Pécskán.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták Budapesten a borosjenői kőleleteket
A végső kiállítási hely a tervek szerint a restaurált vár lehet.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy lépéssel közelebb Pécska a termálvíz hasznosításához
Közintézmények fűtésére szeretnék fordítani.